TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92807
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

HAK ARAMA

kingfisher53 kingfisher53 10.09.2021 10:50:00
Bütün sivil toplum kuruluşlarında olduğu gibi sitemizde de olası bir haksızlığa karşı hak aramanın yolları kuruluş aşamasında belirlenmiş; iletişim bölümüne tıkladığınızda Hata Bildirimi, Şikayet, Görüş ve Öneriler gibi bölümler mevcut.
Üyelerde herhangi bir haksızlık karşısında hakkını savunabileceği bir mekanizmanın varlığını bilmek bile X bir kişinin kişisel forumuna değil, topluma hizmet vermeyi amaç edinmiş bir sitede fotoğraflarını paylaştığı hissini uyandırıyor.

Peki bu kanaldan iletişim kuramıyor iseniz?
İlk aklınıza gelen aslında haklı olmadığınız ve ilgili birimler tarafından dikkate alınmadığınız olabilir.
Peki ya 100 kişiye sorsanız 100 ünün de sizi haklı göreceği en temel eşitlik ve adalet duygusunu zedeleyecek bir hak arayışınız var ise ve türlü denemelerle cevap alamıyorsanız ?

Başka kanallar ile hakkınızı aramaktan vazgeçmemek sanırım yapılacak en doğru iş. Bunlardan ilki fotoğraf yüklerken hakkınızı istemek, tanım heyeti başkanına e-posta göndermek, 40 günün ardından da sanırım konu ile ilgili bir forum açmak.

Konu şu;

Doğası gereği tartışmalı bir tür olan Nil Kazı türümüz 2020 de içeriğini ve detaylarını bilmediğim bir karar ile artık kişilerin tür listelerinde yer almaya başladı. Elinde Nil Kazı fotoğrafı olanlar siteye yükledi ve hepsi tanım aldı.
Buraya kadar normal giden gidişat daha önce 70 in üzerinde tanım hatta 20 nin üstünde aynı birey Nil Kazından verilen tanımdan sonra benim net bir fotoğrafla türü talep etmeme kadar sürdü. 2017-2018-2019-2020-2021 in ilk aylarında aynı birey ile tanım alınmasına rağmen , ben fotoğrafı yükleyince birey tanıma uygun görülmedi.
Olabilir, fikirler kararlar değişebilir. Burada çok basit bir talebim oldu, bu türün ya da tercih etmiyorum ama bu bireyin bütün fotoğraflarının tanımdan düşürülmesi ya da benim tanıma layık görülmem. Herhangi bir cevap alamadım.

Bazı arkadaşlarım konuyu uzatmamamı, son günlerde sıklıkla yaptığım eleştiriler sonrasında en ufak bir mazeretle disiplin cezasına çarptırılabileceğim konusunda beni uyardılar.

Bu endişelerin olması bile çok saçma, zira Trakus ; başkalarının özgürlüklerine müdahale olmadıkça, düşünce ve fikir özgürlüğünü en üst seviye de uygulayan, ülkemizdeki bazı kuruluşların aksine, son derece demokratik, hak ve hukukun üstünlüğüne inanan bir yapı.

Bu temel adaletsizliğin de, kasıtlı ve planlı olmadığı, mükemmel işleyişi oluşturabilmek için gerekli bazı dinamiklerin yapısı gereği nadir örneklerde ortaya çıkabilen bir kusur olduğunu düşünüyorum.
Her ne kadar bütün iletişim yöntemlerini denemiş olsam bile konuyu yeterince gündeme getiremediğimi, karar vericilerin dikkatini çekemediğimi düşünüyor ve onun için buraya foruma yazıyorum.

Bana ve bütün üyelere, sitemizin ne kadar demokratik, kararların kişiden kişiye farklı uygulanmayacağını bir kere daha ıspatlanacağından en ufak bir şüphem yok.
Böyle forumlara gerek kalmadan, iletişim kanallarından üyelerimize zamanında ve etkin iletişimin yeniden tesis edileceğine inancım sonsuz

serhattigrel serhattigrel 12.09.2021 03:37:00

Ergün bey, Ben şu an sitenin başkanlığını yürütüyorum, sitenin de kuruluşunda da büyük emeğim var. Buna ragmen aşağıdaki linkteki fotoğrafım tanım almadı, Yanımda aynı anda Murat Çuhadaroğlu da aynı kuşu çekmişti , linki aşağıda, bu fotoğraf tanım aldı. Büyük bir çelişki, hiç demokratik değil demedim, kimseyi de aramadım, kişisel kararlarıdır dedim, saygı gösterdim. Belki hakkım yendi, belki de haklıydılar. Yüzbinlece kuşu tanımladılar. Son zamanlarda tanım almayanlara açıklama yazma gibi bir lüksleri de yoğunluktan olamıyor. Ben sizin şikayetinizi tabiki duyuyorum, ama hiç bir tanımcıya niye tanımıyorsunuz deme hakkını kendimde bulmuyorum. Biz tanımcı arkadaşlarımıza , şunu tanı, bunu niye tanımadın diye karışmaya başlar isek işte o zaman demokratiklikten uzaklaşırız. Bu nedenle size yardımcı olamıyorum.

serhattigrel serhattigrel 12.09.2021 03:43:00

Benim fotoğrafım 82681 nolu fotoğraf, Muratın Fotoğrafı 74128 nolu fotoğraf tır

serhattigrel serhattigrel 12.09.2021 03:48:00

Fotoğrafı numaraya göre bulmak için: Herhangi bir fotoğrafı açın, adres çubuğunda idx= den sonrasını silin ve idx= den sonrasına fotoğraf numarasını yazın.

kingfisher53 kingfisher53 12.09.2021 11:37:00

Sitenin işleyişinde maalesef motivasyonunu kaybetmiş, heyecanını kaybetmiş ve her şeyden daha acısı umudunu kaybetmiş bir yönetimin varlığına rağmen, dönem dönem Forumlara katılımınız, konulara açıklama getirmeniz ile o son ışık sönmüyor. Ben bunu çok değerli buluyorum. Trakus Serhat Tigrel in başkanlığında, yönetim yapısıyla, tür sayfaları ile, tanım mekanizması ile eşi benzeri olmayan tam bir " Başarı Hikayesi ". Bu başarıda aslan payı muhakkak ki Başkan'ın olacak, kolay zannedilir ama böylesi bir organizasyonu hayal etmek, kurmak, işlemesini sağlamak her türlü övgüyü ve takdiri hakeder. Herkes böyle düşünmüş olacak ki, bunu sözlü olarak dile getirenlere ek olarak bu organizasyonun bir parçası olmak, hatta bu parçada daha üst kademelerde yer almak için insanlar yarışmışlar. Kabullenmek istemediğimiz, kendimize itiraf edemediğimiz acı gerçek ise bir süredir devam eden sorunların sonunda gelinen noktada Trakus artık bir " Sorunlar Yumağı " ve uçurumdan hızlıca yuvarlanan bir yapı. Yukarı da bahsettiğim başarıdan pay kapmak için yapılan yarışın aksine, sorunlara çoğunluk arkasını dönüyor, cevap vermek ise siz sayın Başkanımıza kalıyor. Sitenin gelişememesinin, mevcut mekanizmalarının tıkanmasının nedenlerini uzaklarda aramaya gerek yok, kulağınıza " sürekli eleştiren bu üyemize disiplin cezası verelim " diye fısıldayanlara dikkat etmeniz yeterli. Zaman ayırıp vermiş olduğunuz yanıt ve örneğe gelecek olur isek. Evet bu ve buna benzer örnekleri bizler de defalarca yaşadık yaşıyoruz. Fotoğraftan türün ayırt edici özelliklerinin görülmesi veya görülmemesi konusunda Tanım Heyeti üyelerinin bağımsız karar vermesi, müdahale olmaması çok doğru mükemmel kurgulanmış bir sistem. Benim örneğim de ise böyle bir durum yok. Fotoğrafta türün görülemeyen bir özelliği yok. Bireyin evcilleşmiş olduğu düşünülüyor. Ama aynı birey 20 üstünde tanımla evcilleşmemiş olarak görülmüş. Bunun izahatı yok Serhat Bey. Bunun izahatını yukarıda ben size yaptım, bundan bir süre daha kaçabiliriz, ama sadece bir süre daha.... Yeniden övgüyle bahsedilecek, daha büyük başarı hikayeleri yazılacak bir TRAKUS için elimden gelen her türlü desteğe hazır olduğumu bir kere daha bildirmek isterim. Serhat Tigrel in isminin başarısızlıklarla birlikte anılmasına benim gönlüm razı değil, eminim ki sitenin eski güçlü günlerine dönebilmesini isteyenler çok büyük çoğunluk. Sizden ricam zamanında mevki almış azınlığın sizin ve çoğunluğun umutlarını söndürmesine müsaade etmeyiniz.

zaferK zaferK 12.09.2021 12:06:00

Sevgili başkan ,izninizle ben de ‘’iyi-kötü ,doğru veya yanlış’’10 yıldan beri tanım yapan bir üye olarak bazı konulara değinmek isterim ; TRAKUS sadece bir site değil ,aynı zamanda bir okuldur.Hepimiz bu okulun hem öğrencileri ,hem de öğretmenleri olarak bu güne geldik.Zaman zaman didiştik ,yol kazaları oldu ;ama sonuçta en iyi ve en doğruya ulaşma amacımızda bir değişiklik olmadı. Hiçbir zaman ,hiçbir üye ‘’Siteyi en iyi ve en doğruya ulaştırmak istiyorum’’ diye ortalığı velveleye vermedi ,hergün yeni bir gündem yaratarak ’’gayet kibar ve saygılı maskesiyle ‘’, can sıkıcı salvolarla sitenin huzurunu bozmaya yeltenmedi
Tanım konusunda ciddi anlamda iki sorun yaşadık ;ilki ,aynı kuşa farklı tanım verilmesi sorunu idi.Önceleri tanım veren üyeler aramızda mesajlaşarak veya telefonla görüşerek bir uzlaşmaya vardık ve tanıma onay verdik.Bir şekilde bu gelenek unutuldu ,ancak çoğunluk onayı teklifi daha demokratik bulunduğu için kabul gördü ve çoğunluk onayı ile tür kayıtlara geçti.Yetmedi ;şüpheli görünen tanımlar tekrar gündeme alınarak yeniden tanım ve onaya sunuldu
doğrusu da buydu ,çünkü sonuçta ortada sadece bir fotoğraf var ve hata yapma ihtimali her zaman vardı. İkinci sorun ,daha önce onay verilen bir kuşun bir tarihten sonra onay almaması
bunda da zaman zaman yaşanan tereddütlerin etkisi oldu ,çünkü onay verilen bazı türlerin evcil görülmesi gerektiği fikri kabul gördü ve bir tarihten sonra bu türlerin onaylanmaması kararı alındı.(angıt ,gökdoğan ,nil kazı v.s
) Normalde daha önce onaylanan bu kuşkulu türlerin de onaylarının kaldırılması gerekir belki ;ancak bu konu tanımcıları da –belki- yönetimi de aşar.Sistemin yeniden güncellenmesi ve yapılanması gerekebilir ,bu mümkünmüdür veya değilmidir bilemem ;ya da bu işlemin yapılması teknik sorunlara yol açarmı ,yoksa sıradan bir işlemle halledilirmi ,bunlar teknik sorumluların konusudur.Yani tanımcıların konusu değildir.Tanımcılara ‘’Daha önce tanımlandı ,şimdi niye tanımlamıyorsunuz’’ demek ,ya da o zaman daha önceki tanımları da silin demek doğru bir yaklaşım değildir.Çözüm kolaysa zaten başkanın talimatıyla kısa sürede çözülür ,yok riskli veya çok zor işlemse –ki bizler bilemeyiz-başkan bu konuda makul bir açıklama yapar.Alınan kararlara rağmen bazı tanımcılar hala onay veriyorsa kendi tasarruflarıdır ,bu konuda sadece karar hatırlatılabilir ;’’Onay verin veya vermeyin’’ demek söz konusu değildir.

cenkzeynep cenkzeynep 13.09.2021 00:17:00

Ergün bey, farkında olarak yada olmadan, kendinize ve siteye zarar veriyorsunuz. Aynı açıklamalar bir çok kez yapıldı,bir kez daha yapmakta sakınca görmüyorum, Tanım heyeti yönetimden bağımsız çalışır, her tanımcı kendinden sorumludur ve kimsenin yönlendirmesiyle tanım vermez. Bir kuşun evcil olduğunu bile bile onay vermek bahsettiğiniz etik kurallara uyuyor mu ? Bu yıl aynı kuşa tanım veren arkadaşların düşüncesi değişmiş olabilir. Ayrıca onlara onay verdin bunlarada onay vereceksin yoksa diğerlerinide sileceksin demek doğru bir davranışmı ? Siteye giriş yapan kişiler, güzel fotoğraflar izlemek yerine sizin açtığınız bu tartışmaları okuyup gerilmek zorundamı ? Her yerde her oluşumda eksikler mutlaka olacaktır, bu eksikleri cımbızla çekip tekrar tekrar tartışma konusu yapmanın siteye yararı olacağınımı düşünüyorsunuz ? Bu yazdıklarımı kendinize bir sorun derim.

serhattigrel serhattigrel 13.09.2021 16:46:00

yorum deneme ,

serhattigrel serhattigrel 13.09.2021 22:32:00

Arkadaşlar, Türtanımda çalışan veya yönetimde bulunan kişilerin yüzde 90 ı bir işyerinde çalışıyor, ve boş vakitlerinde Trakusa gönüllü desek veriyor. Ben de bunlardan biriyim , cumartesi 3 saatimi Trakus a ayırabildim, Kitap 2. Baskı toplantısı için. Pazar ailem ile ilgili bir sıkıntı ile tüm günümü geçti, Bu gün pazartesi , iş yerinde yeni site yazılımı ile ilgili bir saatimi ayırdım, biraz evvel işten eve geldim, yemeğimi yedim ve şimdi Trakus, Aslında uğraşmam gereken ; 29 ekim kongremiz için hazırlıklar, Kitap 2. Baskı hazırlıkları, Yeni yazılım teklif değerlendirmeleri vb, gibi çok iş varken size cevap yazma zorundayım. Siteye katkı sağlayacak işler kalacak. Siteyi bizden iyi bilen Ergün arkadaşımıza sistemi anlatmaya çalışacağım, buna üzülüyorum. Bir yandan da üzülmüyorum çünkü yeni arkadaşlar sistemimiz hakkında birşeyler öğrenecek.

serhattigrel serhattigrel 13.09.2021 22:32:00

Ergün bey bir forum açtı, HAK ARAMA dedi, cevap yazdım, ardından aynı başlık ile iki forum daha açtı. Ben baktım, birinci forum açık, ben denedim yorum yazılabiliyor, ama Ergün bey forumumu kapatınız diye Trakus itham etti. (NOT: Bu HAK ARAMA başlıklı foruma normal yazacağınız metinler eklenebiliyor ancak link verilemiyor, farkındayım. Bu yazılım hatasıdır, ama. Bu yüzden ben o forumda derdimi link veremeden anlatmıştım.Yani Ergün bey de benim gibi yapabilirdi.)

serhattigrel serhattigrel 13.09.2021 22:33:00

Tanım işine gelince. Bu sitede ilk yüklenen melgezdek fotoğrafına bakın, Ayhan beyin , o fotoğraf bu gün tanım alamaz, ama o gün bizim Mezgeldeki tanımak , tanıtmak için o fotoğrafa ihtiyacımız vardı. Böylece yüzlerce üyemiz mezgeldeğin uzaktan görünen siyah beyaz bandını öğrendi ve mezgeldek fotoları gelmeye başladı. Böyle örnekler dolu. Şimdi gidin, onları bulun niye onaylandı diye forum lar açın. Ben de bir bir cevap yazayım. Bu Trakus da olmamalı.

serhattigrel serhattigrel 13.09.2021 22:33:00

Sitede Türlisteleri ve kuralar her sene kongrede alınan kararlar ile değişebiliyor . Bu ya uluslararası eğlimler ile yada bizim tür hakkında belli bilgiler toplamamız ile oluyor. Trakus Kongresi her sene yapılır, geçen sene Pandemiden yapılamadı, bu sene yakında yapılacak. Mesela bu sene IOC (International Ornithologists’ Committee) Dikkuyruklu ötleğenin alt türünü yeni tür olarak ilan etti. Yani; tür ikiye ayrıldı. Bizde ya gidip yüzlerce tanımı gözden geçirip değiştereceğiz , yada bu tarihten sonra yeni türü açıp , sadece yeni gelenleri Kabul edeceğiz. Bilmiyorum ne karar alacağız ama eminim bir sürü haksızlıklar olacak. Kimi üyemizin türü eksilecek , kiminin türü artacak. Yada , Bu tarihten önceki fotoğrafları o tarihin şartlarında bırakma kararı geçerli olacak. Nil kazındaki duruma benzer. statüsünü 2 kere değiştirmiştik, günün bilgileri ve şartları ışığında değişen kurallar için bu gün İtham edilmemeliyiz. Bunu bir çelişki yada haksızlık olarak göremezsiniz, doğru olan fotoğrafın tarihi ve o günkü tür listesi , statü göstergesi olmalıdır. Geriye dönük yüzbinlerce fotoğrafı tarayalım demeyin. Bu sene Ötleğenden başka yeni tür kararları da gelecek, hazır olun.( biz yapmadık IOC yaptı)

serhattigrel serhattigrel 13.09.2021 22:34:00

Bu yüzden lütfen kimse bu konularda tüm toplumun vaktini alacak, ve huzursuzluk çıkaracak haksız ithamlar peşinde koşmak, şiteyi bir yandan övüp bir yandan yerin dibine batırmak yerine, bir hata görüyor ise zaman bazında konuyu inceleyerek ,doğrudan iletişimden yetkililere ulaşsın. Cevap alamıyorsanız sebebi bizim demokratik olmayışımız veya görevimizi yapmıyor olmamız değildir. Başka sebebleri vardır. Her durumda beni arayabilirsiniz. 0532 2933113

kingfisher53 kingfisher53 13.09.2021 22:44:00

Mesajlarınız şimdi geldi başkanım. Bir hata var belli ki. Peki Murat Beyin görevi ne tam olarak? 2,5 senedir hiç bir yerde görünmeyip sadece son anda çıkıyor haşa İsrafil Melek gibi. Ona da bir açıklık getirebilir misiniz? Tıkır tıkır işleyen yönetimde ki görevini anlamadım şahsen.

serhattigrel serhattigrel 13.09.2021 22:48:00

Murat bey iki forumunuzu kapatmış, bunda bir hata yok, sizin aynı konuda üç forum açmanız yersiz, doğruyu yapmış. Bu forumunuz açık.

kingfisher53 kingfisher53 13.09.2021 22:52:00

Cep telefonunuzu da verdiğinize göre iyice kişisel Blok sayfasına bağladık. Kitlelerin katılımcı olacağı bir topluluk, kuş gözlemcilerin buluşma adresi olmaktan çıktık. Türkiyenin kuşlarından, Serhat Bey in ve yakın çevresinin hobi bahçesi olması en büyük korkumdu. Sağolun başardık

serhattigrel serhattigrel 13.09.2021 22:53:00

2.5 sene ! , görevini yapmıyor ! Resmen saldırı, hiç hoş değil. Size yakıştıramadım. Murat beyin yetkilerine karışamam.

Kuşçukız Kuşçukız 14.09.2021 01:01:00

Yazık, Murat Beyin konudan muhtemelen haberi bile yok. Bu taraftan Murat Bey in hesabından mesaj atıp, diğer taraftan daha önce kapatılan bu forumu bir anda açıp 1 dakika içerisinde hepsi birbirinden uzun hazırlanmış 5 mesajı copy paste yapmak nedir başkanım? Hiç yakıştı mı size böyle ayak oyunları ? Allah sizi ıslah etsin :) Üyeye ceza vermek için aynı konuda birden fazla forum açtı bahanesini bulmaya gerek yoktu. Yaw başkanım bana söyleseniz ben size daha yaratıcı bir koz verirdim :) Burası Serhat Tigrel in hobi bahçesidir, istediğimi atarım istediğimi tutarım demeniz de olurdu mesela, hem doğru da olurdu :) Neyse yaşınıza hürmeten sizlere saygısızlık etmeyeceğim. Böylesi de daha hayırlı. Bu oyunlar bu dalavereler çok komik :) Bahçenizde size mutluluklar dilerim. Geride kalan arkadaşlara sabırlar dilerim :) Velisi olduğum için adına karar vermemde bir behis görmediğim kızımın ve benim, Tüm kişisel verilerinin en kısa zaman içerisinde siteden kaldırılmasını aksi durumda "Kişisel verilerin korunması kanunu" çerçevesinde işlem yapacağımızı bildirmek isterim.

MuratC MuratC 14.09.2021 01:25:00

Ne görev yaptığım, burda açıkca yazıyor https://www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=yonetim-yapisi Her halde sitenin her tarafını eleştirmeye vakit bulacak kadar incelerken orayı atlamışsınız. "Tıkır tıkır işleyen yönetimde" neredeyse 10 senedir çalışıyorum. Vaktimin çoğuda maalesef sizin gibi problemli kişilerin sorunlarıyla, kaprisleriyle, kural tanımazlıklarıyla, hileleriyle, aldatmacalarıyla geçiyor. Benim etrafta fazla görünmemem ne sizi nede başkasını ilgilendirir. Ben bu siteye sizin hayal edemiyeceğiniz kadar maddi, manevi emek verdim. Bunun hesabınıda kimseye vermek zorunda değilim. "Serhat Bey in ve yakın çevresinin hobi bahçesi olması en büyük korkumdu. Sağolun başardık" NEYi BAŞARDINIZ YAHU? :) Siz burayı bir kooperatif veya vakıfmı zannediyordunuz? Evet tabiki burası Serhat bey ve YAKIN arkadaşlarıyla kuruldu ve evet hepimiz bu işi bir HOBİ olarak gönüllü yapıyoruz. Ne zannetmiştiniz, bizler üyelerin oylarıylamı yönetici seçildik? Üyelerden toplanan aidatlarla maaşmı alıyoruz?? Trakus başından böyle bir yapıyla yürütüldü, iyisiyle kötüsüyle, hatalarıyla, sevaplarııyla bugünlere geldi. Size göre yetersizse, kendi ideallerinize uygun, tam demokratik bir siteyi siz kurun bizde alkışlayalım, yolunuz açık, bence burada bizim ve kendi vaktinizi harcamayın...

Kuşçukız Kuşçukız 14.09.2021 01:40:00

Gerçekten çok samimi ve içten buldum yorumlarınızı. Teşekkür ederim. Uzun zamandır böyle samimi yorumları duymaya ihtiyacımız vardı. Haklısınız. Emekleriniz için teşekkürler. Vakit harcanmaması konsundaki tavsiyenize de uyacağız hiç şüpheniz olmasın.

MuratC MuratC 14.09.2021 03:05:00

Artık yorumlarınıza gülelimmi, ağlıyalımmı bilemiyoruz. Öncelikle, -Benim yazdıklarım benim yorumlarıdır ama yönetimin ortak görüşüdür. Kimse, başkan dahil olmak üzere benim adım altında yorum yapmaz, yapamaz. - Ortada bir ayak oyunu veya dalavere yok, bu sizin kuruntunuz, hayal ürününüz -Cezayı aynı konuda birden fazla forum açmaktan almadınız Herneyse, kararınız hayırlı olsun

Kuşçukız Kuşçukız 14.09.2021 03:15:00

Benim ve kızımın tüm kişisel verilerinin siteden silinmesini bir kere daha rica edelim. Sizin deyiminizle hayal edemeyeceğimiz kadar para ve emek harcadığınız sitenizde öyle olsa da olmasa da yine sizin deyiminizle zaten kimseye hesap vermek zorunda değilsiniz. Açıklama yapmanıza bile gerek yok. Lütfedip açıklama yaptığınız için de teşekkür ederiz.

UYEISLERI UYEISLERI 16.09.2021 19:39:00

Sayın Ergun Cengiz, Talebiniz üzerine ve aynı zamanda Trakus İlke ve Kurallarına uygun ollmayan tavır ve sözleriniz nedeniyle Trakus ile ilişkiniz kesilmiştir. Yine aynı şekilde sizin talebiniz üzerine, velisi olduğunuz Defne Cengiz'in de hesabı kapatılmıştır. Saygılarımızla...

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 452  |  Kalan Tür Adedi:39
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT