Aynasız savaşı kızıştı ,SLR lerin pabucu dama atılacakmı
aynasız mükemmele ulaştımı ?
Şöyle düşünelim ,analog bodylerden dijitale geçeli yaklaşık 22 yıl oldu
bu uzun süre zarfında dijital SLR ler gerçekten mükemmele ulaştı.Ürünler arasında kusursuz bodyler var ,lens yelpazesi de çok geniş olduğu için ,her kesime hitabeden onlarca dijital SLR var piyasada.
Peki ne oldu da Dijital SLR lerde kalite zirvedeyken birden bire sektörde aynasız furyası başladı
bunun birçok teknik açıklaması var ,Youtubeda bu konuda detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Ama bence neden ;sadece bazı teknik zorunluluklar değil ,Fotoğraf Makinası Pazarının fotoğraf kaydı için mevcut sensör teknolojisi dışında yeni bir kayıt sistemi geliştirememesi ,kısırlaşma sorunu idi.
Sensör boyutları sınırlı ve standart olduğu için habire megapiksel artırarak piyasayı elde tutmaya çalıştılar
yetmedi bodylere nadiren kullanılan ya da hiç ihtiyaç duyulmayan onlarca fonksiyon ilave ettiler.
Evet ,belki birkaç yıl sonra Dijital SLR ler artık üretilmeyecek ;tüm firmalar aynasızlara ağırlık verecek.Ama bu aynasızların mükemmel olduğu anlamına gelmiyor.Yıllardır aynasızlarla ilgili yayınları ve ürün tanıtım videolarını takip ediyorum.Bu güne kadar iki markadan üç farklı aynasız kullandım.Çok pahalı birkaç aynasız dışındaki ürünlerde hala çözülememiş sorunlar var.Lens yelpazesi hala yetersiz ,uygun olan birkaç model ise servet tutarında.
Bu yüzden F değeri kısık (F 8 ,F 11) dandik ucuz lenslerle piyasayı oyalamaya çalışıyorlar.Bunlar da tabii ki iş görüyor ,ama sadece zevahiri kurtarıyor.
Bu durumda elinizdeki dijital SLR leri elden çıkartmakta acele etmeyin derim.Çünkü birkaç çok pahalı aynasız dışındaki modeller sizi tatmin etmeyebilir.Zaten satışa sunduğunuz ürünlere o kadar komik rakamlar teklif ediliyor ki ,satmaktansa yedekte tutmak daha iyi gibi.
Daha önce kullandığım aynasızlar beni hayal kırıklığına uğrattığı için bu kez ihtiyatlı davranarak en ucuzundan başladım.Aslında amacım ekipman değişikliğinden ziyade ekipman çantamı hafifletmekti.Nitekim Canon R10+Canon RF 100-400mm.F 8 ile ekipman çantam 7,6 Kg. dan ,2,7 Kg.a düştü.Böylece fazla yorulmadan ,gezerek arazi yapma imkanına kavuştum.Yeni ekipmanın video kalitesi iyi ,ama fotoğraf kalitesi ışığa bağlı olarak değişiyor.İyi ışıkta iyi kareler yakaladığımı söyleyebilirim.(Ama sadece iyi-çok iyi ,mükemmel değil
)
Fotoğrafları zamanla paylaşırım ,ama ilk videomu aşağıda verdiğim linkten izleyebilirsiniz
en ucuz aynasız için bence hiç fena değil
Son sözler:
-Fotoğrafı makine değil fotoğrafçı çeker ;makine sadece kaydeder
-Birçok aynasız ekipman doğal yaşam ve kuş fotoğrafçılığı için hala yeterli değil ve hala kullanım sorunları var.
-Nakit sorununuz yoksa en iyi ekipmanı almak tabii ki iyidir ,ama nakit sorunu varsa hobi için servet ödemeye değmez.35.000 TL.lik ekipmanla 150.000 Tl. lik ekipman arasında görüntü kalitesi tabii ki farklı olacaktır ,ama bu fark sizin fotoğrafçılık yeteneğinize bağlı olarak %10-%20 arasında değişir,inanın daha fazla değil.Yani ödenen servet sadece bu fark içindir.
Işığınız bol ,lensiniz keskin olsun
sağlık ve huzur dileklerimle
https://youtu.be/3kSJD1P_DWs