TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92807
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Başkana açık mektup

zaferK zaferK 7.09.2022 17:46:00
Sayın başkan

Trakus üyesi dörtçeker grubundan ,özellikle de Kadirden şikayetçiyim
ya yurtdışı fotoğraf yüklemelerini yasaklayın ,ya da yurdum kuşlarını yüklemeden önce azıcık boyamamıza izin verin

Bu dört arkadaşımız yurtdışında kaydettikleri Bülent Ersoy kılıklı ,süslü püslü kuşları yükleyerek işkence ediyorlar
uykularımız saptı ,ezik ezik dolanıp duruyoruz

Malum yurdum kuşları renk fakiri
siyah-beyaz ,azıcık sarı
bilemedin biraz da kızıl ya da kahverengi
bekle ki üreme dönemi gelsin da azıcık allı şallı kuş görelim
çütreyi ,yalıçapkınını ,mavigerdanı çık ;ne kaldı geriye
kocaman bir hiç
zaten İzmir olarak fi tarihinde egede yaşayan bir İzmir yalıçapkınımız vardı ,onu da güney illerimiz aldı ;artık 20 yıldan beri egede esamesi bile okunmuyor

Acilen bir çözüm sayın başkan
saygılarımla

(Not:Kuşa bakarmısınız...:)
https://www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=2fsdl15@d&g=4&idx=303713&title=kuscu_veya_turkiye_listesi_disi_tur#.Yxi0AWxBxEY

zaferK zaferK 8.09.2022 10:22:00

Neyse ,kıskançlık krizim geçti biraz...öncelikle farklı doğalardan muhteşem karelerle sitemize renk katan dörtçeker ve diğer kuşçu arkadaşları kutluyorum... Gelelim esas konuya ;farklı doğalarda yaşayan bazı kuş ve diğer canlıların bu kadar olağan üstü renk ve süslü olmasının nedenleri hakkında bilgisi olan varmı?Beslenme ,iklim ,habitat mutlaka etkendir belki...ama bu inanılmaz farkın başka nedenleri de olmalı...ben bayağı araştırdım ,ancak ciddi ve sağlam bir açıklama bulamadım. Bu konuda bilgisi olan varmı...selamlar...

goshawk67 goshawk67 9.09.2022 14:59:00
goshawk67 goshawk67 9.09.2022 15:01:00
goshawk67 goshawk67 9.09.2022 15:44:00

www.nature.com/articles/s41559-022-01714-1 ...Tabii ki bu makale diğerine göre hem daha yeni hem de olaya sadece bir kıta (Avusturalya) ölçeğinde değil daha genel açıdan bakıyor.... Özetinde kaba bir çeviri ile şu bilgi verilmiş: "Tropikal türlerin genellikle ılıman türlerden daha renkli olduğu uzun zamandır öne sürülmüştür, ancak organizmanın renkliliğinde enlem gradyanlarının var olup olmadığı tartışmalıdır. Burada, 4.500'den fazla ötücü kuş türü için tüm vücut tüyleri yansıtma bilgilerinin bir fotoğrafik veri kümesini harmanlayarak ve analiz ederek, renklilikteki (bireysel renk çeşitliliği içindeki) küresel enlem eğilimlerini ölçüyoruz. Tropikal ötücü türlerin erkek ve dişi kuşlarının, hem ortalamada hem de aşırıda, genellikle ılıman muadillerinden daha renkli olduklarını gösteriyoruz. Ayrıca, bu coğrafi gradyanların, kısmen, organizmanın renkliliğinin iklimsel ve ekolojik belirleyicileri için klasik hipotezlerle ilgili enlemle ilgili birkaç faktörün etkileriyle açıklanabileceğini gösteriyoruz. Birlikte ele alındığında, sonuçlarımız ötücü kuşlar için tropik bölgelerde türlerin renkliliğinin zirve yaptığını ortaya koyuyor ve küresel biyoçeşitliliğin dağılımında uzun süredir şüphelenilen ancak şimdiye kadar yakalanması zor bir eğilimin varlığını doğruluyor."

zaferK zaferK 9.09.2022 21:08:00

Teşekkür ederim Tuğrul hoca...çok değerli bilgiler bunlar...selamlar ,sevgiler...

ZaGoR ZaGoR 10.09.2022 12:35:00

Zafer Abi, Yalı Çapkınları (Her Üçü de) bizim buralarda (Tarsus'ta) görünürdü. Hafta içi gittim ama hiçbirini göremedim. Saat 15-16 arasıydı. Acaba saat mi erkendi yoksa İzmir gibi burayı da mı terk-i diyar mı eylediler?

zaferK zaferK 10.09.2022 12:42:00

Yalıçapkınlarının her üç türü de üreme dönemi dışında kendi alanlarını terkedip daha uzak ve farklı alanlarda dolaşabilirler...bir süre sonra döneceklerdir...:) Selamlar...

goshawk67 goshawk67 10.09.2022 16:35:00

Zafer Hocam ben teşekkür ederim...Sayenizde hepimiz yeni şeyler öğrenmiş olduk...Saygı ve selam ile...

yavuzeryavuz yavuzeryavuz 11.09.2022 18:36:00

Zafer abim teşekkürler..

selcuk46 selcuk46 11.09.2022 21:11:00

Bugün benim için bir ilk oldu. Sabah arazisinden tam dönüşte uzakta bir anda uzun gagalı bir kuş gördüm. Kompakt makinemin zoomuyla yaklaştığımda gözlerime inanamadım. Hiç çekebileceğimi düşünmediğim İzmir Yalıçapkını karşımdaydı...Göksun, Kahramanmaraş için de ilk kayıt oldu. Fotoğrafı biraz kötü ama bana kertik olduğu için yüklemek istedim. Artık arazilerimde gözüm hep onu arayacak.

Kadird Kadird 12.09.2022 06:27:00

:)) Zafer Abi, selamlar, sevgiler.

zaferK zaferK 12.09.2022 16:44:00

Göksun denizden bayağı uzak ,rakım da yüksek sayılır...böyle daha serin ve avın bol olduğu ırmak ve göl kıyılarında yine görebilirsiniz...birkaç hafta sonra kendi yaşam alanlarına döneceklerdir...

surgeon surgeon 13.09.2022 12:22:00

İzmir değil normal Yalıçapkını Zafer hocam, sehven İzmir yazılmış galiba...

selcuk46 selcuk46 13.09.2022 15:54:00

Evet ilk defa gördüğüm için yanılmışım doğrusu Yalıçapkınıymış.

zaferK zaferK 13.09.2022 17:02:00

O kadar uzağa ve yüksek yerlere çıkarlarmı bilemiyorum Hüseyin hoca...ama yalıçapkınları (her üç tür de) üreme dönemi dışında alanlarını terkedip başka bölgelerde görülebilirler...ama İzmir yalıçapkınının kıyıdan fazla uzaklaşacağını sanmıyorum...selamlar...

kayrakagankus kayrakagankus 17.09.2022 21:02:00

Normal yalıçapkınını ben Bolu Seben'deki yaylamızda görmüştüm. Çayda küçük balık yakalıyordu. Rakımı tam hatırlayamadım ama 1500 civarıydı galiba.

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 452  |  Kalan Tür Adedi:39
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT