Bir Kuşçunun Anatomisi
zaferK 13.02.2022 13:06:00
Epeydir pazar muhabbeti yazmadığımı fark ettim
sitenin durağan dönemlerinde arada bir farklı konularda fikir jimnastiği iyi olabilir diye düşünüyorum
Bu gün biraz ekipman ve yardımcı ekipman konusuna girmek istiyorum
Kuşçuluğa ilk başlayanlar önce bir kararsızlık ,sonra da aşırı ilgi dönemi geçirirler.Başlangıçta ekipman konusunda pek sıkıntı olmaz ;ama zamanla eldeki ekipmanın yeterli olmadığı düşünülür ve farklı arayışlar başlar
kuşçuluğun ilk iki yılıdır bu dönem.Kuşçu bu iki yılda konuyla ilgili hemen her şeyi kavramıştır ,hatta HBBK (=Her Birşeyi Bilen Kuşçu) konumunda olduğundan emindir.
Fırsat buldukça kuşçulukla ilgili medya ve yayınları araştırır ,kuş çekiminde kullanılan ekipman ve yardımcı ekipmanları (çadır,tripod,fasulye torbası,flaş,dürbün,teleconverter,lens adaptörü v.s
v.s
) inceler.Sahip olduğu ekipmanları ve daha önce mükemmel olduğunu düşündüğü fotoğraflarını beğenmemeye başlar.
İşte tehlike çanları çalmaya başlamıştır ;maddi gücü yettiğince ekipman yenilemeye ;gerekli-gereksiz yardımcı ekipmanlar almaya başlar.Makine ve lens tamam ,mutlaka kullanılacağından pek sorun yaratmaz
ama aylar ve yıllar geçtikçe aldığı onlarca yardımcı ekipmanı ya nadiren kullandığını ,ya da hiç kullanmadığını fark eder.
Kuşçuluğun beşinci yılında hemen hiç kullanmadığı bu ürünleri elden çıkartmaya karar verir.Defalarca satış ilanları vermesine rağmen ya elinde kalır ,ya da can sıkıcı tekliflerden dolayı satmaktan vazgeçer.
Onuncu yılda gerekli ekipmanların genelde Makine+Lens+Fasulye torbası olduğuna ,diğer yardımcı ekipmanların çok ta gerekli olmadığına karar verir ve bu şekilde yoluna devam eder.
Arada bir kaşınır ,medyadan gördüğü yeni ürünleri hayranlıkla inceler.Tam almaya karar vermişken o ürünün farklı bir versiyonunun çıktığını görür , kafası karışır ;tekrar sakinleşir ve özüne döner.
Ama medya bu ,ekranda durduğu gibi durmuyor ki
baktıkça ,ilgilendikçe tahrik ediyor insanı.Yaşananlar tekrar tekrar yaşanıyor ;her şeye rağmen
Demem o ki ;insan nefsi
zaman zaman dayanamayıp hep aynı hataları yapabiliyoruz
ama en azından şuna dikkat etmekte yarar var ;bu alacağım ürün bana çok mu lazım
alsam her zaman kullanabilirmiyim
gereksiz olduğuna karar verirsem kısa zamanda elden çıkartabilirmiyim
gibi
Işığınız bol ,lensiniz keskin olsun
sağlık ve huzur dileklerimle
İyi pazarlar
selcuk46 14.02.2022 14:03:00 ben de naçizane birkaç cümle yazayım. ben 3 yıldır kuş fotoğrafları çekiyorum ve geçen yazdan beri 12 yaşındaki kızım da bu sevdaya dahil oldu. öncelikle benim amacım boş zamanlarımı değerlendirmek ve doğada seslerini duyarken merak ettiğim kuşları hoş bir şekilde görüntülemeye çalışmak, fazlası değil yani...makinem kompakt (Canon SX 540 hs) ve zoom avantajıyla güzel kareler yakalayabiliyorum. yakın zamanda canon 70 D de aldım ama şu an ona lens alacak imkanım yok. kompakt olanı da kızıma kendini geliştirmesi için verdim. o da evin balkonundan birşeyler çekmeye çalışıyor. şimdiye kadar tripod, fasulye torbası. çadır, ağ vs hiçbir yardımcı ekipman kullanmadım ve kullanmayı da düşünmüyorum. ilkbahar ve yazları memleketim olan Kahramanmaraş Göksun'da bazen tek başıma, bazen kızımla araziye çıkıp rastladığım kuşları görüntülemeye çalışıyorum. tek tük nadir tür denk geliyor, tabii bu hoşuma gidiyor ama asıl amacım doğada bulunuyor olmak ve karşılaştığım türleri görüntüleyebilmek. ayrıca kızımın da ruhen benim gibi olması ve kuşlara aşık olması, bazen çektiğimiz kuşların resmini yapması bile bir baba olarak beni çok mutlu ediyor. daha fazlası için uğraşmayı düşünmüyorum açıkçası. mesela bir kamuflaja girip saatlerce bir kuşu görüntülemeye çalışacak kadar sabrım ve zamanım yok. 2-3 saat çıkıp doğanın keyfini çıkarmaktan zevk alıyorum, ayrıca bu vesileyle yıllardır yaptığım gibi manzara, ağaç ve kelebek başta olmak üzere karşıma çıkan canlıları da görüntüleme şansım oluyor. kısacası şu anda yaptığımdan çok keyif alıyorum ve ruhen çok rahatladığımı düşünüyorum. 3 yıldan bu yana bu aşkla 1500 küsür kuş fotoğrafı çekmişim, arşivimde hepsi türlere göre ayrılmış durumda...gücüm yettiği kadar çekmeye ve doğanın içinde olmaya devam edeceğim inşallah. herkese selam ve saygılarımı sunarım...
OrmanAdami 21.02.2022 17:01:00 Doğru söylüyorsunuz hocam, ilk başlarda bir kuş görebilmek için çırpınıyorduk, sabahın köründe kamuflaja giriyordum, sonra daha yakın olmak için debelendik, ne zaman ki bir yalıçapkınını 2 metre mesafeden yaklaşık 4-5 dakika izlemek nasip oldu gözlem işine bakış açım değişti :) Şimdi uzakta olsa onları takip etmek, adetlerini saymak, sadece 1 kare kayıt altına almak yetiyor. Hele ki şu dönemde, yakıt fiyatları daha nokta atışı yerlerde gözlem yapmaya itiyor bizleri :)