TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

KERTİK 2021

serhattigrel serhattigrel 16.12.2020 23:33:00
2021 de yapılacak Kertik yarışmasında sorularınız için açılmış forum dur.

Yarış talimatı için :

https://www.trakus.org/kods_bird/pdf/337512.pdf

Oguenaydin Oguenaydin 17.01.2021 13:47:00

Kodlaması çok basit. İşlemciyi de yormaz. Sayacı kuş artırırken listeye o kuşu ekleyecek. Filtreleme bile gerek yok. A listesi = A listesi yeni kuş. Tuşa basınca listele A listesi Mantık bu.

serhattigrel serhattigrel 16.01.2021 11:38:00

Sezer bey, Ogün bey de bu konuda talep yapmış idi, Bu bir problem midir. Kişi türlerini görebiliyor. Sanırım böyle bir bilgi yarışmacı için kıymetli, başka ne yararlaırı var, yönetimdeki arkadaş lar ile enine boyuna tartışmadan yapmak istemiyoruz. Yapılan her yeni arama motoru mikroişlemciye yük getiriyor, malum serverlerimiz, facebook, google gibi değil. Gözlem ve diger kuş datalarının siteden rahat filitre edilerek alınması yönünde bir çalışmamız var, bunun içine sığarmaya çalışabilitiz, ama hızlı cevap veremeyeceğiz.

Sezersakinc Sezersakinc 15.01.2021 09:33:00

Teşekkürler Yavuz Bey. Bende aynı Problemin çözümü için mesaj atmayı düşünüyordum

yavuzeryavuz yavuzeryavuz 14.01.2021 23:25:00

Sevgili Ogün, yazılım ekibiyle ilgili konu,başkan mutlaka değerlendirecektir.

Oguenaydin Oguenaydin 14.01.2021 19:06:00

Bunun çözmünü yok mu yani ?

Oguenaydin Oguenaydin 13.01.2021 10:34:00

Bugün itibari ile 170 tür çekilmiş Türkiye'de. Bu kuş türlerini nereden görebiliyoruz. Ben bulamadım. Teknik olarak bunları listenen bir yer yokmu Trakus'da .

Emir26 Emir26 28.12.2020 22:27:00

Özellikle Akkaşlı kiraz kuşu yüklemelerine dikkat :)

Tatar Tatar 25.12.2020 16:40:00

Merhaba; Bu sene aranıza katıldım, nacizane sayı ve nicelik olduğu kadar, o ile katılan yeni türlerde bence kategori konusu olmalı. Tabi ki, tecrübe ve bilgi noktasında burda birçok üstad diyebileceğim doğasever ve fotoğrafçı var, lakin genelde bana kertik olmasından ziyade Trakus'un bu değerli kayıtlarına katkım olması adına, bir çok doğu ilinde o ilde kaydı olmayan kuşları çekmeye uğraşıyorum. Bu haliyle bile fedarkarlık isteyen çok güzel bir organizasyon, elimden geldiğince o ilde olmayan türlerin kayıtları benim adıma en büyük hedef olacak. Saygılarımla Cenk Tatar

Oguenaydin Oguenaydin 20.12.2020 10:59:00

Metin Bey Ankara'dan 400 tür çıkmaz merak etmeyim, 399 da bırakırız.

faconnable faconnable 19.12.2020 22:59:00

Tesekkur ederim Serhat Bey. Umarim bol kuşlu, harika bir yıl olur.

serhattigrel serhattigrel 19.12.2020 22:39:00

Arkadaşlar, Yanlış anlaşılmasın diye bir açıklama yapayım. kingfisher53 ve faconnable arasındaki yarışma da kural değişmesi , bizim ile ilgili değildir. Başka bir ortamda, başka bir yarışdır.

serhattigrel serhattigrel 19.12.2020 22:33:00

Geçen sene yarışta baştan sona kural değişmedi, ayrımcılık yapılmadı. Bu sene de ayrımcılık olamaz, kural değişemez. Bu şeffaf bir yarış, herkes her şeyi görebiliyor zaten.

serhattigrel serhattigrel 19.12.2020 21:33:00

Hakan, Kurallar, üçüncü paragrafta yazıyor.

serhattigrel serhattigrel 19.12.2020 21:27:00

Ertgün bey, Kurallar ne ise o uygulanacak, ayrımcılık kurallarda yok. Herkes eşit.

serhattigrel serhattigrel 19.12.2020 21:25:00

Metin bey, Biz yarışın bahardan sonraki kısmında Pandemi etkisinden kurtulmuş bir ortam beklentisi içindeyiz. Umarız böyle olur. Pandemi de risk kalabalık yerlerde. Biz ise kalabalığa girmeyin , gidin kırda , bayırda dolaşın diyoruz. Yarışma sadece her şehrin ilk üçünü bulmak için, İlleri bir birleri ile kıyaslamayacağız, ama sonuç izleme ekranından iller arası durum görülebilecek. Ayrıca Türkiye Geneli tuşunu da kaldırmayacağız, isteyen ülke bazında kendi yerini görebilecek. Tek kategori var, TRakus üyesi ilan herkes eşit, Hanım veya Bey, Yaşlı veya Genç. Çok uzun bir yarış, çocuklara kıyamadık.

serhattigrel serhattigrel 19.12.2020 21:09:00

Emir, bu konuya dikkat edeceğiz. Yani ,alan adı yazılmayan fotoğrafı tanımlamayacağız. Riva, Büyükçekmece, gibi,.

BİROL BİROL 19.12.2020 16:57:00

Güzel ve eğlenceli bir yarışma olacağına inanıyorum , katılımcılara iyi eğlenceler . Emeği geçenlere ve geçecek olanlara teşekkürler .

BİROL BİROL 19.12.2020 16:54:00

İki kilo hurma :)

faconnable faconnable 19.12.2020 13:49:00

Bireysel tercihler ve hatalar, kisileri bağlar. Biz 5 kişiydik, kendi kişisel tercihimizle ayni tekneyle, sorumluluklarımızı karsilikli kabul ederek denize acildik. Asla doğru demiyorum. BİREYSEL tercih diyorum!!! KURUMLAR ise, böyle özel bir dönemde TOPLU bir organizasyon yapacakları zaman, tüm şartları ve riskleri bir kaç kere degerlendirdikten sonra, sıfır risk şartıyla karar almalılar diye düşünüyorum. Bunu dile getirmeye çalıştım. Sürçü lisan ettiysem affola.. Sonucta bu kadarı alan, sevgili buyuklerimiz, demek ki ölçmüs biçmiş böyle bir risk görmemiş ki yarisma düzenlemişler. Bizler de mevcut sartlari degerlendiriz, isteyen katılır, istemeyen katılmaz. Neden polemik konusu oldu anlayamadım. Katılan herkese başarılar. Bol kertikli günler dilerim.

kingfisher53 kingfisher53 19.12.2020 13:03:00

Ah be Metin abi. Yapma böyle, senin saygınlığın bizde bitmez ama yine de yapma. Seni severiz sayarız böyle yapma. 1 gün önce 4m2 teknede 6 kişi poz verip sonra hassasiyet yapma 2019 daki kategorinin özel bir kişiyi onurlndırmak için açıldığını sende gördün oradaydın yapma lütfen Bu yarışma maddi karşılığı olan bir yarışma değil en iyi sen biliyorsun. Burada amacın ne olduğunu hepimiz anlayabiliyoruz yapma abi. Yeni gözlem alanları, yeni türler yeni heyecanlar doğuracak 2021 organizasyonu hepimizin yüzünü güldürsün :)

nukkus nukkus 19.12.2020 12:50:00

Şu sıkıntılı günlerde ispinoz çekip kertik yapacağım; ne güzel! Adı yarış ama benim için gözlemi daha keyifle yapmak ve paylaşmak. Etik kurallarımızı ve covid tehlikesini unutmadan herkese bol sürprizler dilerim.

faconnable faconnable 19.12.2020 12:29:00

O engelli arkadaşa onur ödülü verilseydi. Ben de ayakta alkışlardım. Ama 1 Ocak'ta başlamış bir yarışmanın 10. ayında "Engellilere özel kategori açtım." diyemezsiniz.

Lazaga Lazaga 19.12.2020 12:00:00

ödül ne olacak ödül :)

kingfisher53 kingfisher53 19.12.2020 11:46:00

Bir önceki yarışma da yönetim sonradan karar alarak bir pozitif ayrımcılık yaptı. Çok hoş ve şık buldum. Yarışmanın bitmesine 2 ay kala örneğin bir engelli arkadaşımız belli sayıda bir kuş yüklemiş olsa o da onure edilse, yarışma başında söylememiştiniz diye itiraz mı edeceğiz? Aynı konu tekrar tekrar açılıyor çok ayıp oluyor

faconnable faconnable 19.12.2020 07:32:00

Sevgili yönetim, Pandemi döneminde iyi cesaret doğrusu.. "Evde kalma, doğaya çık" fikri guzel, kus gözlemi disardan bakıldığında bireysel bir hobi gibi dusunulse de, bunu yarisma ortamına taşımak, böyle bir Pandemi döneminde ne kadar sağlıklı cok emin olamadım. Zira, arazide Covid19 vakasi yaşanması durumunda, "Kendi onlemini alsaymis, biz sorumlu degiliz." aciklamasi kimseyi ikna etmez. Ayrica yerel ve siyasi yönetimlere de hesap veremezsiniz düşüncesindeyim. Yine de katılımcı herkese başarılar dilerim. Tür çeşitliliği açısından umarim guzel bir yıl olur. Yarisma yapılacaksa, 2 sorum olacak. 1- İller arası bir yarışma olacak mi? Örneğin: En yüksek tür çeken 3 il, vb.. Şayet olacaksa, bireysel olarak degil ama en azindan özel türlerde sehrime destek olmak için elimden geldigince arazide olabilirim. Zira bu sene Ankara 400' ü geçer. :))))) 2-Kadın ve Küçük yarışmacı kategorileri olacak mı? Olacaksa bunu bitime 2 hafta kala degil, yarisma başlamadan duyurmanızı rica ederim. Sağlıklı günler dilerim.

Emir26 Emir26 19.12.2020 07:12:00

Herkese hayırlı olsun. Alan bilgisi yazılmayan fotoğraflar ilk baş kabul edilmiyor ama senenin ortasına doğru kabul görmeye başlıyor komitenin bilgisine.

dpukurt dpukurt 18.12.2020 09:26:00

çok güzel düşünülmüş bir çalışma emeğinize sağlık, özellikle pandemi nedeni ile düşen enerjimizi bir nebze daha toparlayacak yasaklar nedeni ile yarışa geç başlayacağız biraz bir yıl zaman olması çok iyi emeğinize sağlık tekrardan.

wiseguy72 wiseguy72 18.12.2020 08:47:00

Öncelikle hayırlı olmasını ve yeni türlerin listeye eklendiği bir yarışma olmasını temenni ederim. 2019 yılında sadece İstanbul odaklı yarışmama rağmen çok yorulmuş ve mesai harcamıştım. Şimdi dönüp bakınca yine aynı performansla gözlem yapabilir miyim emin değilim, hele şu pandemi dönemi haftasonu yasakları nedeniyle. Haftaiçi çalışanlar için oldukça zor bir durum. Emekli olan çalışmayan ve haftaiçi gözleme vakit ayırabilenler yarışmaya 1-0 önde başlayacak. Yeni dostlukların oluştuğu, varolanların pekiştiği, herkesin birbirine rekabet çerçevesinde yardım ettiği, yeni başlayan kertikçilere destek olunduğu bir yarışma olması dileğiyle.

serhattigrel serhattigrel 18.12.2020 00:37:00

Haklısın, 1/1/2021 olacak, bu yılbaşı başlayacak.

shooter shooter 17.12.2020 23:08:00

Boss, 1/1/2020 tarihi yanlış olabilir mi? yoksa ben mi yanlış anlıyorum...

VigoBirds VigoBirds 17.12.2020 18:37:00

Bir de "en iyi fotoğraf" 1/2/3 olmalı sanki... tabi seçim foto kalitesinden ziyade tema ve fotonun senaryosuna ya da zorluğuna (emek değerine) göre olmalı..

Alperen43 Alperen43 17.12.2020 16:11:00

Herkese başarılar.

Önder Önder 17.12.2020 16:10:00

Geçen sene 400 türü yarışmada bulmuştuk 86 tür var hala biliyorum çok zor türler ancak çekilemeyen 86 tür için de ayrı bi yarış olsa bence 400 e gelenler 400 e yaklaşanlar için de belki bi şekilde harekete geçilebilir zor türlerin bulunmasıyla ilgili herkesin çabasıyla bulunamayanlar bile bulunabilir teşekkürler

caganabbasoglu caganabbasoglu 17.12.2020 15:34:00

Teşekkür ederim Serhat Abi. Bu yarışma için de ayrıca teşekkürler. Herkese bol türlü, güzel bir yeni yıl dilerim. Selamlar...

serhattigrel serhattigrel 17.12.2020 14:06:00

Sedar bey, Normal kertik için görüntüleme sayfası açık olacak, yani Ülke bazında en çok tür çekeni yine göreceğiz, ama değerlendirmeyeceğiz. Öne çıkarmıyacağız. Yarış her ilin birincisini bulmak amaçlı, hali ile tüm illerde tür sayılarının artmasını bekliyoruz. Sizin önerdiğiniz eksik türleri bul da güzel bir konsept, ilerde bu konuda da bir faliyet yapabiliriz. Öneriniz için yeşekkürler.

serhattigrel serhattigrel 17.12.2020 13:59:00

25 Aralık akşamına kadar şu anda gördüğünüz deneme sayfası devam edecek, 25 Aralık ta, 2021 için sayfayı değiştireceğiz, 1/1/2020 de yarış için yüklemelere başlatabileceksiniz.

uaberkay uaberkay 17.12.2020 13:45:00

Bu açıklama yeterli oldu Serhat Hocam. Ben yıl boyu diye düşünmüştüm o sebeple şaşırtıcı gelmişti. Çok teşekkürler. Selamlar :)

serdarsatirlar serdarsatirlar 17.12.2020 13:41:00

Ben bu yıl için 2019 yılındaki kertik yarışmasından daha farklı bir konsept olabileceğini düşünmüştüm, benim kanaatime göre ülkemizde türler açısından büyük boşluklar olan iller var, bu illere yeni tür ekleyenlerin yarışması daha mantıklı gelmişti bana, bunun amacınıda tüm kuş fotoğrafçılarının anlayabileceğini tahmin ediyorum. Böylece Türkiye ornitoloji alanına müthiş bir katkı sağlamışta oluruz diye düşünmekteyim. Normal kertik yarışmasının yanına böyle bir yarışma eklenemez mi?

serhattigrel serhattigrel 17.12.2020 13:11:00

Berkay, Şu anda kertik listesi , sadece 1/12/2020 -31/12/2020 arası çekilmiş olan türleri tür galeri içinden sayıyor. Yükleme tarihi değil, çekim tarihi esastır. Bir kontrol edip döner misin.

serhattigrel serhattigrel 17.12.2020 13:08:00

Evet, kişinin kendi ikameti dışında bir yerden yarışması mümkün. Bunun için Kertik İl bilgisini ikametten ayrı tuttuk. Ancak malüm, pandemi nedeni ile bu sene çok yer değiştirmenizi istemiyoruz, toplu taşıt kullanmadan yapılacak bu tür yer değişikliklerini onaylıyoruz.

uaberkay uaberkay 17.12.2020 12:55:00

Ben acemi olmamdan kaynaklı kertik tür mantığını anlayamadım sanırım. Haziranda başladım gözleme ve 133 tür kaydettim. Ama sayfamdaki 2020 kertik türleri ekmesinde yalnızca "sarı kirazkuşu" görülüyor. Ankara'da çekmiş olduğum 120 civarı kuş görünmezken neden sadece sarı kirazkuşu görünüyor anlayamadım :) Tekrar altını çizerek söylüyorum ben muhtemelen acemiliğimden kaynaklı anlayamıyorum. Bu nedenle bir açıklama gelirse çok sevinirim. Sorumu bir de şöyle yönelteyim. Ben şehri Sinop olarak seçtim ve bilgilerimi güncelledim. Sinop'ta çekip yüklediğim her kuş kertik listesine mi eklenecek? yoksa o listeye eklenmesi için farklı kriterler mi var? Bilgilendirmeleriniz için şimdiden teşekkürler.

caganabbasoglu caganabbasoglu 17.12.2020 12:00:00

Merhaba, Ben İstanbul Beşiktaş’ta oturuyorum. Sadece 1 saat uzaklıktaki Hersek Lagünü ise en çok gözlem yaptığım yerlerden. İstanbul’da oturmama rağmen komşu il Yalova’dan aday olabilir miyim? Teşekkürler.

serhattigrel serhattigrel 17.12.2020 10:40:00

Ogün, genelde yarış talimatları , yarışın nasıl yapılacağı ve kuralları , sıra dışı durumlarda neler yapılacağını kapsar. Bu yüzden orada göremedin. Gel biz amacını bir yarış haberi yaparak verelim, Bu konuda da senden destek istiyorum. İki paragraf ile bu yarışın amacını ifade etsen, gün içinde haber olarak yayına koysak ne güzel olur. Bekliyorum.

Oguenaydin Oguenaydin 17.12.2020 09:53:00

Türkiye kuşları/ kuşçuları için yapılan bu organizasyon için sizleri tebrik eder ,teşekkürlerimi sunarım. Yönetim olarak yorucu ve ağır bir yük altına girerek ne kadar fedakar olduğunuzu göstermiş bulunmaktasınız. Sizlerden ricam bilmeyenler için yarışmanın amacını da "Kurallar" kısmına eklemeniz. Yeni arkadaşlar da öğrensinler. Tekrar her şey için teşekkürler.

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT