TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92807
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Önemli Kuş Alanları

rousettus rousettus 19.11.2020 23:18:00
Değerli Üyeler,
TRAKUŞ kitabının çalışmalarında sona doğru yaklaşırken; sizlerden bir ricam olacak.
Türkiye nin neresinde ve hangi mevsimde, hangi türler görülür sorusuna bulunduğunuz ilden veya sıkça gittiğiniz diğer illerden yerler hakkında görüşlerinizi almak istiyorum. Dileyen buradan cevap yazabilir, dileyen rousettus@hotmail.com adresime gönderebilir.

rousettus rousettus 19.11.2020 22:19:00

Bir örnek olarak ilk mesajı da kendim yazayım: ---------- Niğde'de ikamet ediyorum. Burada en iyi kuş gözlenecek yerlerden Akkaya Göleti, Aladağlar ve Sultan Sazlığı var. Aladağlar dört mevsim güzelse de özellikle baharda Mayıs ortası-Haziran sonu arasında en güzel zamanları. Yahyalıdan zirveye doğru çıkıldıkta veya diğer cephede (Niğde) orta rakımlardaki karamuk çalıları, yaban gülleri gibi çalılarda Taşbülbülü, Kara İskete, Dağ Mukallidi gibi ötücüleri görmek kolaydır. Biraz daha yukarılara doğru Taş Kızılı, Alamacek, Kırmızı ve Sarıgagalı Dağ Kargaları, Boğmaklı Ardıç, Duvar Tırmaşıkkuşu sıkça görülür. Yazın 3000 m'lere doğru çekilen urkeklik zirvelerin favori kuludur. Sakallı Akbaba, Kaya Kartalı da sıkça üstünüzden geçer.

mkagankarayigit mkagankarayigit 20.11.2020 16:41:00

Merhaba, mail olarak yolladım.

rousettus rousettus 20.11.2020 16:58:00

Çok teşekkürler Murat Kağan hemşehrim. Mesajınız ulaştı.

00furkanyilmaz 00furkanyilmaz 20.11.2020 18:54:00

Ahmet hocam Kayseride ikamet ediyorum bilinmesi gereken herşeyi belirtmiştiniz zaten emeğinize sağlık, selamlar.

zekifirat zekifirat 20.11.2020 19:20:00

Merhaba iyi çalışmalar. Çalışmalarınızın sonucunu büyük merakla bekliyorum. Ankara Nallıhan'lı biri olarak Nallıhan Kuş Cennnetini ve Sarıyar Barajını örnek gösterebilirim. Her iki noktada da kış ortası su kuşu sayımları yapılıyor ve güzel türlerle karşılaşılıyor. Örneğin sütlabi, patka türleri gibi. Ben sarıyar barajında kırmızı gagalı dağ kargalarını gördüğümde çok şaşırmıştım. Bolu Seben Gölü(rakım 1400) civarında da yaylamız(hıdırlar yaylası) var. 4 akbaba türü de bu civarda görülebiliyor. Yaylamızın içinde çaprazgaga, çütre, sakallı akbaba, halkalı küçük cılıbıt, angıt, kara leylek, kaya kırlangıcı gözlemlemiştim. belki peçeli baykuş bile vardır. Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim umarım ufakta olsa bi katkım olmuştur...

theguide theguide 20.11.2020 19:41:00

Aydın...Bafa Gölü, Azap Gölü, Büyük Menderes Delta..

theguide theguide 20.11.2020 19:43:00

Böyle bir çalışma çok faydalı olacaktır..özellikle çekim alanları ve orada görülen veya görülebilecek türler bilmek açısından harika olur..emeklerinize sağlık..kolay gelsin.. ben de sonucu merakla bekliyorum..

adem1974erdem adem1974erdem 20.11.2020 21:24:00

Çalışmalrınızda başarılar dilerim. Merakla bekliyorum. 10 yıldır Konya / Ilgın (Çavuşçu Gölü ) gözlüyorum. Şimdiye kadar 200' e yakın kuşu alanda kayıt altına aldım. Küçük Kuğular gölün sonbahar / kış konukları. Kasım başı gibi gelip ocak ortasında ayrılıyorlar. Sayıları hep 60 - 80 aralığında. Göl belkide bütün kuşlardan daha çok Ak pelikanlar için dğerli. Hem ilkbahar hem de sonbahar göçünde hemen bütün sürüleri mutlaka alana ugrayıp besleniyorlar. Bu konaklama 1 hafta kadar sürüyor. İhtimal, Türkiye'nin akpelikanlar tarafından en çok ziaret edilen alanı burası. bu yıl yine alandalar. Boz kazlar 100 kadar üreme popülasyonuna sahip. Falmingolar son baharda büyük sürüler halnde göle geliyorlar.

babuccu babuccu 20.11.2020 22:04:00

Çankırı il merkezi bozkır bitki örtüsü ve hızla artan yapılaşma sebebiyle kuş gözlemi açısından genel olarak fakir bir bölge. Gözlem yapmak isteyenler için ise belki de tek adres Karaköprü Mevkii. Şehrin kuzeyinde, şehri ikiye bölen Tatlı Çay'ın yamacında yer alan bu bölge imara açık olmamakla birlikte, bahçelikler ve müstakil evlerden oluşuyor. Birçok göçmen türe ev sahipliği yapan Karaköprü'de, yaz başında bülbül ve sarıasma sesleri yankılanıyor. Ak mukallit, kızılsırtlı örümcek kuşu, maskeli örümcek kuşu, kara kızılkuyruk, kır kırlangıcı, tepeli toygar, ebabil ve ishak kuşu yazın görülebilecek türlerden bazıları. Bölgenin yukarısından geçen Atatürk Yolu'nun üst tarafındaki tepe eteği ise çam ağaçlarıyla ağaçlandırılmış durumda ve oldukça bakir olması sebebiyle de kuşlar tarafından tercih edilmekte. Bu ağaçlandırılmış bölgede ötücü kuşların yanı sıra kara leylek, delice doğan ve küçük akbaba da görmek mümkün. Leş kargası, alakarga, saksağan, kocabaş, karatavuk, serçe, ispinoz, küçük/alaca ağaçkakanlar, uzun kuyruklu/büyük baştankara ve sığırcık ise bölgede yaz kış görebileceğiniz türlerden.

dpukurt dpukurt 21.11.2020 16:01:00

Manisa Akhisarda ikamet ediyorum sık sık uğradığını alan Gölmarmara sınırları içerisinde Marmara gölü, önemli sulak alanlardan biri ancak ciddi derece kuraklık mevcut yine de alan büyük olduğu için su kuşları için uğrak alan ,pelikanlar flamingo, balıkçıl türleri , ördekler , yalicapkini ve pek çok ötücü kuş türüne de ev sahipliği yapıyor alan ,acemi olduğum için detaylı bilgi veremiyorum tür listemin çoğu Marmara gölünden bu yıl , Manisa için en önemli Marmara gölüdür daha sonra Spil Dağı da ciddi bir alandır.

zifoz zifoz 21.11.2020 20:04:00

Selamlar Ahmet hocam; Bahar göçünde ve sonbahar göçünde bilhassa sahil şeridimiz kuşları misafir ediyor. yerlerden Akçaabat Haçkalı Baba hastanesinin yanındaki dere ağzı, Söğütlü limanı ve TRT arkası sazlı alan, Trabzon Değirmendere ağzı, 100. Yıl parkının deniz kıyısı ve park içi, Of Derepazarı dere ağzı kuşların bir kaç gün dinlenip yollarına devam ettiği yerlerdir.

hibrahimguzel hibrahimguzel 21.11.2020 20:05:00

Eğirdir gölü kova da gölü milii parkı beyşehir gölü milli parkı.

ksondas ksondas 22.11.2020 11:33:00

Tokat merkez e yakın kaz gölü balıkçıllar açısından zengin.Yeşilırmak vadisi, Almus barajı çevre köyleri ve çevresi , kelkit vadisi Nisar ve Erbaa ilçesi boyunca devam eder.Mukallit türleri mevcut. Topçam dağı ve topçam yaylasında kocabaş ,çaprazgaga şakrak, isketeler sakalar gibi ispinoz türleri ve ardıç türleri açısından zengin... Ortanca, yeşil, alaca ağaçkakan açısından zengin özellikle ortanca ağaçkakan çok falza gözlemledim...Kara ağaçkakan kaydı Topçam dağlarında. Emeği geçenlere kolay gelsin.

rousettus rousettus 22.11.2020 16:36:00

Emre, Erzurum Ovası hakkında epeyce yazmıştım. Buradaki formun amacı unuttuğum yer kalmasın idi. Tekrar yazmana gerek yok. Katkıların için çok teşekkürler.

gokhansozal gokhansozal 22.11.2020 16:50:00

Kuş gözlemine 6 ay evvel başladım ama yıllardır kelebek gözlemi için gidip geldiğim için biliyorum; Tokat'ın Erbaa ilçesinde yaşamaktayım. Kelkit nehri-vadi boyunca çokça kuş mevcut... Gözlemlerimizi de sık sık bu su kenarlarında gerçekleştiriyoruz...

gokhansozal gokhansozal 22.11.2020 16:52:00

6 ayda 100 kadar tür gözlemledik.

emint emint 23.11.2020 07:56:00

Ankara lıyım mogan eymir gölbaşı ayaş nallıhan izmir de çekim yapıyorum bakırçay deltası candarlı ve çevresi alanlarım türler su kuşları ve yalıçapkını başta olmak üzere pelikan filamıngo çulluklar baştankaralar sinek kapanlar toygar türleri şahinler atmacalar leylekler

latifcim latifcim 23.11.2020 15:47:00

ankarada gölbaşında eymir ve mogan gölleri ile yeni oluşan sel kapanı göleti . sel kapanı çok gelişti sonbahar göçündr tür ve miktar olarak en çok kuşun görüldüğü yerler görülen türler çok fazla hepsini yazamam. karaboyunlu batagan. bahri .küçük batagan .karabatak. tepeli pelikan. ak pelikan .kaşıkçı .çeltikci .gribalıkçıl .erguvani balıkçıl .balaban büyük .akbalıkçıl .küçük akbalıkçıl . küçük balaban . alaca balıkçıl. gece balıkçılı .flamingo. leylek .suna. dikkuyruk.pasbaş patka. yeşilbaş, çamurcun. çıkrıkçın ,angıt. kaşıkgaga. elmabaşpatka. macar ördeği. saz delicesi. kerkenez. kızıl şahin. şahin. kınalı keklik. telliturna turna. su kılavuzu. saz horozu. su tavuğu.sakarmeke. kocagöz. kılıçgaga. uzunbacak. halkalı küçük cılıbıt. halkalı cılıbıt. akça cılıbıt. kızkuşu . mahmuzlu kızkuşu. çizgili kumkuşu, kınalı keklik. akkumkuşu. küçük kumkuşu, sürmelikumkuşu, kızıl kumkuşu. kervan çulluğu. çamur çulluğu. küçük su çulluğu. suçulluğu. yeşilbacak. kızılbacak. kara sırtlı martı. akdeniz martısı.karabaşmartı. sumru, akkanatlı sumru. kulaklı orman baykuşu. kukumav. ishakkuşu, guguk. kumru. kaya güvercini. alaca agaçkakan. arıkuşu. gökkuzgun. ibibik. yalıçapkını. kırkırlangıcı. kuzgun. küçük karga. ekin kargası, leş kargası. saksagan. ağaç serçesi. söğüt serçesi, serçe. sığırcık. sıvacı. tarla kuşu, tepeli toygar. akkuyruk sallayan. sarıbaşlı kuyruksallayan, sarıkuyruksallayan.karatavuk. kuyruk kakan. bülbül. kızılgerdan. mavi gerdan. bıyıklı baştankara. kamışcın. saz kamışcını. bataklık kamıcını. büyük kamışcın. kındıra kamışcını. karaleylek. sarıgagalıleylek. döğüşken kuş. yeşil düdükçün. saka şakrak. kaşıkgaga. çeltikci. erguvanibalıkçıl. küçük kerkenez. su tavuğu, büyük suçullğu. ev kırlangıcı. boğmaklı toygar. bozkuyrukkakan. vkara kızılkuyruk. kamı bülbülü. çulha kuşu. kızılsırtlı örümcek kuşu. ispinoz. keten kuşu. tarlaçintesi, karabaşlı çınte. sarı çinte.

göksu göksu 24.11.2020 21:37:00

Merhabalar,şimdi MERSİN zamanı.Silifke Göksu deltası kış konaklayıcıları geldi.Özellikle turnalar,fiyu, kaşık gaga,saz horozu,elmabaş bol.

mehmet3 mehmet3 25.11.2020 21:20:00

Merhaba. Şırnak/SİLOPİ İlçesinde ikamet ediyorum çekim alanşarı yaptığım kuşlar mezarlık ve mezarlık cevreleri. Burada nadir olan türler. ( Akyanaklı Arapbülbülü) (Büyük kızkuşu) ( Sibirya taşkuşu) (Duvar tırmaşıkkuşu) (Aksırtlı kuyrukkakan) (Büyük kaya sıvacısı) göç zamanında 20 den fazla (Karagerdanlı ardıç) mezarlığa geldiler ve 15 20 güne kadar orada kaldılar sonra da göç edip gittiler. Bu güzel çalışmanız için tebrik ve teşekkür ediyorum... Selamlar

rousettus rousettus 25.11.2020 21:21:00

Tek tek teşekkür yazamadıklarım kusura bakmasın. Hepinize ayrı ayrı çok teşekkür ederim. Gerekli notları aldım. Diğer illerimizden de gelecek katkıları bekliyoruz.

wiseguy72 wiseguy72 27.11.2020 11:31:00

Ahmet hocam, Her ne kadar sene de bir defa ziyaret etsemde memleketim Elmalı'da Avlan gölü kurumasına ve suların çekilmesine rağmen hala önemli bir gözlem alanı. Yaz aylarında ziyaret ettiğim için ördekler, kıyı kuşları, özellikle balıkçıllar, kirazkuşları kuyrukkakanlar, deliceler doğanlar gibi yırtıcıların uğrak yeri olarak görüyorum. Diğer gittiğim yer Küçük Menderes Pamucak sahili. Yelpazekuyruk için üreme alanı bildiğim kadarıyla. En az 50-70 tür arası mevsimlere göre gözlemleme imkanı mevcut.

sezaigoksu sezaigoksu 28.11.2020 19:15:00

İzmir'de Çeşme yarımadasında iki yılı atlas çalışması için sistematik olmak kaydıyla 7 yıldır gözlem yapıyorum. Bu süre zarfında 152 kuş türünü fotoğraflı kayıt altına almışım. Bunlardan 21'i alanda üremektedir, geri kalan türlerin bir bölümü sonbahar göçünde, bir bölümü ise ilkbahar göçünde görülmektedir, bir diğer bölümü ise alanı kışlama için kullanmaktadır. Alan karakter olarak üç farklı habitat oluşumundan oluşmaktadır; en önemli kuş alanı Alaçatı Sulak Alanı olup özellikle hasır otları ile bezeli olan kısmı yelpazekuyrukların üreme alanıdır, gerek ilkbahar gerekse sonbahar göçünde çok sayıda su kuşunu bu sulak alanda görmek mümkündür, diğer bir bölge ise makilik-fundalık bitki örtüsü ile kaplı olan Ovacık ve Çiftlikköy gibi çok sayıda ötücüye ev sahipliği yapan bölgelerdir, üçüncü parça ise orman alanlarından oluşan Karaburun ve Zeytinler gibi alanlardır, örneğin bu yıl sarı kaşlı çıvgın böyle bir habitatta fotoğraflanmıştır.

tuncerto tuncerto 29.11.2020 20:34:00

Eylül 2017 den itibaren Muğla'da oturmaktayım.Burada kuş gözlemi yapılacak yerler;Yılanlı dağı (Merkezden itibaren 20-25 km lik yol üzerindeki bir kaç çeşme...),bafa gölü çevresi (kapıkırı ve yalı restaurant civarı...),köyceğiz gölünün çevresi (asarlık hill,eskiköy,kaunos...),milas tuzla sulak alanlar,Gökova körfezi (sörf okullarının bulunduğu kiteboard yolu ile gökçe sahili),fethiye ile Antalya sınırındaki göğübeli geçidi,girdev yaylası gibi... Tabi ki bu yerlerin hepsini burada benden önce de kuş fotoğrafları çeken Serdar Şatırlar sayesinde öğrendim.İyi ki tanışmışız da kuş fotoğraflamaya devam ediyoruz:) Kendisine çok teşekkürlerimle...

wolfkenan wolfkenan 5.12.2020 23:51:00

Denizli 318 türle en iyi kuş gözlemi yapılacak illerdendir.2010'da kurduğumuz TRAKOR Çürüksu Kuşgözlem grubumuzla tüm şehrin tek tek envanterini çıkarmaya çalışıyoruz.Aralık 2020 itibarıyla ; gözlem sahalarımızı tür yoğunluğuna göre sıraladık... 1-Acıgöl Çardak Gemiş Sazlığı ve Tuzlalarda 268 ,2-Çivril-Işıklı Sazlığı-Işıklı Gölü-Kufi Çayı 264,3-Denizli Merkez ve Çürüksu Havzası 246 ,4-Çivril Gökgöl Sazlıkları-Menderes Suçıkan Çayı 244,5-Buldan Bent-Yayla Gölü-Kestane Deresi 215, 6-Sarayköy-B.Menderes ve Kokarhamam Bataklığı 214,7-Bozkurt Çaltı Sazlığı-Beylerli Gölü-Gölcük-İnceler Gölü 212,8-Gölgeli Dağlar(Sandras-Bozdağ)-Karagöl-Kartal-Eşen Gölü 190,9-Honaz Dağı Milli Park 189,10-Babadağ Tasdelen Yaylası-RES-Akdağ-Ornaz Vadisi 178,11-Çameli Karkın-Cumaalanı Alacaöküz Yaylası-KirazlıYayla-Kolak Gölü-Karaman Gölü 175,12-Pamukkale-Karahayıt-Çökelez Tepe, 170, 13-Gökpınar Recep Yazıcıoğlu Barajı 162,14-Acıpayam-Dalaman Çayı 155,15-Salihağa veÇeltikçi Göleti 141 tür ile sıralanmaktadır.Denizli'de yeni yeni göletler ve baraj yapımları devam etmekte bazısı hizmete açılmış durumda ancak pandemi nedeniyle henüz hepsine gözlem için gidemedik...

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 452  |  Kalan Tür Adedi:39
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT