TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92807
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Tünek

Snylm Snylm 28.06.2021 13:01:00
Merhabalar, tünek fotoğraflı kuşların çekildiği kareler çok güzel ama benim merak ettiğim konu; tünek orada sabit mi kalıyor ya da kişi kendi ile gittiği yere dikip bekliyor mu ? Mustafa Erturhan (Demokritos) abinin çok güzel kareleri var. Bu konuda bilgi verebilir misiniz ?

Selamlar, saygılar...

hakbal hakbal 28.06.2021 14:45:00

Öncelikle iyi bir gözlem yapmak gerekir dikilen tüneğin kalıcı olarak bırakılıp kuşların alışması açısından da önem arzeder. Mesela bir bölgede Yalıçapkını varsa o sulak alan yada derede dik dalışlar yapmak için derede,dereninin kenar koylarında küçük balıklar varsa o bölgenin hemen üst yada çaprazına yataya yakın güzel bir tünek dikilebilir. Bol şanslar.

demokritos demokritos 28.06.2021 16:20:00

Tünek konusu epey geniş, öncelikle hedef türler hangisi, hedef alan neresi, nasıl bir fon lazım gibi konular var. Video bölümündeki soruya da buradan cevap vereyim, genel olarak tüneklere kuşların alışması için yerinde kalması idealdir. özellikle sulak alanlarda yalıçapkını tünekleri ne kadar çok kalırsa kuşlar o kadar çok kullanıyor. sulak alan kenarlarında konacak ve avıyla gelince avını rahatlıkla yiyeceği tünekler ideal oluyor. Yuva önlerine konulan tünekler bazen etik kuralları zorluyor bence. Tüneklerden ziyade tünekten iyi foto almak için konum alırken mesafeye dikkat etmek gerekiyor. "Bizi hiç umursamadı, yuvaya gelip gelip gitti" deseniz bile kuş mecbur olduğu için fotoğrafçıya katlanıyor olabilir buna dikkat etmek ve mesafeyi iyi ayarlamak lazım derim. Çeşmelere sürekli kuşlar gelir ve çeşmelere yerleştirilen doğal tüneklerde fotoğraf çekmek çok daha rahat olur genelde, kuşlar tüneğe ve size alışınca çok umursamadan su içmeye devam ediyorlar, elbette yine mesafe önemli :) Not olarak ben son tüneği geri getirdim çünkü çeşmede bir günden fazla dayanma ihtimali düşük olurdu :)

Snylm Snylm 28.06.2021 16:46:00

Teşekkürler Hocam

Snylm Snylm 28.06.2021 16:46:00

Değerli bilgilendirme için teşekkürler abi, tüneği geri getirmek isabet olmuş :)))

msaltik msaltik 28.06.2021 20:33:00

Kuşa göre değişiyor. Sabit bir durum değil. Dikeceğiniz tüneğe 5dk sonra da kuş gelir, geliyor. yalıçapkınları biraz daha hassas sanırım bu konuda. Kırılmış dal parçalarını yanıma alıyordum. Ama en güzeli doğal halleri. Bazı fotoğraflardaki tünekler çok zorlama, dedemin bastonu gibi, 240 kum zımpara atılmış neredeyse. Bazısında testere izleri var. Ahşap işçiliği zayıf :) Zevk meselesi tabii. Varsın olsun kuşun önüne bir yaprak gelsin. Herkesin emeğine saygı duymakla beraber...

Snylm Snylm 28.06.2021 20:42:00

Teşekkürler Murat abi, tabi ki herkesin emeğine saygı :) Ornito fotoğrafçılığında kendimi çok yeni biri olarak görüyorum merakımı mazur görün :)

msaltik msaltik 28.06.2021 20:47:00

Her gün bir şey öğreniyorum, demek ben de yeniyim :) sadece gördüğüm bir durumu paylaşmak istedim. Bir fotoğrafın bağıra bağıra ben doğal değilim demesini ben sevmiyorum. Testere ile doğranmış ağaç dalları bence güzel değil. Başarılar dilerim. Ben hiç Urfa'ya gelmedim. Bana öğretirsin belki geldiğimde oranın kuşlarını :)

Snylm Snylm 28.06.2021 21:20:00

Başla göz üstüne abi elimden geldiğince bir ornito tur yaparız onu da yapamazsak sıra gecemiz, ciğer kebabımız, göbeklitepemiz var. Onları yaparız :)

msaltik msaltik 28.06.2021 21:21:00

Kuşu boşver, diğerleri daha cazip geldi şu an 😀😀

Snylm Snylm 28.06.2021 21:26:00

Ne zaman gelmek istersen beklerim abi :)

msaltik msaltik 28.06.2021 21:48:00

Teşekkürler, buraya da bekleriz. Benim arazilerimde de patates kızartması, menemen vs ama bolca demleme çay var :))

Snylm Snylm 28.06.2021 22:15:00

Teşekkürler abi :)

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 452  |  Kalan Tür Adedi:39
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT