Yuva paylaşımı- işgali
bdedeler 24.08.2020 21:19:00
Bu yazıyı Kuş Forumunda hem Çitkuşu hem Büyükbaştankara altına kaydettim ama orada görülmesi zor sanırım o yüzden burada da paylaşıyorum. Tekrarlama için kusura bakmayın.
Temmuz başı bir arkadaşımın Bolu da ormanlık alandaki dağ evinde bir haftasonuna geçirdim. Arkadaşım da hayvansever ve bahçesindeki bir çok ağaca çeşitli boyda kuş yuvaları asmış.
Bu yuvalardan bir tanesinden, ki evin hemen 5 metre arkasındaki dikenli bir ağaçta (hangi çam türü bilmiyorum) yerden yaklaşık 2.5 metre yükseklikteki bir yuvadan sürekli yavru sesleri geldiğini farkedince bahçede oturduğum yerden gözlemeye başladım. Birkaç dakika sonra bir Çitkuşu ağzında bir av ile geldi, yuvaya girdi, besini verdi ve hemen uçtu gitti. Sonra da saat tuttuğumda aşağı yukarı 3 dk da bir olmak üzere 10dk da 3 kere daha ziyaret etti.
Fakat sonra enteresan bişey oldu, bir büyük baştankara geldi ve o da yuvaya girerek besin verdi! Daha sonra da bu kuşların farklı aralıklarla aynı yuvaya girerek besin verdiklerini gözlemledim.
Sizce bu yuva orijinal olarak kimin yuvasi? Biri diğerinin yanına mı yumurta koydu? Ya da biri diğerinin yavrusunu da kendisinin mi sanıyor? Ortak bir yuva olma ihtimali var mı? Bu soruların cevabını bilen varsa çok memnun olurum.
Selamlar,
Burak Dedeler