X Simge
TR EN
X Simge
TR EN
Belgeli Tür 506
Fotoğraflar 92815
Gözlemler 9867
Videolar 1348

FORUM

[KİLİTLİ]HAK ARAMA 3

kingfisher53 kingfisher53 13.09.2021 12:01:00
Cenk Bey,

Ben istiyorum diye değil. Doğrusunun bu olduğunu kendiniz söylediğiniz için.

https://www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=2fsdl15@d&idx=172324#.YT8S4VUzaUk

Bu da sizin fotoğrafınız. Kendi fotoğrafınız orada dururken içiniz rahat mı ? Bir adaletsizlik sezmiyor musunuz?
Hiç silmeyi düşündünüz mü kendi fotoğrafınızı ?

serhattigrel serhattigrel 13.09.2021 22:43:00

Bu konuda açılmış olan ilk Forum ''HAK ARAMA'' aktif tir, oradan bilgilemenizi rica ederim.

MuratC MuratC 13.09.2021 22:18:00

Ergun Bey, konulari ve elestrileri artik cok uzattiniz ve "kabak tadi" verdiniz. Elestri ve onerileriniz artik nezaket sinirlarini asti, hakaret seviyelerine vardi. Neredeyse herseyinden memnun olmadiginiz bir sitede bu kadar israr etmenizde anlasilir gibi degil. Ayrica site kurucularina ve yonetimine "ayar" vermekte haddiniz degil. Forum ve hesabiniz (gecici olarak) kapatilmistir

kingfisher53 kingfisher53 13.09.2021 21:51:00

Hüseyin Bey, - Konuyu ilk olarak İletişim bölümünden form doldurarak gönderdiğimde lütfedilip cevap verilseydi Okul da kimse yazışmaları görmeyecekti. - Tanım Heyeti Başkanımıza attığım maile esastan dönüş yapılsaydı yine Okulun konudan haberi bile olmayacaktı. - Defalarca türün tanımını talep etmem forum açmadan önceki Hak arayışımın 3. parçası idi. 2020 yılında e-bird kayıtlarına göre 349 tür. 2021 yılında ise şu ana kadar 353 tür gözlemlemişim. 81 ilin 70 inden fotoğraflarım var. Hal böyle olunca sahada 100 ün üstünde Trakus üyesi ile birlikte arazi yapma şansım oldu. Yüzde 95 i Trakus un adaletine ARTIK güvenmiyor. Kalan yüzde 5 i de fikrini beyan etmeyenler. Bana masal anlatılıyor birkaç gündür bir tane de ben anlatayım. Bir varmış, bir yokmuş.. Uzak diyarlarda bereketli topraklarda bir kral yaşarmış. Kendini çok akıllı sanan, giyimine kuşamına çok düşkün olan. O kadar kibirli, o kadar kendini beğenmiş bir hükümdarmış ki, sürekli aynada kendine bakar, ne istiyorsa onu yapar, halka da istediklerine ses çıkarmasınlar diye baskı yaparmış. Bu sırada çok defa hata yapar, ama baskıcı tutumundan dolayı halk gerçekleri söylemeye korkarmış
Uzatmadan bilinen sahneye gelelim. Sadece Zeki insanların görebileceği kıyafet ile halkın huzuruna çıkmış. İçlerinden bir kişi çıkıp Kral Çıplak demiş. Durum bundan ibarettir. Kimsenin huzursuz falan olduğu yok , huzursuz olan sizlersiniz. Son 2 yıldır ilk defa insanlar whatsapp gruplarını bırakıp Trakus da paylaşılan yazıları okuyorlar. Herkesin fikirleri var burada yazamadığı. Bir serbest bırakalım insanları. Bu baskı bitsin.

surgeon surgeon 13.09.2021 21:45:00

Konuyu burada kesmek için linkleri yüklemekten vazgeçtim. Siz zaten biliyorsunuz. Üyeleri daha fazla meşgul etmenin anlamı yok...

surgeon surgeon 13.09.2021 21:32:00

Ergün bey, Öncelikle Trakus topluluğu ülkemiz adına yıllardır açıkta ve ilgisiz kalınan bir konuya, ülkemizin kuşları konusuna kendini vakfetmiş bir topluluk. Bu topluluğa katılan her üye burada kuş ve yaban hayatı konusunda diğer üyeden birşey öğrenme ve farketme fırsatı buluyor. Şunu gururla söyleyebilirim ki üniversitelerde biyoloji bölümlerine kayıt yaptıran öğrenciler neredeyse bir hafta içersinde Trakusa da üye oluyorlar. Yani burası da bir tür okul ve burada da insanlar kendilerini geliştirme fırsatı buluyorlar. Konuya gelelim; Konu , bu okulun huzuru: Tüm kuş severlerin bildiği gibi, kimi kuş türlerinin, özellikle kolay besin ve güvenli ortam nedeniyle insanların bulunduğu yerin bir parçası gibi görünmesi ve yaşamına bu şekilde devam etmesi bildik bir davranış biçimi. Buna su kuşlarından örnek verecek olursak Yeşilbaşlarda , Angıtlarda , Macar ördeklerinde gördüğümüz gibi Nil kazlarında da görebiliyoruz. İnsanı gördüğünde kaçmak yerine kolay besin bulma refleksiyle tam tersine yakınlaşan kuşların fotoğraflarının onaylanması hangi tür kuş olursa olsun uygun görülmüyor. Ancak siz de kabul edersiniz ki bazı fotoğraflardan bunu kestirmek mümkün olmuyor. Yani evcil olduğu halde yabaniymiş gibi fotoğraf çekmek fazla beceri istemeyen bir durum. Öyle ki belki de bu duruma uyan onlarca fotoğraf onay almış bile olabilir. Bunu tanı ekibindeki arkadaşların anlaması mümkün olmayabilir. Bu topluluktaki üyelerin bu kuralları bilerek fotoğraf yüklediğini ve bizim aksini kanıtlayamadığımız ve kuşku uyandırmayan fotoğrafları onaylamak dışında zaten başka bir seçenek yok. Ancak çok belirgin kuşkuların olduğu fotoğrafların onaylanmadığını biliyoruz. Benim de Ankara’da çektiğim Nil kazı fotoğrafının onay almaması nedeniyle bu türüm eksik. Trakus a yaklaşık 2,5 yıldır üyesiniz ve Trakus tanım ekibi sizin 401 türünüzü ve 1727 fotoğrafınızı onaylamış durumda. Ancak bahsi geçen Nil kazı fotoğrafınızdaki ileri dereceki kuşku nedeniyle onay almamış. Birbirinden bağımsız çalışan tanım ekibinin hepsi aynı şekilde görmüş olacaklar ki kimse onay vermemiş. Sizin “madem benimki onay almıyor o zaman diğerleri de silinsin” şeklindeki talebinizi anlamak mümkün değil. Evcil bir yeşilbaş fotoğrafı onay almayan bir üyenin “madem öyle tüm yeşilbaşlar silinsin” demesi gibi birşey bu. Size bu kadar tür kazandıran tanım heyetini, ileri derecede şüpheli bir türünüz yüzünden yıpratmaya ve karalamaya hakkınız yok. “Hak arama” adına aynı kuşun fotoğrafını defalarca yükleyip bu ekibi taciz etmeniz kabul edilemez. Taciz etmekle de kalmayıp kimi cümlelerle işi hakarete kadar getirdiğinizi görüyoruz. Yalnızca bu konuda gönderdiğiniz bir sürü mesaj yanında Tür ekle , FotoGaleri ve Forum mesajlarıyla tacizin boyutlarını her defasında yükselttiğiniz görülüyor. Trakus’a aşağıda verdiğim linklerde hep aynı fotoğrafı defalarca yükleyip çıkardığınız polemik nedeniyle hem üyelerin hem izleyicilerin bundan rahatsız olduğu , kimi üyelerin sırf bu yüzden siteye girmek istemediklerini biliyoruz. Trakusa emek veren üyelerimizin ve dışarıdan takip eden izleyicilerin huzursuz olmasına bizim daha fazla izin vermeyeceğimizi, sizin de istemeyeceğinizi tahmin ediyor ve bu polemiklere artık son vermenizi temenni ediyoruz

kingfisher53 kingfisher53 13.09.2021 21:27:00

Evet cümle ağır olmuş özür dilerim. Konunun dağılmasını bekleyen ve bu sayede Forumu kapatmayı hayal edenler olabiliyor. :) Bu konuda derinlemesine konuşacağız söz. Yetkili kurul ve kişilerden konunun hassasiyetine binaen vicdanları rahatlatacak bir çözüm beklentimi yineleyeyim.

zinos zinos 13.09.2021 21:21:00

Ben ortada kaçırılmayacak bir fırsat göremedim ama; bir sürü şöyle olsa böyle olsa diye temennilerde bulunulmuş bende fikrimi söyledim. Yanlış yerde söylenen doğrular doğru olmuyor mu ? Neyse sağlık olsun. Kısmet ise Nil kazı gelir Hintten yemenden kısmet değil ise ne gelir elden yazsaydım fırsatı gerçekten kaçırmamış olurdum ama sana saygım sonsuz bilirsin abi sevgiler selamlar

kingfisher53 kingfisher53 13.09.2021 21:03:00

Bu forumun sorguladığı konu şudur; Tür tanımı kişiden kişiye göre değişmeli midir? Yoksa herkese adil bir şekilde mi verilmelidir? Basit, çok temel , sadece kuşçulukla ilgili değil insanlığın temel arayışı aynı zamanda. Cenk Bey'in iğnelediği, Fatih Bey in fırsatı kaçırmadığı konular kuşçuluğun ve Trakus un başka sorunları olabilir. Bu konularda forum açarsanız memnuniyetle görüşlerimi bildiririm. Cenk Bey in bireysel olarak kuşunu silmesini taktirle karşılıyor, adaletin tam olarak tesis edilmesini de heyecan ile bekliyorum. Bu konuda yetkili kişi ve kurullardan vicdanları rahatlatıcı bir cevap bekliyorum.

zinos zinos 13.09.2021 20:49:00

Sabır ve metanetle okudum; siteden hangi tür silinir, hangi türe tanım verilir bilmem ama naçizane hayalim; aaa tür buradaymış çektik hadi gidelim diyen herkesin fotoğrafları keşke silinebilse
Türk kuşçuluğunun ve tabi Trakusun da önündeki en büyük engel budur!

Dreamer Dreamer 13.09.2021 20:46:00

Merhabalar herkese, Uzaktan takip ettim konuyu. Ben size konudan bağımsız ama biraz yakın olan kendi hislerimi aktarayım. Akabinde bir önerim olacak. Doğada vakit geçirip, bu güzellikleri fotoğrafladıktan sonra bir çoğumuzda olduğu gibi ben de "La acaba bu tür nedir" diye kendime sorduğum, kitapları karıştırdığım bazen içinden çıkamaz duruma düşüp yardım için kapısını çaldığım yerdir Trakuş. Martılar özellikle benim çok mesaimi almıştı. Civarda görülecek martıları tamamen çekersem biliyordum ki bir kez tanımladığımı bir daha kaçırmam :) Kara Sırtlı Martının kapısnı çok çaldım. Bu kara sırtlıdır artık diye epey bir foto yüklemiştim buraya. Bir fotoda Veysel abiyle şu tarz bir yazışmamız olmuştu. O bana şakayla karışık müsadesiyle şunu yazmıştı "Yorma bizide Volkan :)) Karasırtlı da çekersin Gümüş de, bizde güzel güzel izleriz." Ben de ona "Abi senin canın sağolsun :) martı olarak tanım geçtim ben, başı sonu dert değil )" demiştim. Çünkü değerli dostlar, mevzuya konu kuşumuz Nil Kazıdır. Güzel de bir türdür. Bence evcil veya değil, çok da mühim değil. Mühim olan dostluğumuz baki kalsın, doğada huzur bulalım, bu güzellikleri paylaşalım. Ergün bey, siz Nil Kazı fotosunu çekmiş oldunuz. Bu sitede onay alıp almaması hiçbir şeyi değiştirmez. Siz Nil Kazı fotoğrafı çektiniz. Evcil-değil, çok mühim değil. Bu sitede onay alıp almaması da çok mühim değil. Şimdi önerime geleyim, biz bir şeye gönül vermiş bir topluluğuz. Ufak kırgınlıklar oluyor bazen. Ben hepinizi Silifke'ye beklerim. Çaylar kahveler, künefe ve tantuniler benden. Hoş sohbetimiz baki kalsın. Saygılar, sevgiler

cenkzeynep cenkzeynep 13.09.2021 20:26:00

Yorumunuz için teşekkür ederim Cenk bey. İşte bu iş böyle yapılmalı, tamda bu şekilde yazılmalı diye düşünüyorum. Sitenin yararına yapıyorum deyip aslında siteye zarar verdiğini bilerek hala devam etmek kimseye fayda sağlamaz. Ben hiç bir zaman tür konusunda hırs yapmadım, biliyorumki hırs kontrol edilemediğinde ciddi zararlar veriyor. (örnekleri ortada) Ben genellikle kendi kuşlarımı kendim buluyorum, keyfine vara vara. Ha bir eksik ha bir fazla, çokta önemli değil benim için. Nil kazı fotoğrafımı siliyorum, umarım buda bir örnek teşkil ederde artık daha önemli, daha faydalı işlere yoğunlaşabiliriz.

akin akin 13.09.2021 20:25:00

Adaletsizliğe maruz kalma, haksızlığa uğrama düşüncesi, bende ve çoğu insanda çok rahatsızlık verici bir duygudur.Bu konuda Ergün 'e katılıyorum.Kimi ne bu olay gereksiz küçük,demegoji yapma, huzursuzluk çıkarma gibi gelebilir ben buna kesinlikle katılmam. Teknik bir hata olduğunda nasıl müdahale edilip çözüm bulunuyorsa mantık hatası oluştuğunda bu örnekte olduğu gibi (Nil kazlarına bir süre tanım verip sonra evcil diye tanım vermemek ) hatayı bildiren üyeyi suçlamak yerine çözüm bulunması daha uygun olur düşüncesindeyim..en basit çözüm Nil kazını listeden çıkarmak..

Tatar Tatar 13.09.2021 17:55:00

Merhaba; öncelikle Ergün beyin yazılarını, anlattığı konuları uzunca süredir burdan takip ediyorum. Ben kendisinin yerinde olsam bu mücadeleye asla girmem. Trakus kuş gözlemciliğine ve doğa sevgisine çok önemli katkıları olan bir yapı. Sıfırdan bu işe gönül veren bir insana çok şey vaat ediyor, bu konularda da çok fayda sağladığı kesin. Ergün beyin tür tanımı konusunda adaletsiz bulduğu ve bunu dile getirdiği, onun hakkında ikna olmadığını görüyorum. Burda gözden kaçan nokta şu benim gibi kuş gözlemcileri sizin gibi üstadların ağzının içine bakıyor ve bir şey öğrenme adına büyük saygı duyuyor. Biz çaylak ve amatör kuş gözlemcisi olabiliriz. Benim şahsım adıma görmek istediğim eşitlik ve adalette değil. Çünkü kamu yarınına olsa dahi hiçbir adalet ve eşitlik vadetmez ki, her yapının kuralları vardır. Trakus standartlarının karşılığı neyse Ergün beye o şekilde yaklaşılmalı. Ergün bey haklımı değil mi? Haksız ise gerekli cevap verilmeli ve gerekirse sitenin diğer üyelerini "gerdiği" ve "rahatsız" ettiği için disiplin müeyyideleri düşünülmeli, haklı ise gereken yapılmalı. Biz çoğu zaman müdahil olmasakta bunların hepsini okuyor, değerlendiriyoruz. Burda standart beklentisi bir üyeye çok görülmemeli. Kayıtsız kalamayıp bunları yazdığım için belki bende kuralları ihlal ediyor olabilirim ama sitenin en güzel fotoğraflarını çeken bir tanımcı üstadımda aynı kuş tanımlıyken bir başkasında durum değişiyorsa bu gerçekten adil durmuyor. Cenk bey size asla saygısızlık etmek istemem, fotoğraflarınızı ve kayıtlarınızı da çok severek takip ediyorum. Empati yaparsanız sizde hak verirsiniz vermezsiniz bir şey diyemem. Ben burası özel yapı olduğu için adalet beklemediğimi de belirtmiştim. Ancak bu paylaşımların müspet veya menfi neticelendiği görmek her üyenin hakkıdır diye düşünüyorum. Sürçi lisan ettiysem affola. Saygılarımla.

kingfisher53 kingfisher53 13.09.2021 16:07:00

2013 den 2021 dahil kim yüklediyse bu bireyi tanıma uygun görülmüş. Ben yükleyince evcil olmuş. Form doldurmuşum, mail atmışım, en son da forum açmışım. Çok basit. Evet Ergün Bey haklısınız, bu konuda bir adaletsizlik oluşmuş. İncelemeye alıp bu adaletsizliği ortadan kaldıracağız demek yerine Birşeyler birşeyler birşeyler, forum kapatmalar, uzatıyorsun rahatsızlık veriyorsun demeler. Konu da uzayacak bir şey yok. Adaleti sağlamak yerine bu kadar gerginlik neden ?

cenkzeynep cenkzeynep 13.09.2021 15:51:00

Siz bu konuları kapatmayı Ergün beyi susturmak içinmi yapıldığını düşünüyorsunuz? Ki öyle görünüyor, bu daha vahim bence.

muratkocas muratkocas 13.09.2021 13:48:00

Daha vahim ya! Bu durum yanlışı kişisellikten çıkartıp kurumsallaştırır.

cenkzeynep cenkzeynep 13.09.2021 13:30:00

Murat bey benim konuyu kapatmak gibi yetkim yok.

muratkocas muratkocas 13.09.2021 13:20:00

İki kişinin mücadelesinde birinin, diğerinde olmayan bir güç ile (forumu kapatmak) karşısındakine üstünlük sağlama çabası en iyi ihtimalle zorbalık olarak adlandırılabilir. Defalarca son sözü söyleyip forumu kapatmanız ancak aile şirketlerinde görebileceğimiz, topluluk, komünite gibi sıfatların kullanıldığı trakuş'a hiç yakışmayan bir davranış. İlk değerlendirmenizdeki gibi üyelerin forumu okuyup gerildiği doğrudur ancak bu gerginliğin sebebi konunun esası ile hiç ilgisi olmayan cevapların verilmesidir kanımca.

kingfisher53 kingfisher53 13.09.2021 13:05:00

Cenk Bey, Ben söyleyeceklerimi söyledim. Bu forumu da kapatınız yoruma her zaman ki gibi. Siz üyelerimizi adaletsizlik karşısında sessiz kalmaya, susup kaderine razı olmaya davet ediyorsunuz. Benim, atalarımın gelen genlerimde böyle bir şey yok. Bu kadar evcilleşemiyorum.

cenkzeynep cenkzeynep 13.09.2021 13:04:00

Hak aramanın 4.bölümünü heyecanla bekliyorum, bu sefer biraz daha gerilere gidelim. Hem o zamanlar site daha gelişim aşamasında olduğundan diğer eksikleride bulup yazarsınız.

cenkzeynep cenkzeynep 13.09.2021 12:58:00

O kadar kolay silerim ki tek tuşa bakar, ancak dediğim gibi ortak bir karar doğrultusunda yaparım, siz istiyorsunuz diye yapacaksamda yapmam.

cenkzeynep cenkzeynep 13.09.2021 12:55:00

Hiçte sizin gibi serzenişte bulunmamışım, onay almazsada silmeyip listemde bulunsun demişim güzellikle, hak-adalet i bahane ederek zorlama yapmamışım. Banane o zaman diğerlerinide silin dememişim değilmi, yeterince açık yazıyor. Hem bu sene onaylanan kuşlardan nasıl olduda yıllar öncesine döndünüz ? Bunun açıklamasınıda sizin bir düziniye yakın yüklediğiniz Nil kazlarının birisinin altına yapmıştım, tekrar okuyun, kimbilir belkide anlayacaksınız bu sefer.

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 506  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2025 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT