X Simge
TR EN
X Simge
TR EN
Belgeli Tür 506
Fotoğraflar 92817
Gözlemler 9870
Videolar 1349

FORUM

[KİLİTLİ]KİTAP-HARİTALAR

kingfisher53 kingfisher53 14.07.2021 10:32:00
Büyük heyecanla beklediğim kitabımız sonunda elime ulaştı. Fazla fazla vermiş olduğum siparişlere ek olarak Trakus un da hediye bir kitap göndermesi beni gururlandırdı, teşekkür ederim.
Yetişmiş insan gücünü dünyaya belirli alanlarda ispatlayan ülkemize yakışır, yerli ve bugüne kadar yapılmış en iyi Türkiye nin Kuşları kitabı ve şüphesiz ki ülkemize yakışır harika bir eser olarak artık kitaplığımızda.

Türkiye nin Kuşları hakkında genel bilgiler vermenin ötesinde kitabın iddiasının bir tanım kitabı olması, harita ve mevsimsel dağılım içermesi ise herkesin cesaret edemeyeceği, gerçekten zor ve riskli bir hedef.

Böylesi zor bir hedefin altından kalkabilecek bilgi birikimi ve yetişmiş insan gücü ise Trakus un gönüllüler ordusunun içerisinde fazlası ile mevcut.

Kitabı incelemeye başladıkça tam da buradan, soru işaretlerim ve sonrasında hayal kırıklıklarım başladı. Kitabımızın özellikle de haritalarını renklendiren bilgileri, sanki Trakus a hepimizin yıllar yılı sunduğumuz verilerden değil de dışarıdan bir yerlerden alınmış veriler olduğunu hissettirdi.

Son dönemlerde yeni tür ya da bomba tür diye adlandırdığımız nadiratları fotoğraflayan gözlemcilerin bir kısmı koşa koşa bu fotoğrafları Trakus a yüklerken, bir kısmı da kendi sosyal medya grup veya platformlarında kuşları paylaşır oldular.
Tabiatın doğası gereği, naz yapmadan, aranıp sorulmadan, yeni bir veri gelince koşa koşa ilk iş Trakus a bildiren üyelerimizin verileri sanırım daha kıymetsiz kalmış ki, kitapta yer almamış. Diğerleri ise eksiksiz olarak mevcut.

Fotoğrafları dışarıda bırakacak olur isek, yıllar yılı toplanan bilgiler, haritalar kendi öz kaynaklarımız kitapta hiç mi hiç yer bulmamış. Halbuki 14 yıldır bu ülkede Trakus verilerini dışarıda bırakarak bir bilimsel çalışma dahi yapılamayacağını düşünen ben, kendi kitabımızda bu verileri bulamadım.

Öyle ki,

Gözlemcimizin fotoğrafladığı, pamuklara sarmamız gereken kuş tanım heyetiminizin süperstarı tarafından farkedilen ve database imizde olan Küçük Sarıbacak, Türkiye de " fi " tarihinde sadece Samsun da görülmüş kitaba göre.
Boy boy fotoğraflarının kitabımızı süslediği, fotoğraflı tek kaydı olan Küçük Çöl Toygarı da İstanbul da görülmemiş. Yine " fi " tarihinde Mersin ve Urfa da görülmüş.
Geçtiğimiz yıl Ağrı da üyemizin kaydettiği Büyük Karasırtlı Martı yok. Çöl Kuyrukkakanı Rize de yok. Sarı Mukallit in sitemizdeki tek üreme kaydı Düzce yok onun yerine dışarıdan bilgi ile Trakya mevcut.
Buna benzer yüzlerce örnek, haritaların oluşumunda Trakus database inin kullanılmadığını gösteriyor.

Peki sadece bu nadiratlar mı ? Kitabımıza soracak olur isek Büyük Su Çulluğu Türkiyenin tamamında kışı geçiriyor. Halbuki, hemen üstteki aylık dağılımda sadece geçişte görüldüğü ile kendi kendini çürütüyor. Puhu için ise Türkiyenin tamamı yemyeşil bir harita ile süslenmiş, Türkiye nin tamamında hem ürüyor hem kışı geçiriyor hem de geçiş zamanlarında bulunuyor. Nasıl oluyor ise Serçe nin haritası ile Puhu nun ki aynı.

serhattigrel serhattigrel 15.07.2021 18:58:00

Ergün bey, Forumunuzu okudum, olumlu şeyler için teşekkürler, olumsuz olanlar için cevap verme gereğini duydum. Satır başları sizin yazdıklarınız, ------cevap----- ile başlayanlar benim size cevabımdır. Trakus’a katkı yapmak istiyorsanız, bu forumunuz ile ,ben dahil moralini bozduğunuz yüzlerce Trakus üyesinin gönlünü almalısınız. Her sözün, yazının bir şekli, yeri ve zamanı vardır. Yazdıklarınız:-------Cevaplar--------- 1) Son dönemlerde yeni tür ya da bomba tür diye adlandırdığımız nadiratları fotoğraflayan gözlemcilerin bir kısmı koşa koşa bu fotoğrafları Trakus a yüklerken, bir kısmı da kendi sosyal medya grup veya platformlarında kuşları paylaşır oldular. --------cevap ----------Kişi hürdür, istediği yere yükler. Biz kuruduğumuzda sosyal medya bu kadar gelişmemişti, önümüzdeki sene yeniden yapılanırken bu kriterler değerlendirilecek. 2) Tabiatın doğası gereği, naz yapmadan, aranıp sorulmadan, yeni bir veri gelince koşa koşa ilk iş Trakus a bildiren üyelerimizin verileri sanırım daha kıymetsiz kalmış ki, kitapta yer almamış. Diğerleri ise eksiksiz olarak mevcut. ------cevap-------- Bilmediğimiz özel bir durum var galiba, bize açıkça anlatın. Bizim için öncelik Trakusa emek veren arkadaşlarımızdır. 3) Fotoğrafları dışarıda bırakacak olur isek, yıllar yılı toplanan bilgiler, haritalar kendi öz kaynaklarımız kitapta hiç mi hiç yer bulmamış. Halbuki 14 yıldır bu ülkede Trakus verilerini dışarıda bırakarak bir bilimsel çalışma dahi yapılamayacağını düşünen ben, kendi kitabımızda bu verileri bulamadım. ----------cevap --------Trakus haritaları il bazındadır, il sınırlarının siyasi oluşu, kıyı kuşunu sanki dağda da varmış gibi göstermektedir. Bu yüzden il hudutlarına bağlı kalmadan , yine trakus verileri ve trakus gözlem verilerine göre haritaları şekillendirdik. 491 harita ürettik, birkaç hatamız mutlaka çıkacaktır. 4) Gözlemcimizin fotoğrafladığı, pamuklara sarmamız gereken kuş tanım heyetiminizin süperstarı tarafından farkedilen ve database imizde olan Küçük Sarıbacak, Türkiye de " fi " tarihinde sadece Samsun da görülmüş kitaba göre. ----------cevap--------- 4/4/2021 de Mersinden kayıt geldi, o tarihte kitap bitmiş basım sürecinde idi, gelen kayıt tarihi belli, biz o zaman renk ayarları, prova baskısı, matbaa ve ciltleme işlerine başlamıştık. 5) Boy boy fotoğraflarının kitabımızı süslediği, fotoğraflı tek kaydı olan Küçük Çöl Toygarı da İstanbul da görülmemiş. Yine " fi " tarihinde Mersin ve Urfa da görülmüş.----------cevap------------- Biz dizgi sürecinde iken gelen kuş kaydını ekleyemedik. Bu tür son aylarda gelen ve ekleyemediğimiz kayıtlar çoktur. İkinci baskıyı bekleyin. 6) Geçtiğimiz yıl Ağrı da üyemizin kaydettiği Büyük Karasırtlı Martı yok. ----------cevap---------------- evet yok, raslantısal dır, ikinci baskıda eklenecek.. 7) Çöl Kuyrukkakanı Rize de yok.------------cevap------------- Daha ziyade Batı Karadenizde görünen bir kuştur. Doğukardenizde tek kayıt Rize, İkinci baskıda konuyu değerlendireceğiz. 8) Sarı Mukallit in sitemizdeki tek üreme kaydı Düzce yok onun yerine dışarıdan bilgi ile Trakya mevcut.-----------cevap-------------------- Sarı mukallit 2020 sonları ve 2021 başlarında sıklıkla bulunmaya başladı, sizin Boludan kayıt gönderdiğiniz tarihte 8/2020 tür sayfası bitirilmişti, birçok tür sayfasına geri döndük ve düzelttik, bazılarına geri dönmedik. Devamlı bilgi akan bir sistemde bir noktada karar verip yeni gelen bilgilere bakmamamız gerekti, yoksa kitap bitmezdi. 9) Buna benzer yüzlerce örnek, haritaların oluşumunda Trakus database inin kullanılmadığını gösteriyor.-------------cevap------------------------- Sizin yüzlerce dediğiniz tüm kayıtların çoğu bizim dizgiyi bitirdikten sonra gelenler, Trakus database olmasa idi böyle bir kitap yapılabilirmiydi. Beliki oturmuş, trakus kitap haritaları ile trakuş site haritalarını karşılaştırmışsınız. Kitap haritaları genelde 1/8/2020 den sonraki kayıtları içermez. Site haritası ise bu günün bile kaydını içerir.

serhattigrel serhattigrel 15.07.2021 18:58:00

10) Peki sadece bu nadiratlar mı ? Kitabımıza soracak olur isek Büyük Su Çulluğu Türkiyenin tamamında kışı geçiriyor. Halbuki, hemen üstteki aylık dağılımda sadece geçişte görüldüğü ile kendi kendini çürütüyor. ------------------cevap-----------------Evet bu hatamızdı, ikinci baskıda düzeltilecektir. 11) Puhu için ise Türkiye’nin tamamı yemyeşil bir harita ile süslenmiş, Türkiye’nin tamamında hem ürüyor hem kışı geçiriyor hem de geçiş zamanlarında bulunuyor. Nasıl oluyor ise Serçenin haritası ile Puhunun ki aynı.-----------cevap-------------Her iki tür de tüm sene tüm yurtta görünür, yeşil dağılım rengi açıklamasını okursanız bu demek. 12) Bıyıklı Doğan ve onlarca örnek ekleyebilirim arzu edilir ise. -------------cevap---------- Bıyıklı doğanda da ne hata var , yazsaydınız , ikinci ve üçüncü baskılarda düzelmesi için bulduklarınızı isteriz, Kitap 2020 nin 8-9 aylarında son halini almaya başlamıştı, o tarihten sonra gelen ve eklemediğimiz birçok kayıt vardır, bunları tekrar etmeyin. Durumu mail ile editöre bildirin. 13) kişiliği ağır basan üyelerimizin hiç temsil edilmemesi sitemizi zaten kötü etkilerken, bunun yansımaları maalesef kitabımızda da gün ışığına çıktı.-------------cevap----------- yine bizim farkında olmadığımız bir durumdan söz ediyorsunuz, İma etmeyin, nedir, doğrudan söyleyin. 14) İnsan evebeynleri seçemiyor, kendimiz ideal anne-baba tanımı yapsak belki bu tanım kendi anne-baba larımızdan çok uzak olacak.-------------cevap----------- ben anlamadım.. 15) Ben ve birçok kişi kuş gözlemciliğinde gözümüzü Trakus ile açtık. Eleştirsek de daha iyi olmasını istediğimizden bazen kırsakta şunun bilinmesini isterim ki: kimse benim ve benim gibi olanların Trakus sevgisini ve aidiyetini zahmet edip sorgulamasın. Hangimiz daha çok seviyoruz yarışına girmesin.----------------cevap--------------- İyi de Trakusa ne kadar zarar verdiğinizi görebiliyor musunuz. Çamur at izi kalsın olmuş. En azından benim moralim, forumunuz ile sıfır. Ben kurucuyum, hepinize çok değer verdim. Siz de ; Trakusun kitabı yayınladığı, ve 5000 kitabın bir haftada satıldığı sürçte , işi gücü bırakmış, haritaları hata bulmak amacı ile incelemiş , son 6-7 ay da gelen kayıtlar ın kitaba giremeyeceğini gözden kaçırarak haritalarda hata var diye kitabı yerden yere vurmuşsunuz. Bir de başkası benim Trakus sevgimi sorgulamasın diyorsunuz. Anlam veremiyor, tüm bunları toplumumuzda öne çıkmak için yaptığınızı sanıyorum. Kitapta hatalarımızın çıkacağı hesaplanan bir şey, umarım onlarca çıkar, ama süreç, her kaynak kitap için aynıdır, her yeni baskı eskisinden daha az hata ile çıkar. 16) Kendi iç dinamiklerimiz ile, Türkiye nin konusunda en iyisi Trakus u hakkettiği yerlere tekrar çıkarabileceğimize, ve bu eşsiz eseri daha kusursuz yapabileceğimize inanıyorum.-----------cevap--------------- Hem eşsiz deyin, hem de yüzlerce hata var deyin, çelişkili buluyorum. Bu forumu ve konuyu kapatıyorum.

yavuzeryavuz yavuzeryavuz 14.07.2021 23:09:00

Sevgili dostlar, kitaba birkaç fotoğraf vermekten başka bir katkım olmadı. Büyük oranda sayın Ömer Furtun olmak üzere sevgili başkan Serhat Tigrel,ve bilimsel kurul olağanüstü bir çalışma emek,titizlik defalarca kontrol,düzeltme,tanımları yansıtacak fotoğraf seçimleri vs vs müthiş bir emek verdiler. Dünyada bu konuda yayınlanmış hemen hemen tüm yayınları inceledim.Şunu açıkca belirtmeliyimki gerçek fotoğraflarla hazırlanmış bu tür bir kitap yok. Çok takdir edilmesi gereken olağanüstü bir çalışma ortaya çıkmıştır. Bunu görüyor ve böyle bir toplulukta olmaktan gurur duyuyorum.Editör heyeti sonraki baskılarda çıtayı daha da yükseltecektir.Herkese kitabın tadını çıkarmaları önerisiyle sevgiler,saygılar. Dr.Yavuz Eryavuz

kingfisher53 kingfisher53 14.07.2021 22:04:00

Murat Bey aslında attığım mesaj size bir cevap içermiyordu. Niyet okuma ve kişiselleştirme hoş değil ama teşekkürler. Malatyalı bir üyemizin girdiği kayıtlardan bir kaç örnekleme yapmıştım. Bir de hata arama konusunda Küçük TarlaKuşu'ndan bahsetmiştim. Ama sanırım teknik bir sebepten olmalı mesajım silinmiş.Herhalde bu kısmı teknik arıza ya neden oldu ki konu dışı idi aslında. Sağlık olsun yeniden de yazamayacağım, Malatyalı kardeşimizden de özür dilerim. Neyse ki bilgisayarım açık kalmış da fotoğrafını çekme şansım oldu mesajın. Önümüzdeki milli bayramın ve kurban bayramının herkes için sağlıklı ve bol kuşlu geçmesini dilerim. Trakus kayıtlarının da haritalara entegre edilmesi konusunda benden fikri, maddi manevi destek istenir ise dışarıdan bu desteği vermeyi hazır olduğumu bir kere daha belirtmek isterim. Selamlar.

msaltik msaltik 14.07.2021 18:40:00

Ergün bey gördüğünüz üzere siz bile yazdığınız iki satır yazıda hata yapmışsınız. Yıllardır uğraşılan koskoca bir kitaptan bahsediyoruz burada. Tabii ki hatalar olacak. O hataları bulup ortaya koyulan eseri destekler şekilde ortaya koymak, ilgili kişilere ulaştırmak görevimiz. Çünkü bu kitabın kapağında Serhat Tigrel Kuş kitabı yazmıyor, Ömer Furtun yada kalan 23 kişinin kuş kitabı diye yazmıyor. Trakuş yazıyor. Yani hepimiz varız içinde. Hataların yanında eleştirel yaklaşıma da tamam, ancak üslubunuz ve yazının işleyişi pek de işleyişe katkı sunacak düzeyde gelmedi bana. Hatta bugün Ömer abi ile telefon görüşmemiz oldu. Abi "tebrik ederim, keyiflisinidir herhalde dedim, rahatlamışsındır" dedim. Ses tonu ve sesindeki enerjisi zayıftı. İlk defa sesini öyle duyuyordum ve üzüldüm. Benim için gerçekten kıymetli olan kişilerden biri olduğu için üzüldüm. Hataları göstermek tamam, eleştiri olmazsa olmaz, ama bu insanların enerjisini kırmaya, heyecanlarını bitirmeye sıcak bakmıyorum, kimseye de hak görmüyorum. Son mesajınızda da hesap sorar bir ifade kullanmışsınız. Hani ilkinde yapıcı yönde olmadığını belliydi de, o son mesajla zaten niyetiniz iyice belli olmuş. Bu da benim yorumum. Bu kitabında ortaya çıkmasında nokta kadar katkısı olan herkese teşekkür ederim.

kingfisher53 kingfisher53 14.07.2021 16:35:00

Hiç temsil edilmemesi sözü bahsi geçen kişilerin de aslında yönetimde olduğu gerçeği ile hatalı olmuş. "Etkin olarak faydalanılmaması dar bir alanda sadece gözlem girişlerini kontrol etmek ile sorumlu olmaları" olarak düzeltiyorum affınıza sığınarak. Zaten yazımın ana fikrine uzak yerler buralar. Olayları kişiselleştirmeyi hiç sevmem, size de öneririm. Daha önce tanımcı olmak isteyip olamamakla suçladığınız kişiyi şimdi de yönetimde olmak isteyip olamamakla suçluyor ve her zamanki gibi içerik den uzaklaşıp kişiselleştiriyorsunuz. Sizlere kişisel bir öneri de bulunmayacağım. Yaptığınız hakarete de cevabım olmayacak. Konunun özü ile ilgili bir bilginiz var ise lütfen bizleri bilgilendirin yoksa lütfen cevap yazmayınız. Zira, TRAKUS kayıtlarının TRAKUS haritalarında yer almaması benim için yeterince üzücü. Ve bunun makul bir cevabını duymak istiyorum.

karaani karaani 14.07.2021 16:05:00

Kitapla ilgili konulara kitabın editörü gerekli açıklamaları getirecektir. Yönetimdeki gözlem bölümü sorumlusu olarak " gözlemci kişiliği ağır basan üyelerimizin hiç temsil edilmemesi " cümlenize cevabımdır. Kuş gözlemi konusunda beni yetersiz bulabilir eleştirebilirsiniz fakat ne Birol için hele hele Erturhan için böyle konuşmanıza müsaade etmem. Bu insanlar kendisini ispat etmiş kişilerdir. Yok kastınız kuş değilde genel anlamda bir gözlemcilikse işte o benim işim çünkü kuşu öğrenmeye çalışan bir fukarayım ama olay ve insan gözlemciliği bana Allah vergisidir. bir bakışta adamın ne mal olduğunu anlarım. İşte bu yüzden yönetimin yanında ve yakınında değilsiniz.

makeskin makeskin 14.07.2021 11:41:00

Küçük çöl toygarı,küçük sarıbacak;Bunlar sanırım kitap baskıya girdiğinde ortaya çıkan türler olabilirmi?

kingfisher53 kingfisher53 14.07.2021 10:32:00

Bıyıklı Doğan ve onlarca örnek ekleyebilirim arzu edilir ise. Halbuki bütün bunları tespit edecek daha kusursuz renklendirecek insan gücü içimizde mevcut. Henüz geç kalınmış da değil, kitabımızın mutlaka yeni baskıları da olacaktır. Site yönetiminin bir süredir siteye olan ilgisizliği, yönetimde gözlemci kişiliği ağır basan üyelerimizin hiç temsil edilmemesi sitemizi zaten kötü etkilerken, bunun yansımaları maalesef kitabımızda da gün ışığına çıktı. İnsan evebeynleri seçemiyor, kendimiz ideal anne-baba tanımı yapsak belki bu tanım kendi anne-baba larımızdan çok uzak olacak. Ben ve birçok kişi kuş gözlemciliğinde gözümüzü Trakus ile açtık. Eleştirsek de daha iyi olmasını istediğimizden bazen kırsakta şunun bilinmesini isterim ki: kimse benim ve benim gibi olanların Trakus sevgisini ve aidiyetini zahmet edip sorgulamasın. Hangimiz daha çok seviyoruz yarışına girmesin. Kendi iç dinamiklerimiz ile, Türkiye nin konusunda en iyisi Trakus u hakettiği yerlere tekrar çıkarabileceğimize, ve bu eşsiz eseri daha kusursuz yapabileceğimize inanıyorum.

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 506  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2025 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT