Ergün bey, Forumunuzu okudum, olumlu şeyler için teşekkürler, olumsuz olanlar için cevap verme gereğini duydum. Satır başları sizin yazdıklarınız, ------cevap----- ile başlayanlar benim size cevabımdır. Trakusa katkı yapmak istiyorsanız, bu forumunuz ile ,ben dahil moralini bozduğunuz yüzlerce Trakus üyesinin gönlünü almalısınız. Her sözün, yazının bir şekli, yeri ve zamanı vardır. Yazdıklarınız:-------Cevaplar--------- 1) Son dönemlerde yeni tür ya da bomba tür diye adlandırdığımız nadiratları fotoğraflayan gözlemcilerin bir kısmı koşa koşa bu fotoğrafları Trakus a yüklerken, bir kısmı da kendi sosyal medya grup veya platformlarında kuşları paylaşır oldular. --------cevap ----------Kişi hürdür, istediği yere yükler. Biz kuruduğumuzda sosyal medya bu kadar gelişmemişti, önümüzdeki sene yeniden yapılanırken bu kriterler değerlendirilecek. 2) Tabiatın doğası gereği, naz yapmadan, aranıp sorulmadan, yeni bir veri gelince koşa koşa ilk iş Trakus a bildiren üyelerimizin verileri sanırım daha kıymetsiz kalmış ki, kitapta yer almamış. Diğerleri ise eksiksiz olarak mevcut. ------cevap-------- Bilmediğimiz özel bir durum var galiba, bize açıkça anlatın. Bizim için öncelik Trakusa emek veren arkadaşlarımızdır. 3) Fotoğrafları dışarıda bırakacak olur isek, yıllar yılı toplanan bilgiler, haritalar kendi öz kaynaklarımız kitapta hiç mi hiç yer bulmamış. Halbuki 14 yıldır bu ülkede Trakus verilerini dışarıda bırakarak bir bilimsel çalışma dahi yapılamayacağını düşünen ben, kendi kitabımızda bu verileri bulamadım. ----------cevap --------Trakus haritaları il bazındadır, il sınırlarının siyasi oluşu, kıyı kuşunu sanki dağda da varmış gibi göstermektedir. Bu yüzden il hudutlarına bağlı kalmadan , yine trakus verileri ve trakus gözlem verilerine göre haritaları şekillendirdik. 491 harita ürettik, birkaç hatamız mutlaka çıkacaktır. 4) Gözlemcimizin fotoğrafladığı, pamuklara sarmamız gereken kuş tanım heyetiminizin süperstarı tarafından farkedilen ve database imizde olan Küçük Sarıbacak, Türkiye de " fi " tarihinde sadece Samsun da görülmüş kitaba göre. ----------cevap--------- 4/4/2021 de Mersinden kayıt geldi, o tarihte kitap bitmiş basım sürecinde idi, gelen kayıt tarihi belli, biz o zaman renk ayarları, prova baskısı, matbaa ve ciltleme işlerine başlamıştık. 5) Boy boy fotoğraflarının kitabımızı süslediği, fotoğraflı tek kaydı olan Küçük Çöl Toygarı da İstanbul da görülmemiş. Yine " fi " tarihinde Mersin ve Urfa da görülmüş.----------cevap------------- Biz dizgi sürecinde iken gelen kuş kaydını ekleyemedik. Bu tür son aylarda gelen ve ekleyemediğimiz kayıtlar çoktur. İkinci baskıyı bekleyin. 6) Geçtiğimiz yıl Ağrı da üyemizin kaydettiği Büyük Karasırtlı Martı yok. ----------cevap---------------- evet yok, raslantısal dır, ikinci baskıda eklenecek.. 7) Çöl Kuyrukkakanı Rize de yok.------------cevap------------- Daha ziyade Batı Karadenizde görünen bir kuştur. Doğukardenizde tek kayıt Rize, İkinci baskıda konuyu değerlendireceğiz. 8) Sarı Mukallit in sitemizdeki tek üreme kaydı Düzce yok onun yerine dışarıdan bilgi ile Trakya mevcut.-----------cevap-------------------- Sarı mukallit 2020 sonları ve 2021 başlarında sıklıkla bulunmaya başladı, sizin Boludan kayıt gönderdiğiniz tarihte 8/2020 tür sayfası bitirilmişti, birçok tür sayfasına geri döndük ve düzelttik, bazılarına geri dönmedik. Devamlı bilgi akan bir sistemde bir noktada karar verip yeni gelen bilgilere bakmamamız gerekti, yoksa kitap bitmezdi. 9) Buna benzer yüzlerce örnek, haritaların oluşumunda Trakus database inin kullanılmadığını gösteriyor.-------------cevap------------------------- Sizin yüzlerce dediğiniz tüm kayıtların çoğu bizim dizgiyi bitirdikten sonra gelenler, Trakus database olmasa idi böyle bir kitap yapılabilirmiydi. Beliki oturmuş, trakus kitap haritaları ile trakuş site haritalarını karşılaştırmışsınız. Kitap haritaları genelde 1/8/2020 den sonraki kayıtları içermez. Site haritası ise bu günün bile kaydını içerir.