Aynasızlar tamammı ?
zaferK 25.02.2023 19:46:00
Bu aralar üzgünüz ,yaralıyız ,moralimiz bozuk
hiçbir yerlere sığamaz olduk
ama evet ;hayat devam ediyor
ve zaman su gibi akıp gidiyor
arada bir dağa bayıra çıkmak ,doğada olmak biraz olsun acımızı hafifletiyor gibi
Gerçi son üç haftada toplam 3-5 saat ancak arazi yapabildim ;genelde ,medyadan ekipmanlarla ilgili gelişmeleri takip ediyorum.Önemli olduğunu düşündüğüm bazı gözlemlerim var ,onları paylaşmak istiyorum.
Daha önce de yazdığım gibi birçok firma sık aralıklarla aynasız body çıkartmaya başladı.Lens çeşitlerinde de ciddi artış var.Ama tamamına yakını kuş fotoğrafçılığı dışındaki çalışmalar için.Kuş fotoğrafçılığı için üretilen ,servet değerindeki birkaç prime lens dışında doğru dürüst bir aynasız teleobjektif yok
Bodylerin görüntü kalitesinde SLRlere kıyasla zerre artış yok ,çünkü teknoloji aynı
sensörler yine sabit ebatlarda ,yine diyotlarla sağlanan görüntü kaydı
ve artırılan megapikseller nedeniye ısınan diyotlar ,noiselerin oluşması ,bu noislerin yazılımla azaltılması ve kalitesi tartışılabilir kareler
yok arkadan aydınlatma ,yok dual piksel teknolojisi ;geçiniz bunları
Peki artıları yokmu ? Var tabii ;örneğin bodynin hafiflemesi (ama bataryaların yetersiz kalması) ,kaydedilen objenin bakaçtan birebir-olduğu gibi görünmesi ve inanılmaz hız
peki bu saniyede 15 kare mekanik deklanşör ve saniyede 30-40 kare elektronik deklanşör hızları bize ne getiriyor
her anı kaydetme ,hiçbir aksiyonu kaçırmama garantisi diye düşünülebilir değimli ? Onu da geçiniz
daha önce 200-300 kare kayıtla mutlu dönerken ,şimdi 1500-2000 kayıtla dönüyoruz ,gerçekten neredeyse hiçbir anı kaçırmamışız
ama o da ne ,aksiyon karelerinin çok azı net
çünkü bu hız ,diyafram açıklığı fazla olan ,daha ziyade geniş açılı veya odak uzaklığı 100-200 mm.civarındaki F2,8-4 değerli lensler için geçerli.Bu lenslerle enstantaneyi 1/1000-1/2000 lere çıkartıp net görüntü kaydedebilirsiniz.
Oysa kuş fotoğrafçılarının çoğunluğunun kullandığı lenslerin görüş açısı çok dar ;4-6 derece civarında.Diyafram deseniz 7,1-8-11
v.s.bu durumda enstantane1/500-1/800 leri geçemiyeceğinden hareketli nesnelerde ,özelliklede kuş kayıtlarında net aksiyon kaydı hayalden öteye geçmez.Uslu duran kuşlar için sorun yok ,ama aksiyon istiyorsanız hız pahalı ;hem de çok pahalı
Yok ben yüksek İSO ile kaydetmeye razıyım diyorsanız yine sorun yok ,manuel çalışır İSOyu otomatiğe alır bol noisli aksiyonlar kaydedersiniz
Hemen hergün medyada tanıtılan yeni bodyleri izlediğinizde Tamam işte bu ,tam bana göre bir body diyorsunuz.Çünkü öyle yansıtılıyor ,ama inceledikten sonra hiç de öyle olmadığını görüp üzülüyorsunuz.Örneğin ;birkaç gün önce X firmasının çıkardığı yeni optik çarpanlı 25 MP lik bir bodynin tanıtımını izledim ,fiyatı 45.000 TL . Netleme hızı sıfır sıfır bilmemkaç saniye ,deklanşör hızı 40/sn filan.İyi de kardeşim bu netleme hızı ;insan ,büyük hayvan veya objeler için.Makineyi doğrultunca hemen netliyor ,tamam
ama dar açılı teleobjektifle aspirin kadar kuş kaydetmeye gelince işin rengi değişiyor.Önce kadrajda kuşu bulacaksın ,sonra fokus noktasını kuşa odaklıyacaksın
hah işte o zaman 0,05 sn.de netliyor ,kuş büyükse netledikten sonra kolay kolay bırakmıyor
tekrar tekrar izledim ,baktım bu 45.000 TL lik bodynin yaptığının aynısını benim giriş seviyeli aynasızım da yapıyor ,tüm değerleri de neredeyse birebir aynı ;üstelik 18.000-20.000 TL civarında.Aylardan beri ,Canonun ilk aynasızı Canon EOS R nin geliştirilmiş versiyonu çıkacak diye bekliyordum ;25 MP lik fullframe Canon R8i çıkardılar
tam bir hayal kırıklığı
sensör boyutu dışında hiçbir artısı yok
Canon EOS R6 Mark II var ;mükemmel bir body ,ama benim asla kullanmayacağım onlarca fonksiyon yüklemişler makineye ,oysa bana gerekli olan 24 MP değil 30-35 MP full frame sensör.Yani daha çok başka fotoğrafçılık alanlarına hitabeden bir body
Sonuçta Garp cephesinde yeni bir şey yok
şimdilik elimizdekinin kıymetini bilelim.Şimdilik diyorum ,çünkü teknoloji baş döndürücü bir hızla gelişiyor
yarının ne getireceği meçhul
Işığınız bol ,lensiniz keskin olsun