TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92807
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Aynasızlar

zaferK zaferK 20.08.2022 14:30:00
Aynasız savaşı kızıştı ,SLR ‘lerin pabucu dama atılacakmı
aynasız mükemmele ulaştımı ?
Şöyle düşünelim ,analog bodylerden dijitale geçeli yaklaşık 22 yıl oldu
bu uzun süre zarfında dijital SLR ler gerçekten mükemmele ulaştı.Ürünler arasında kusursuz bodyler var ,lens yelpazesi de çok geniş olduğu için ,her kesime hitabeden onlarca dijital SLR var piyasada.
Peki ne oldu da Dijital SLR lerde kalite zirvedeyken birden bire sektörde aynasız furyası başladı
bunun birçok teknik açıklaması var ,Youtube’da bu konuda detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Ama bence neden ;sadece bazı teknik zorunluluklar değil ,’’Fotoğraf Makinası Pazarının’’ fotoğraf kaydı için mevcut sensör teknolojisi dışında yeni bir kayıt sistemi geliştirememesi ,‘’kısırlaşma’’ sorunu idi.
Sensör boyutları sınırlı ve standart olduğu için habire megapiksel artırarak piyasayı elde tutmaya çalıştılar
yetmedi bodylere nadiren kullanılan ya da hiç ihtiyaç duyulmayan onlarca fonksiyon ilave ettiler.
Evet ,belki birkaç yıl sonra Dijital SLR ler artık üretilmeyecek ;tüm firmalar aynasızlara ağırlık verecek.Ama bu aynasızların mükemmel olduğu anlamına gelmiyor.Yıllardır aynasızlarla ilgili yayınları ve ürün tanıtım videolarını takip ediyorum.Bu güne kadar iki markadan üç farklı aynasız kullandım.Çok pahalı birkaç aynasız dışındaki ürünlerde hala çözülememiş sorunlar var.Lens yelpazesi hala yetersiz ,uygun olan birkaç model ise servet tutarında.
Bu yüzden F değeri kısık (F 8 ,F 11) dandik ucuz lenslerle piyasayı oyalamaya çalışıyorlar.Bunlar da tabii ki iş görüyor ,ama sadece zevahiri kurtarıyor.
Bu durumda elinizdeki dijital SLR leri elden çıkartmakta acele etmeyin derim.Çünkü birkaç çok pahalı aynasız dışındaki modeller sizi tatmin etmeyebilir.Zaten satışa sunduğunuz ürünlere o kadar komik rakamlar teklif ediliyor ki ,satmaktansa yedekte tutmak daha iyi gibi.
Daha önce kullandığım aynasızlar beni hayal kırıklığına uğrattığı için bu kez ihtiyatlı davranarak en ucuzundan başladım.Aslında amacım ekipman değişikliğinden ziyade ekipman çantamı hafifletmekti.Nitekim Canon ‘’R10+Canon RF 100-400mm.F 8 ‘’ ile ekipman çantam 7,6 Kg. dan ,2,7 Kg.’a düştü.Böylece fazla yorulmadan ,gezerek arazi yapma imkanına kavuştum.Yeni ekipmanın video kalitesi iyi ,ama fotoğraf kalitesi ışığa bağlı olarak değişiyor.İyi ışıkta iyi kareler yakaladığımı söyleyebilirim.(Ama sadece iyi-çok iyi ,mükemmel değil
)
Fotoğrafları zamanla paylaşırım ,ama ilk videomu aşağıda verdiğim linkten izleyebilirsiniz
en ucuz aynasız için bence hiç fena değil

Son sözler:
-Fotoğrafı makine değil fotoğrafçı çeker ;makine sadece kaydeder

-Birçok aynasız ekipman doğal yaşam ve kuş fotoğrafçılığı için hala yeterli değil ve hala kullanım sorunları var.
-Nakit sorununuz yoksa en iyi ekipmanı almak tabii ki iyidir ,ama nakit sorunu varsa hobi için servet ödemeye değmez.35.000 TL.lik ekipmanla 150.000 Tl. lik ekipman arasında görüntü kalitesi tabii ki farklı olacaktır ,ama bu fark sizin fotoğrafçılık yeteneğinize bağlı olarak %10-%20 arasında değişir,inanın daha fazla değil.Yani ödenen servet sadece bu fark içindir.
Işığınız bol ,lensiniz keskin olsun
sağlık ve huzur dileklerimle

https://youtu.be/3kSJD1P_DWs

batuak0 batuak0 21.08.2022 23:42:00

Merhaba, öncelikle çok güzel yorumlamışsınız. Çok fazla ekipman deneme fırsatım olmadı ama size katılıyorum ''makinelere servet ödemeye değer mi?'' bence de çok fazla değmez ama bu konu da objektifler de gerçekten farklılıklar ciddi derecede belli ediyor gibi kendilerini. Bu konu da ne düşünüyorsunuz? Sizce idare eder bir objektif taşımak mı? Yoksa daha kaliteli görüntüler için yüksek paralar ödemek mantıklı mı?

zaferK zaferK 22.08.2022 11:28:00

Batu merhaba...malum bizler doğa ve kuş fotoğrafçılığını hobi olarak yapıyoruz.Hobi de olsa tabii ki hepimiz en iyisi olsun isteriz.Bu durumda tercihimize maddi durumumuz yön verir.Daha önce de yazdığım gibi ;nakit sorunu yoksa en iyisini almakta sakınca yok
Aslında burada vurgulamak istediğim konu sadece ekipman bedeli değil ;çok pahalı ekipmanla harikalar yaratabilme yanılgısı.’’ En pahalı ekipmanla en iyi kareyi çekerim ‘’diye bir şey yok ,fotoğraf konusunda yeterli bilginiz varsa vasat bir ekipmanla da harika kareler yakalayabilirsiniz.Acemi şoföre en pahalı ve lüks aracı verseniz ne olacak
birkaç dakika sonra duvara toslama ihtimali her zaman olacaktır. Ekipman fiyatları kaliteye göre olduğu gibi kullanım amacına göre de farklılıklar gösterir.Ekmeğini fotoğraf ve videodan kazanan biri için ekipman bedelinin pek önemi yoktur. Lens konusunda haklısın ,fotoğraf kalitesini yüzde 30 body ,yüzde 70 lens belirler.Uzun süre aynı markayı kullanacak birinin pahalı da olsa iyi bir lense yatırım yapmasında yarar var.Zaten firmalar hemen her yıl yeni bir body çıkartsa da ,piyasaya yeni çıkan bir lens en az 15-20 yıl iş yapar. Benim ekipman tercihime takılmayın ,amacım sadece çantamı hafifletmek idi
bu ikiliden çıkacak sonuçlar vasatın üstüne çıkmaz ,çıkamaz da
bu eşyanın tabiatına aykırı.Beklediğim bir body var ,o çıkana kadar elim boş kalmasın istedim
Selamlar

batuak0 batuak0 22.08.2022 11:29:00

Teşekkür ederim yorumlarınız için, selamlar

ksondas ksondas 22.08.2022 20:19:00

Beklediğiniz body nedir merak ettim doğrusu.

zaferK zaferK 22.08.2022 21:13:00

Kemal bey merhaba, Zaman zaman optik çarpanlı body kullanmış olsam da ,görüntü kalitesi için hep fullframe bodyleri tercih etmişimdir.Bu bağlamda en beğendiğim makineler Canon EOS 5-6 D serileri ,NIKON 850 D ,NIKON D780 gibi makul megapikselli Fullframe bodyler.Aynasız Fullframe olarak sadece NIKON Z7 kullandım ,görüntü kalitesi muhteşem olsa da o zaman uygun lens bulamadığım için ciddi kullanım sıkıntıları çekmiştim.Severek kullanacağım body fullframe olmalı ,sensör 25-30 MP den fazla olmamalı
çünkü teknik olarak daha fazla MP den çok kaliteli görüntü almak mümkün değil.Tabii bir de buna uygun 400-500mm. F 5,6 bir lens.fiyatı uygun olursa prime lens ,çok pahalı olursa çok odaklı bir lens.Bu durumda sanırım beklentim aşağı yukarı şekillendi
:) Canon düşünürsem CanonEOS R6 II Canon RF 200-500mm. F5,6 veya Canon RF 150-600mm. F5,6 Nikon düşünürsem NIKON Z6 II NIKKOR Z 100-500mm. F5,6 veya NIKKOR Z 200-500mm. F5,6 Sigma veya Tamronun yakında aynasızlar için de lens üretmeye başlayacağını varsayarsak hem lens fiyatlarında ciddi düşüşler olur ,hem de lens yelpazesi genişler
En üst modeller ilgi alanım dışında ,almam
alana da güle güle kullan derim
Farkındaysanız İBİS ,IS ,saniyedeki shutter sayısı gibi konulara girmiyorum.Bence bunlar olsa da ,olmasa da fazla fark etmiyor
(Test edilip onaylanmıştır
:) Siz bana bakmayın ,ben de az ayran gönüllü sayılmam
52 yılda onlarca Body ve Lens değiştirdim
her ne olacaktıysa
Elinizdeki ikili gayet güzel ,tadını çıkartmaya bakın
selamlar ,sevgiler

ZaGoR ZaGoR 22.08.2022 21:28:00

Zafer Abi, benim de bir sorum olacaktı. Nikon D7500 200-500 mm setini kullanmaktayım. Aynı makineye lens olarak Nikon 500 mm f5.6 almayı düşünüyorum. Sizce gerek var mıdır? 500 mm f5.6 ile görüntü kalitesinde belirgin bir fark olur mu? Alırsam seti yine aynı mekanda kullanacağım. Sabit bir su başı, 4.5 metre mesafe ve diğer şartlar uygun olarak.

zaferK zaferK 22.08.2022 22:00:00

Levent kardeşim ,aman diyeyim elindeki ekipmana hiç dokunma...şimdiye kadar en keyifle ve gönül rahatlığı ile kullandığım optik çarpanlı ikilidir bunlar.NIKKOR 500mm.F 5,6 tabii ki görüntü olarak daha iyi ,ama inan çok az farkediyor.Aralarında 30-40 bin TL.lik kalite farkı kesinlikle yok.NIKON D7500'ün sensörü mükemmel ,özellikle dinamik aralık çok iyi...NIKKOR 200-500mm.zaten kendini ispatlamış ,kalitesi ve berraklığı tescilli bir lens ,bu ikiliden hiçbir sıkıntım olmadı...yazdığım gibi benim bir fullframe takıntım var ,yoksa bu ikiliden kesinlikle vazgeçmezdim.Selamlar ,sevgiler...

batuak0 batuak0 22.08.2022 22:20:00

Zafer abi biraz fazla soru soruyorum da, müsaaden varsa bir soru daha sorabilir miyim?

zaferK zaferK 22.08.2022 22:22:00

Tabii ki sorabilirsin...ama lütfen çalışmadığım yerden sorma...:)

batuak0 batuak0 22.08.2022 22:27:00

Çalışmadığın yer olabilir abi. Olympus'un cihazlarını denedin mi abi hiç? Nasıl cihazları? Görsel Instagram'dan @neredesinfatih hesabından alıntı. https://www.hizliresim.com/fs59vha

batuak0 batuak0 22.08.2022 22:29:00

https://www.instagram.com/p/Chh1uP2KLJj/ Bunu da eklemeyi unutmuşum, pardon.

zaferK zaferK 22.08.2022 22:47:00

Bugüne kadar 4 markadan 20 den fazla farklı body kullandım ,ama bunların arasında olympus yok.Medyadan takip ettiğim kadarıyla olympusun çok kaliteli ürünleri var ,lens yelpazesi de bayağı iyi.Ancak ülkemizde kullanımı ve ikinci eli pek yaygın değil.Hem yardımcı ekipman temini ve hem de elden çıkartma konusu biraz sıkıntılı.Amaç doğa ve kuş fotoğrafçılığı ise ben üç markanın dışına çıkılmasını pek önermem ; NIKON ,CANON ve SONY...aslında Fujifilm de ürün kalitesi olarak çok iyi ,fakat Fullframe çıkartmaması ,orta format ve sinema bodyleri dışındaki tüm ürünlerinin optik çarpanlı olması ve genelde bloggerler ve Youtuberlerlara hitabetmesi biraz düşündürüyor.Doğa ve kuş fotoğrafçılığı için de prime lensi yok...çok odaklı iki lensi var. Not :Linkini verdiğin ekipmanın fiyatı 200.000 TL.nin üzerinde ,yarı fiyatına diğer markalarda eşdeğer ekipman bulabilirsin...

batuak0 batuak0 22.08.2022 22:58:00

Bana da çok pahalı geldi böyle bir dizilim ama yine de sormak istedim, belki başka bir özelliği vardır falan diye. Teşekkür ederim abi yorumların için, iyi akşamlar.

ZaGoR ZaGoR 23.08.2022 06:00:00

Teşekkür ederim Zafer Abi

msaltik msaltik 23.08.2022 08:44:00

Paranızın karşılığını tam olarak aldığınız az sayıda yerden biridir fotoğraf ekipmanları. bir arabaya sırf alman diye tonlarca para verip 4 tekerle seyahat etme durumunuz çok olası. Ama 2.8 bir lense yaptığınız yatırımdan son kuruşa kadar faydalanırsınız. body durumu biraz farklı, gelişime daha açık ve sürekli de yenileniyor. Aynasız mantığını sevmeyen ben (Sony'den dolayı olabilir) geçen sene bana gönderilen Z50 denemesinden sonra etkilenmiş ve Z 6ii almıştım. Özellikle video konusunda başarıları çok iyiydi. Sonra Z 9 çıktı. 40 yaşını geçtik bir tane amiral gemimiz olmasın mı dedim ve onu satın aldım. Çıkmadan önce yapılan tanıtımların kritik noktalarını araştırdım, öyle karar kıldım. Makineyi aldıktan sonra 2 tane büyük güncelleme geldi. Fotoğrafı fotoğrafçı çeker evet ama makineler artık çok büyük destekçi. Evinizin önünden ayrılmayan, ekmek attığınızda gelen bir ötleğeni aynı dalın üstünde çekecekseniz D300 bile müthiş sonuçlar üretir. Ama bi kuşun tünekten kalkış anını taaa sizin onu algılayabileceğiniz sürenin de öncesinden itibaren kaydetme yeteneği başkadır. Başka sonuçlar elde edersiniz. İki kuşun kavgasını, bir şahinin üzerinize uçarken geçen anı tüm ayrıntılarıyla çekebilmek için ekipman desteği şart. Aynasız sevmiyordum ama önce Z 6ii ve hele hele şimdi Z 9 bana tükürdüğümü yalattı. Ama bir şey hala geçerliliğini koruyor. zamanında iyi yapılmış bir lens yatırımı bugünü hatta yarını yine kurtarabiliyor. kimse 20 yaşında bir gövde kullanmak istemez bugün. Ama 22 yaşında bir lensim var. 300 f4. bi 22 daha gider

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 452  |  Kalan Tür Adedi:39
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT