TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Hangi ekipman

zaferK zaferK 2.03.2021 15:15:00
HANGİ EKİPMAN
Mutlu bir araziden güzel kayıtlarla dönmeyi kim istemez?Hele de sorunsuz ve kaliteli ekipmanımız varsa.Peki hangi ekipman?
Öncelikle bir konuda görüşümü paylaşmak isterim ;pahalı ekipman gereklimi?Bence bunu gündeme getirmek bile gereksiz ,kim hangi ekipmanı tercih ederse etsin ,kim ekipmana ne kadar öderse ödesin
bu sadece kişinin tercihidir.İster 10.000 TL.lik ekipmanla ,ister 100.000 TL. lik ekipmanla arazi yapar.Maddi gücü uygun olanın ,dilediği ekipmanı alması gayet doğal
hobi deyip geçmeyelim ,yıllarca çalışıp didinmiş ,sonunda ancak kendine zaman ayırabilmiş değerli üyelerimizin - pahalı da olsa - en kaliteli ekipmanı kullanması hakkıdır.
Bu arada hobi uğruna çoluk çocuğun rızkından kesip ,ya da borçlanıp ekipman alanlara da saygı duymak gerekir ,varsa eğer sorun ,kişiyi ilgilendirir.Başkalarının gündeme getirmesi bence doğru değil.

..
Peki ,ekipmanla ilgili gündeme getirmek istediğim esas konu ne?
En iyi fotoğrafı veya videoyu hangi ekipmanla kaydedebiliriz?Söyleyeyim ;en iyi tanıdığımız ve en verimli kullanacağımız ekipmanla. Ben dahil ,birçok arkadaşımız maymun iştahlıyız.Daha elimizdeki ekipmanı yeterince tanımadan ,yeterince verimli kullanmadan her yeni çıkan ekipmana yöneliyoruz.Tekrar hatırlatayım ;konumuz ‘’Başka ekipman almaya gerek varmı’’ değil ,dilediği ekipmanı almak herkesin kendi tasarrufundadır.Konumuz hangi ekipmanla iyi sonuç almak.
Elli yıldan beri fotoğraf çekerim ,onlarca farklı ekipman kullandım ;şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki dijital fotoğraf alanında 20 yıl içinde elle tutulur bir ilerleme yok.SLR bodylerle kaliteli video kaydı konusunda ciddi ilerleme var ,hatta bazı fotoğraf makineleri ile sinema filmi de çekiliyor ;ama fotoğraf kalitesi konusunda ciddi bir ilerleme yok.Çünkü sistem aynı ;sensöre görüntü kaydı
ve hala değişmeyen sensör boyutları
her yıl megapikselleri artırmakla fotoğraf kalitesi artmıyor ,tam tersine ;sıkışan diyotların ısınmasıyla yaşanan sorunlar çıkıyor ortaya ,bu sefer bunu çözecek yeni teknolojiler
yok arkadan aydınlatmalı sensörler ,yok nois giderici yazılımlar

Ürünün satışını artırmak için o kadar çok fonksiyon ilave ettiler ki ,menülere girince işin içinden çıkmak mümkün değil.İlave edilen her yeni fonksiyon -nadiren gerekli olsa da- ciddi kullanım zorlukları getiriyor.
Kaliteli fotoğraf için genelde ne lazım?İyi bir pozlama ,uygun ışığı doğru kullanma ,uygun diyafram-enstantane ve İSO
yani 3-5 ayar
peki ya menüler?Menüye daldınızmı çıkamıyorsunuz ,onlarca farklı tercihli fonksiyon ayarları
sonuçta bize belki de hiç lazım olmayacak onlarca ayar

Demem o ki ,elimizdeki ekipmanı iyi tanımak ,verimli kullanmak ,bazen beklenmedik güzel kayıtlar kazandıracaktır
hiç kuşkunuz olmasın.

..
Sağlık ve huzurunuz daim olsun
selamlar ,sevgiler

keynowski keynowski 20.03.2021 23:29:00

Çok faydalı bir yazı olmuş. Elinize sağlık Zafer Bey. Ben bir eklenti yapmak isterim. Bundan yaklaşık 6 yıl kadar önce kuş fotoğrafı için ilk ekipmanı alacakken araştırma yaparken Trakuşla tanışmıştım. Şuan iyiki de tanışmışım diyorum her anlamda. O zamanlar Trakuş forumlarını incelediğimde yeni başlayacaklar için kaliteli ve ekonomik çözüm olarak Canon 7D Mark2,70D, 400mm f5.6L ile Nikon D300s (sanırım), D7100-7200, 300mm f4 1.4TC kombinasyonları öneriliyordu. Ben de bütçem dahilinde 70D ve 400mm f5.6L ikilisini almıştım ve çok memnun kalmıştım. Bugün bile yukarıda bahsettiğim tüm ekipman kombinasyonları ile gayet kaliteli sonuçlar elde edilebilir. Zamanla imkanlarım doğrultusunda Canon 90D ve Canon 100-400mm L IS II kombinasyonuna geçtim. Çok uzun yıllar da böyle devam ederim sanırım. Ancak ben kuş fotoğrafı işine bugün başlayacak olsam ve Trakuş' u araştırsam bu iş için "Canon R5" makine gerekli sonucuna varırım. (Çünkü çok fazla konusu geçiyor.) Makine fiyatına bakınca da muhtemelen bu işe başlamaktan vazgeçerim. :) Zafer Bey' in de dediği gibi isteyen istediği fiyatta ekipman alsın. Buna lafımız yok ama bu R5 muhabbetini galeri fotoğraflarında değil de ayrı bir forum açarak yapsanız.:) Bir de keşke Trakuş' ta "bütçeye göre ekipman önerileri" diye bir bölüm olsa çok faydalı olurdu.

Kaptan53 Kaptan53 14.03.2021 13:27:00

Rahmetli Ahmet Çetin aklıma geldi !. Allah rahmet eylesin, ortalama bir ekipman ile ne kareler çekmişti, Benin diyen ekipmanlar ile çekemeyenler onun şahane karelerini görse aslında ekipmandan çok, kişinin Bilgi, birikim, dikkat, ve şartlar ve kuralları iyi analizi ile iyi fotoğrafa ulaştığını görecektir ..

msaltik msaltik 3.03.2021 10:15:00

Tam olarak katılamadım yazıya, sonuç fotoğrafa bakıp bir fotoğrafın bugün mü yoksa 10 sene önce mi çekildiğine karar vermek zor olur. Burası tamam. İnanılmaz bir gelişme yok. (Beklenti her ne ise) Ancak o sonuç fotoğrafın elde edilmesi kolaylaştı ve giderek kolaylaşıyor. Dediğiniz gibi ekipmanı iyi tanımak lazım. O karınca duası gibi gelen menü detaylarını iyi bilmek lazım. hani işi sadece iso, diyafram ve enstantane ayarına kadar indirgersek, e sonuç da ona göre indirgenmiş olacaktır haliyle. bi tünek bulup (koyup) akşama kadar o tüneğe gelen kuşları çeken biri ile özellikle bir kuşu hedefleyen, onun farklı koşullardaki halini çekmek isteyen birinin ihtiyaçları bir olamaz. Video konusuna ise hiç girmiyorum. Orası aldı gidiyor zaten. ki beni en çok ilgilendiren kısım artık

Engin19 Engin19 2.03.2021 19:27:00

Sağol varol Zafer hocam, her zaman ki gibi değerli bilgilerinizle bizleri aydınlatıyosunuz, teşekkürler...

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT