Yıldız Parkında Fotoğraf çekmek yasak mı ?
KANDIZLIK 5.06.2009 23:05:00
Merhaba,
Zaman zaman mesai sonrası Maçka Parkı (Nişantaşı) ve Yıldız Parkı (Beşiktaş) nı ziyaret ediyorum, o günkü kayıtları tutuyorum ve mevsime göre de farklı türler gelip gelmediğini anlamaya çalışıyorum ve siz arkadaşlara da danışıyorum .
"Bahçelerimizden son gidenler" başlığıyla ve bilhassa Cemil Bey in klasifiye ettiği gözlemler babından; geçenlerde Yıldız Parkında rastladığım kızılgerdan ın ureme kaydı olup olmadığını da kontrol ediyordum, onun bana tavsiye ettiği /yuva_eş_gagasında besinlerle sık sık uçması/ gibi kriterlere de dikkat etmeyi aklımdan çıkarmadan. Dün gözlemle birlikte; leş kargalarıyla yiyecek kavgası yapan gümüş martıları, sevimli bir sincapı, yeşil papağanları ve alakargaları da belge kayıt için, hem yelkovan a hem de www.trakus.org /gözlemler/ bölümüne fotoğraflarıyla yerleştirmek adına fotoğraf çekimi yapıyordum. Bildiğiniz gibi, mevsim itibariyle parkın her tarafı arkadaş grupları ve piknik yapanlarla dolu, özel Güvenlik Görevlileri de edrafta normal görev turlarını yapmaktaydılar.
Bugün iş çıkışı tekrar burayı ziyaret ettim . Aradan geçen bir süre sonra bir özel Güvenlik Görevlisi yanıma yanaştı ve sakin_kibar bir sesle : " Burada fotoğraf çekmek yasak" dedi . Yasak olmaması gerektiğini, burada çok güzel çiçekler_ağaçlar_kuşlar ve sicaplar olduğunu ve her zaman _ herkesin _ heryerde normal olarak yaptığı gibi, (özel mülkler tabii ki kapsam dışı) ben de fotoğraf çekiyorum dedim . Sonra; çöplerinizi çekmiyorum, sizleri görev başında çekmiyorum, diye de ilave ettim . Neden yasak dediğimde, üsttekiler öyle diyor dedi, kimler olduğunu sorup konuyu kısırdöngüye sokmak istemedim, ayrıca benim " cebe sığan " makineyle değil, "teşkilatlı" makineyle çekim yaptığımı ! da belirtti ki; merceği değiştirilebilen SLR dedikleri makine ve kollarını uzattığım "monopod" makineye monte idi .
Lafı uzatmamak ve umumi bir parkta fotoğraf çekilip çekilmemesi konusunda yeterli bilgiye sahip olduğuna inanmadığım görevliyle boşuna tartışmamak için; IKGT topluluğunu özetledim, mesleğimin farklı olmasına rağmen bu gözlem, sayım ve fotoğraflamayı gönüllü yaptığımı, bunları resmi bir yere "kuşbank" a girdiğimizi, aslında bütün bunları yaparak onların parkına turist :) , ziyaretçi sayısını artırdığımızı ve reklamını yaptığımızı şaka yolla dile getirdim. Bunlardan para kazanmadığımızı, gazeteye, televizyonlara satmadığımı, yani işin ticaretini yapmadığımı da anlattım . ( Tabii ki yarın öbürgün oraya başka bir görevli bakacak, onunla da ben veya başka bir arkadaşımız fuzuli vakit geçirecek)
Neticeye gelirsem: Her defasında böyle durumlarda şahsi olarak mı ilgilenmek zorundayız, karşımızdaki bazan yeterli sosyal ve bilimsel kültüre sahip olmayan kişilerle dakikalarca konuşmak zorunda mıyız, konuşsak da her zaman aynı frekansta olamıyoruz zaten . Manyas Kuş Cenneti gibi bazı yerlerde fotoğraf çekmenin ücretli olduğunu duymuştum, hatta ilgili kuruma gelir sağlamak sebebiyle olduğunu bile söylemişlerdi ( doğru mudur,hala emin değilim ) . Grubumuzda; ilgili kurumlarla bağlantısı olan, hatta bu kurumlarda çalışanlar yok mudur, gerekirse toplantılar yapılsa, yazılar yazılsa da, bazan anlamsız ve mantık dışı uygulamalar veya yanlış bilinenler düzeltilse, diye düşünüyor ve bunları yapacak olanların da Doğa Dernekleri, Kuş Gözlem Grupları ve Tema gibi diğer kuruluşlar olduğunu, ayrıca düşünüyor ve hepinize selamlar sunuyorum .
Arslan .
zaferK 8.06.2009 20:25:00 Değerli arkadaşlarım ,
Bu konuda hemen hepimizin sıkıntıları olmuştur...ama bazı kurallar var ki-saçma da olsa- onlardan haberdar olmakta yarar var.Bildiğim kadarıyla anlatmaya çalışacağım...
-Ülkemizde özel mülkler ,askeri bölgeler ve milli parklar dışında hemen her yerde fotoğraf çekebilirsiniz.Ama kuş fotoğrafçılığında kullanılan ekipmanlar ve kamuflaj gibi davranışlar çevrede ilgi ,merak ve bazen de kuşku uyandırmaktadır.Bu yüzden fotoğraf çekilecek mekana gidildiğinde oradaki görevliye bilgi vermekte ,hatta yardım istemekte yarar var.Eğer bir görevli yoksa sizinle ilgilenen veya size kuşkuyla bakanlara kısa açıklama yapmakta yarar var.Aksi takdirde işgüzar vatandaşların verdiği gazla ,apar topar oraya gelen görevlilerin olmadık davranışlarıyla karşılaşabilirsiniz.
-Milli parklar ve koruma altındaki sulak alanlarda ,o mekanın görevlisinden izin alarak fotoğraf çekebilirsiniz ,ancak üreme döneminde izin vermeyebilirler.Ayrıca buralarda fotoğraf çekebilmeniz için Orman Bakanlığına bağlı Milli Parklar İl müdürlüğünden izin belgesi isteyebilirler.Bu izin belgesi amatörlere genelde veriliyor...yeterki ticari amaçla fotoğraf çekmediğinize ikna olsunlar.Çünkü milli parklarda fotoğraf çekmek her seferinde ücrete tabi.
-Yine bu tür yerlerde fotoğraf çekebilmeniz için bir fotoğraf kulübü veya derneğine üye olduğunuza dair belge veya tanıtım kartınızın olması gerekiyor.Aksi takdirde hem orman muhafaza memurları ve hem de jandarmayla büyük sıkıntılar yaşayabilirsiniz.
-Tüm bunlara rağmen hiç kontrol ve sorgu sual olmadan rahatça fotoğraf çekebileceğiniz yerler de var tabii ,ama buna güvenip tedbirsiz gitmemek gerek.Kolayca temin edilecek bu belgelerle gittiğinizde ve tartışmadan ,diyalogla çözümleme girişiminizde ciddi bir sıkıntı yaşayacağınızı sanmıyorum...
Işığınız bol olsun...selamlar ,sevgiler...