TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Tamıncı nasıl olunur

Oguenaydin Oguenaydin 29.04.2021 13:17:00
Merhabalar,

Nasıl tanımcı olunur ?

Yarışmada ilk 3'e girene, yani emek verip kuşları bulana tanımcı ünvanı verilmelidir.

Ayrıca otuırduğu yerden sadece kargaya ve serçeye tanım verenlerden bu ünvan alınmalıdır.

İyi günler

Oguenaydin Oguenaydin 11.05.2021 12:33:00

Ergün kardeş bu sözlerim sana: Zamanında Edirne'de vakıflara ait harap bir hamam varmış.Hamam çok bakımsızmış ve işsiz güçsüzlerin barınağı haline gelmiş.Vakıf yönetimi bu hamamı onarmaya ve işler hale getirmeye karar vermiş.Gerekli ödenek ayrılmış. Onarma işini bir görevli üzerine almış.Görevli hamamı tepeden tırnağa onarmak yerine ufak tefek yenileştirme ile işi geçiştirmeye göz boyamaya çalışmış
...Eski hamamın dört yanını da boyattıktan sonra yöneticileri çağırmış:- Onarım işi bitti. Hamam yenilendi gelin teslim alın.Vakıf yöneticileri gelip hamamı gezmişler ve ne görsünler.Hamam allanıp pullanmış ancak tam anlamıyla onarım yapılmamış. Kuruldaki üyelerden birisi hamamı köşe bucak dolaşırken eski hamamdan kalma taslar bulmuş. Bunları getirip vakıf yöneticilerine göstermiş ve "Gördüğünüz gibi her şey eski tas eski hamam. Bu onarım işi kabul edilemez. Yeniden yapılmalıdır" demiş. Bunun üzerine hamam yıktırılıp yeniden yaptırılmış ve o dönemden "ESKİ TAS ESKİ HAMAM" sözü günümüze kadar gelmiş.

kingfisher53 kingfisher53 11.05.2021 09:43:00

Tanım Heyeti nin talebi zamanında karşılaması konusunda değerlendirme yapmak için doğru günlerde olmayabiliriz. Zira kısıtlamalardan dolayı yüklenen fotoğraf sayısı oldukça düşmüş durumda. Ama yapılan dokunuşun da herkesi memnun ettiğini söylemem gerekiyor. Yeni heyet mensubumuzun aktif gözlemci kişiliği ile daha şimdiden müthiş bir dinamizm kattığını görebiliyoruz. Kısa zaman içerisinde 2 forum açılan bu konu ile ilgili, ara ara umutsuzluğa kapılsak da karar vericilerin tabandan gelen sese kayıtsız kalmadığını göstermesi açısından da çok önemli idi. Teşekkürler.

serhattigrel serhattigrel 4.05.2021 21:59:00

Böyle bir proje var mıydı.

serhattigrel serhattigrel 4.05.2021 16:35:00

Ogün bey, Toplantı yapıldı, Tür tanım heyeti başkanı Ömer Necipoğlu; Tür tanımcı için kişi seçimini fotoforum da tanımda öne çıkan kişiler arasından yaptıklarını ve bu kişilerde ne tür kriterler aradıklarını anlattı. Konunun sitede yayınlanmış olmadığını, bu konuda bir metin hazırlayacağını söyledi. Sanırım, bir hafta içinde, tüm üyelerimize , Nasıl "Tanımcı" olunur konusunda gerekli açıklamayı yaparız.

kingfisher53 kingfisher53 1.05.2021 02:13:00

Geçmişte benim de birçok noktada tanım heyetimizin verdiği kararları beğenmediğim ve serzenişte bulunduğum fotoğraflarım olmuştu. Zaman geçtikçe aslında bu kararların da çok önemli bir kısmının doğru olduğunu dolayısı ile serzenişlerin de yersiz olduğunu anladım. Sitemizin belki de en güçlü yanı, bir tanım mekanizmasının oluşu, bu mekanizmayı işletenlerin de gerçekten işin ehli olmaları. Bu hem daha önce yapılmamış özgün bir işleyiş hem de sitemizin en güçlü yanı. Bunun bozulması bir yana dursun, en ufak zedelenmesini bile hiç bir üyemizin isteyeceğini zannetmiyorum. Peki bu kadar önemli bir mekanizmanın korunması, haklarının savunulması, öneminin heyeti oluşturan kişilere ifade edilmesi nin bir üst sınırı yok mu ? Çocuklarımız bizler için hayatta ki en önemli varlıklar. Dünya bir yana dursun, çocuklarımız bir yana. Onların bir damla göz yaşına dünyayı yakarız. Peki, onların çok önemli olduğunu onlara her gün söylemek, bir dediklerini iki etmemek, en ufak üzülmelerine müsaade bile etmemek, bütün sorunlarını kendimiz çözmek doğru bir yaklaşım olur mu ? Pek tabi ki bu önemli mekanizmamızın da bir üst sınırı olduğunu ya da: onların vazgeçilmez olmadığını , kararlarının tartışılmaz olmadığını en çok da heyeti oluşturan kişilerin kabul edeceğini düşünüyorum. Bunu suçlamak ya da yargılamak için söylemiyorum, sonuçta insanlardan oluşan bu topluluğun bazı fertleri motivasyonlarını kaybetmiş olabilirler, dönemsel olarak başka öncelikleri de olabilir. Ortaya çıkan sonuç ile ilgilenecek olur isek, talebi karşılamada bir zaafiyet söz konusu. Asla ve asla bu konudaki kalitemizden ödün vermeden, en güçlü yanımız olan tanım konusunda en ufak bir zaafiyet yaşamadan, bazı iyileştirmeler yapabilir miyiz. ? Bir önceki mesajımda da belirttiğim gibi, tam da bu özelliklere erişen üyelerimizi belki de bu noktalarda değerlendirmediğimiz için hem değersiz hissettirip kaybediyoruz, hem de sağlayacakları katkıdan mahrum kalıyoruz. Yeterli sayıda kalifiye ama mutlaka aktif ve motive tanım heyeti sayısına ulaşır isek, - Tanıma uygun olmayan fotoğraflara yeni bir sekme açıp uygunsuzluğun gerekçesini de yazabiliriz. Böylelikle, üyelerimizden anlayış ve saygı beklemek yerine, onların dönem dönem serzenişlerde bulunmasının önünü de kesmiş oluruz. Her yanlış yapan kişi gibi yanlış fotoğraf yükleyen üyemizin de hatasının gerekçesini bilmeye hakkı olduğunu düşünüyorum. Tanım heyetinin kararlarının şeffaf olduğunu ve üyenin fikirlerine de açık olduğu hissi hepimize iyi gelecektir. Tabi bunlar, beni de içine dahil ederek, tanım heyetinden insanları bizzat tanıyıp onlardan şifaen oluru aldıktan sonra fotoğrafı yükleyen, dolayısı ile hiçbir zaman tanıma uygun olmayan fotoğraf yükleyip rencide olmayan eski üyelerimiz için herhangi bir konfor sağlamayacaktır ama genç arkadaşlarımız, istikbaldeki tanımcılarımız, istikbaldeki gözbebeği gözlemcilerimiz için çok önemli bir adım olacaktır.

serhattigrel serhattigrel 30.04.2021 23:30:00

Öneri çok olumlu, her ikinizin de fikrine katılıyorum. Kesinlik ile üzerinde çalışacağımızdan emin olun, ilk toplantıda gündeme alacağız , muhtemelen yarın. Zor olan kısmı, böyle bir işlem yazılım değişikliği gerektiriyor, bu da zaman demek. Kim, nereye kadar, nasıl, kontrol mekanizması vb , hep konuşulacak. Bakalım bir karar Çıkarabilecek miyiz. Kuş gözlemcileri sitemize küsmesin istiyoruz ama , bazı üyelerimiz israrla , kuş, istedikleri kuş olarak tanım almayınca aşırı tepki vererek tanımcılarımızı Üzüp küstürebiliyor, bu da tanımın aksamasında bir etken, son örnek tanımcı ağabeyimiz Zafer Kurnuç , çok üzmüşüz forumunu üzülerek okudum . Ne yapsak acaba.

kingfisher53 kingfisher53 29.04.2021 23:05:00

Daha önce benzer bir forum daha açılmıştı orada da benzer görüşümü iletmiştim. Artan talebin karşılanması noktasında Tanım Heyetimizin yetersiz kaldığı artık bana göre sana göre ona göre olmaktan çıkmıştır. İçlerinde canı gönülden mücadele edip her gün yüzlerce tanım veren çok değerli ağabeylerimiz var. İçlerinde üst düzey detay bilgiye sahip uluslararası çapta uzman kardeşlerimiz var. Ama tüm bunlar "Artan Talep" karşısında pozisyonumuzu güncellememiz gerektiği fikrimi değiştirmiyor. Yapacağımız birkaç dokunuş ile, Hem artan talebi karşılama noktasında katkı sağlanabilir, hem de Trakus un en büyün sorunu olarak gördüğüm: Gözlemciyi yetiştirip, kuş bilgisini arttırıp, en faydalı olacağı dönemde değer görmediğini hissederek siteye küsmesini engellemiş oluruz. Unutmayalım ki tecrübeli - aktif bir kuş gözlemcisi sıradan bir gözlem gününde, üstelik saniyeler içerisinde günde 500 bazen 1000 bazen 3000 kuşa sahada tanım veriyor zaten. Kuş Gözlemcileri sitemize küsmesin. Burası sadece Kuş Fotoğrafçılarının değil, kuş gözlemcilerinin de kendilerini önemli hissettiği bir platform olsun. - Tıpkı kuruluş günlerindeki gibi.

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT