TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92805
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Kurallar

tzeybek tzeybek 28.07.2009 08:41:00
Serhat Bey in yazısında belirttiği üzere "Herkesin kuralları mutlaka okuması, uyması ve yönetimde görev alacak arkadaşların ise kuralları tavizsiz uygulamasını rica ediyorum" Ana sayfadaki kurallar bölümününe yapılan vurgu üzerine çevresel koşullar ve kişisel koşullar bölümünü okuyarak anlamaya çalıştım.15000 fotoğrafdan oluşan bu dev arşiv fotoğraflarının çekilme şartları acaba ne kadar bu kurallara uygun ? ilk aklıma gelenlerden Örneğin : Kuşarın sulaklarına dal dikmek ? Arıkuşu yuvasının önünde dal dikip beklemek ? yem bırakarak fotoğraf çekmek bu kurallara uygunmu ? Bence baya bir tartışılır ve yüklenen fotoğrafların birçoğu elenir diye düşünüyorum.hatırlatma için ilgili bölümleri aşağıya ekliyorum.

Selamlar..

Tamer Zeybek

I)Çevresel Koşullar

Üyemiz için öncelik doğa ve dengesidir. Bulunduğu alan neresi olursa olsun işgalci olduğunu unutmaz ve canlı-cansız tüm ekosisteme saygı gösterir.

Varlığımızın, doğada hiçbir şeyin yerini değiştirmesine neden olmaması gerektiğini temel ilke edinir. Her canlının ve habitatın eşsiz olduğunu kabul eder.

Doğadaki tüm canlıların yaşamlarının ve yaşam alanlarının daha iyiye gitmesini amaç edinir.

Özel mülkiyetlere, mülk sahibinin izni olmadan girmez.

Koruma altındaki alanlara yetkililerden izinsiz girmez.

II)Kişisel Koşullar

Fotoğraflamaya çalıştığı veya gözlediği canlının rahatsız olduğunu hissedince onu kaçırmaktansa kendisi alandan uzaklaşır.

Gözlenen nadir bir canlının alanına hiçbir amaçla girmez ve alan adresini yetkili kurumlar dışında kimseyle paylaşmaz. Kendisiyle paylaşılması için ısrar etmez.

Yuvalardan, yuva kolonilerinden, kur alanlarından, kalabalık tüneklerden ve önemli beslenme alanlarından uzak durur. Hiçbir şekilde yumurtayı, yuvayı veya kuşu eline almaz.

Daha farklı, güzel poz almak için kuşu kovalamaz.

Canlının yaşam alanına herhangi bir şey fırlatmaz, bırakmaz.

Fotoğraf çekerken veya gözlemlerken herkesin dikkatini çekecek, dolayısıyla alana ilgisini arttıracak hareketlerden kaçınır.

İyi fotoğraf elde etmek, kamuflajda kullanmak için bitki ve ağaçlara zarar vermez. Çevre düzenini değiştirmez.

Bulunduğu tüm alanlardan güzel anılar ve fotoğraflar dışında hiçbir şey almaz ve bırakmaz.

Kuşları cezbetmek için ses, yemleme vb. yöntemleri kullanmaz. Doğal yaşamı tedirgin edecek gürültüler yapmaktan kaçınır.

Zorda kalmadıkça yapay ışık kullanmaz.

Koruma amaçlı dahi olsa canlılar arasındaki avlanma vb. olaylara müdahale etmez.

Arazi araçları ile girilebilecek kumsal, çayır vb alanlara özellikle üreme döneminde yaya olarak girmeyi tercih eder. Çevreye mümkün olan en az zararı vermek amacıyla mümkünse kullanılmış patikaları, yolları izler.

Etik kurallara uymadığını gözlediği diğer gözlemcileri anında uyarır, onlara örnek olur.

karaani karaani 10.08.2009 15:33:00

İş nereden gelip,sen ben kavgasına dönüşüyor.

Güzel güzel fotoğraflar çekelim yükleyelim seyredelim eğlenelim dinlenelim işte.

Uzatacak bişey yok,

Fotoğraf çekmek gibi sakin bir hobiden Brezilya Dizisi yaratmayalım lütfen.

aqua aqua 10.08.2009 13:06:00

Ben kuş fotoğrafçılığından para kazanmıyorum bunu huzur bulduğum bir hobi olduğu için yapıyorum. Eğer çektiğim bir fotoğrafta sorun varsa site yönetimi gerekçesini gösterir ve fotoğrafı siler. Eğer üyeler fotoğrafçıyı zan altında bırakacak türden yazı yazabilecekse ve buna‘’ Üye yükleyeceği fotoğrafın alacağı yorumları, eleştirileri hesaplamak zorunda. ‘’ yada ‘’ başka fotoğraf yükleseydi’’denecekse ben kendi adıma yükleyeceğim fotoğraflar da (fotoğrafik ve teknik açıdan eleştirileri kastetmiyorum) acaba bunda ne yazacaklar veya yine zan altında bırakacaklarımı ya da nahoş laf atmalar devam edecek mi diye hesaplamak istemiyorum.

Huzur için yaptığım bir hobiyi huzursuzluk kaynağına döneceği bir ortamda ne fotoğrafımı paylaşmak ne de olmak isterim doğrusu.

Herkese saygılar.

serhattigrel serhattigrel 9.08.2009 22:01:00

Sevgili Tamer in açtığı bu forum, kuralların revize edildiği bu günlerde her şeyi baştan gözden geçirmemi sağladı. Sağ olsun.

Site de sanılanın tersine, yasakları arttırıp sertleşmek yerine, daha geniş , daha toleranslı , yazıp çizen, yükleyenin kendi sorumluluğunu taşıdığı bir yapıya doğru gideceğiz.

Fotoğraf yükleme kuralları , disiplin kuralları çok net , bu konuda taviz vermemeliyiz,.

Etik kurallara gelince, arazide kişi kendi vicdanıyla başa başa , mümkün olduğunca uygulanması tavsiyemizdir.

Emin olmadan kişinin fotoğrafına bakarak etik kuralların hesabını sormak yönetimin görevi olmamalı.

Üye yükleyeceği fotoğrafın alacağı yorumları, eleştirileri hesaplamak zorunda.

selimus selimus 4.08.2009 23:01:00

Sanırım kuralların yazılı halinde üslup batıcı geliyor birçoğumuza. Belki aynı şeyleri düşünüp aşağıda ve başka yerlerdeki mesajlarında doğanın düzenine gösterdikleri özeni sergileyen arkadaşlarımızın örnek alınması da metne eklenmeli. Böyle örnek olmak da "kurallar" gibi bir çerçeve içinde değil de "öneriler" içinde ele alınabilir mesela...Yani amaçlar, öneriler, kurallardan daha yapıcı geliyor kulağa...Bu kurallar kısmı da olmasın değil elbette, çünkü olmazsa olmaz birşeyler de yok değil. Buraya bir öneri ile gelmek en iyisi... Pek yakında...

hamit54 hamit54 3.08.2009 21:08:00

Bir şey daha eklemek gereğini hissettim,

doğaya sevgim ve saygım her yaş dönemimde vardı,

kuş fotografını başka bir siteden tanıdığım,

burada da çok üst düzey çalışmaları ile ekol olmuş dostlarımızdan

bazıları sayesinde sevdim, destekleri bu merakımı başka bir aşka

dönüştürdü,

genç arkadaşlarımız için bu yolun kapanma ihtimali düşünülüyordur dilerim.

hamit54 hamit54 3.08.2009 20:46:00

2.5 yıl gibi kısa bir sürede kuş fotografı çektiği iddiasında hiç olmayan

biri olarak, bir de ben eksik kalmış olabilir miyim? bilemiyorum.

Tesadüfen burada öğrendiğim yuva çekmeme etiğini hiç delmedim,

(sadece bir arı kuşunu yuvayı terk ettiği an da çektim,onda da mesafe

kuşu rahatsız etmeyen bir mesafedeydi ki, kelebek taşımayı sürdürdü)

yuva yakınlarında olduğumu fark ettiğimde, rahatsız ettiğimi hissettiğim

mesafenin kesinlikle dışına çıkıp, egolarımı tatmin maksadı ile yakın çekeceğim

inadında hiç olmadım.

Karnını doyurmakta olan bir kuşun keyfini kaçıracak mesafeye daha

yakın fotograf adına girmedim, girmeyeceğim de.

Bir tek kuş sesi kaydı taşımıyorum.

Ya siz?

Manüplasyon;

Benim donanımım 400mm 5.6 ve 50D

keskinlik, basit ışık ayarları ve buna benzer müdaheleler olmadan

kaçmak üzere olan bir kuşun fotografı fotograf olarak sunulacak

olabiliyor mu?

Eğer öyle ise, benim öğrenmem gerken çok şey var olduğunu bilen biri olarak,

daha da çok şey öğrenmem ve donanımımı güçlendirmem gerekiyor ki,

o zaman benim manüplasyonsuz çalışmaları seyretmekle kaybedeceğim bir şey olmaz da,

yeni yetişen doğa ve kuş fotografçısı adayları ne yapar bilemiyorum.

Selamlarımla...

PYTHON PYTHON 3.08.2009 16:15:00

ewet 2 kere yuva çektim doğrudur...daha doğrusu 1 kere bilinçli 1 kerede bilinçsiz yuva çektim...

Kulaklı Orman: başka bir tür ararken karşımıza çıktı çekmek için makineyi açtım tuşa bastımm ve tam o esnada Emin (yuva abi bu gidelim dedi) daha makina çekme işlemini tamamlamadan olay yerinden uzaklaştık onun içinde fotoğraf net çıkmadı...bir daha da gitmedim oraya...

Büyük baştankara:Gece balıkçıllarının üreme alanında bulunan evi ve sakinlerini ziyarete gittik adam bizim balkonda bir yuva var bakın dedi...yemek masasının 2-3 metre yanında kuş insanlara hiç aldırış etmeden girip çıkıyordu yuvaya bizde yemek masasına oturduk eşinin yaptığı gözlemeleri yerken 1-2 kare fotoğrafını çektik...

Hayatımda 1 tane arıkuşunun dahi yuvasının önüne gidip fotoğraf çekmedim...Yuva duyumu alıp fotoğraflamaya çalışmadım...Ender bir türün başına 20-30 kişi gitmedim...

Ben etik kurallar var diye değil kuşlar için en iyisi hangisi diye bu davranışlarımı belirledim...

Yazdıklarımla çelişmiyorum...

jasmin jasmin 3.08.2009 11:55:00

Benimde bu konuda bir sorum olacakdi: Ayvalikdaki sitenin alisveris merkezinda, tam da yonetim biriminin onunde ( yani kalabalik bir yerde ) bir kirlangic ilginc bir yuva yapmis, tavandan sarkan ruzgar caninin tepesini kullanarak bir yuva yapmis icinde yavrular ve anne donerek yasiyor. Anne insanlara aldirmadan yavrularini besliyor. Goc mevsiminden sonra bu yuvanin resmini cekip sizlerle kusun zekasini ve becerisini paylasmak isterim, acaba bu etik olurmu?

Sevgiler

PYTHON PYTHON 3.08.2009 02:46:00

Sözüm herkese uyanlar alınmasınlar...Uymayanlar ise 2 kere okusunlar...

Ben bu işe başladığımda ne trakus vardı ne de etik diye bişey...Ağaçlar.net diye bir sitede Kazım abiye çektiği sığırcıkları gösteriyordum 5 yıl evvel...

ama daha 15 yaşında olsamda etik ilk başladığım gün bile benim için geçerliydi...

hayatımda kktc deki bir araştırma için yuva aradım...onda bile kuşlardan defalarca özür diledim...

Ben 15 yaşındayken şuan yazan kurallara uymaya başladıysam eminim burada işi gücü olan insanlar bu kurallar da nerden çıktı diye düşünmemelilerdir...herkese çok çok selam...

diskuso diskuso 31.07.2009 13:18:00

Kuş veya başka canlıları gözlemek olsun doğaya ayak bastığınız anda müdahale başlar. Hele fotoğrafçıların doğaya olan müdahaleleri yürüş yapan bir insanınkinden onlarca kat fazladır. bikere alana araçlarla ulaşılıyor, ikincisi araba camından çekilecekse uzun telelerle fotoğraf çekiliyor, camdan değilde kamuflajla çekilecekse çadırın kurumu, iskemlenenin ve tripodun yerleşimi hepsi alandaki canlıları bir ölçüde tedirgin ediyor, üçüncüsü atıklar konusu, şişe, yemek artıkları ve sigara izmaritleri...

kendi hesabıma bunlardan hangilerini yapıyorum: araba camından fotoğraf çekiyorum, kamuflaj kuruyorum, kamuflaj kurduğumun yerin önünde vizörde rahatsız edici otlar varsa temizliyorum, güzel bir dal bulmuşsam saplamıyorum ama oradaki dallara iliştiriyorum ama işim bittiğinde dalı tekrar oradan alıyorum...

ama şunları yapıyorum, sigara içmişsem izmaritleri topluyorum, doğal ortama kabuklu yemiş dahi olsa çöp atmıyorum. nadir de olsa o bölgeye başkalarının attıkları çöpleri temizliyorum. yuva fotoğrafı çekmiyorum, ki çalıştığım kurumumda son 4 yıldır bir çift kerkenez cam önünde yuva yapıyor, birkez olsun fotğrafını çekmedim. ama kerkenez köyde yuvaya yönelen kuşları çektim, belki onları da çekmemem gerekirdi.

flash konusuna gelince, kuşlar flashtan değilde (ki memeliler de aynı davranıyor) deklanşör sesinden ürküyorlar. hatta bunu birkaç kez boş flash çakıp deneyerek yaptı, kuş ürkmüyor. ama deklanşör sesinden fena halde rahatsız oluyorlar.

beni rahatsız eden izmarit konusu, özellikle dağlık ve sık ağaçlı çeşme başı yerlerde izmarit görüyorum, çok tehlikeli mazallah sonuçları çok vahim olabilir. bunların ne kadarı fotoğrafçılar bırakıyor bilemiyorum (belki de hiçbiri bizden değildir) ama n olur, eğer atılıyorsa lütfen onları oralardan toplayalım.

selamlarımla...

tzeybek tzeybek 31.07.2009 12:56:00

Sayın Abicim;

Ben sizin ne kadar duyarlı olduğunuzu biliyorum.Vurgu yapmak istediğim nokta bir kuş için çekim tekniği değildi.Genel olarak çevresel koşullar ve kişisel koşullardaki şartlara %100 uyum aranır ise benim gördüğüm nokta birçok fotoğraf bu şartları taşımaz.Serhat Bey in kuralları duyurmasında kullandığı bir cümle esneklik vermediği için "Herkesin kuralları mutlaka okuması, uyması ve yönetimde görev alacak arkadaşların ise kuralları tavizsiz uygulamasını rica ediyorum" İlk aklıma gelenden birkaç örnek vermiştim.Burda verdiğim örnekler kurallardan : "Varlığımızın, doğada hiçbir şeyin yerini değiştirmesine neden olmaması gerektiğini temel ilke edinir. Her canlının ve habitatın eşsiz olduğunu kabul eder. " ve "İyi fotoğraf elde etmek, kamuflajda kullanmak için bitki ve ağaçlara zarar vermez. Çevre düzenini değiştirmez." noktalarınca çakışma yapmazmı ? sorgusunu başlatmaktı.Bunlar ilk akla gelenler..Dahada liste uzayabilir..Benim kanaatim kural kuyup uygulanmayacaksa hemde taviz verilmeyecek diye duyurulacaksa yanlış olur..Bu durumu irdeleyip kendi arasındaki çakışmaları düzeltmek lazım.Yoksa ben kural şu olsun yada bu olsun demiyorum.Kural varsa uygulansın kural uygulanır olsun.

Selamlar..

hamisami hamisami 30.07.2009 14:02:00

Yönetimde yer aldığım süre zarfında çalışma arkadaşlarım ve üyeler ile ters düştüğümüz konular, eksik veya yanlış yaptığımız işler mutlaka olmuştur.

Geçen sürede elimizden geldiğince yasak hemşerim zihniyetinden uzak durmaya çalıştık.

Koyulan kurallar kimsenin özeline dair olmayıp, fotograf yüklemeye dairdir. Diğerleri ise bilinçlendirme amacını taşır.

Manipülasyonun sınırları olduğu gibi yuva veya yavru çekmenin, flaş kullanmanın ve teyp çalmanın belli zaman ve şekillerde yapılabileceğini ve bir adabı olması gerektiğini savunmaktaki amacımız,kuşlara verilmesi olası zararı mümkün mertebe ortadan kaldırmaktır.

Flaş kullanılmadığı takdirde doğal ortamında bir balık baykuşu fotomuz olmayacağı gibi, 20 kişinin sürekli flaş çakarak bu nadir türü veya diğer türleri taciz etmesi de kabul edilemez.

Aynı şekilde üreme döneminde çalınan teyp kuşu üreme görevlerinden alı koyup alan korumaya zorlamaktadır.

Çeşme başındaki su birikintisine saplanan dal ile yuva önüne saplanan dalı aynı keseye koymak ne fayda getirir düşünmek lazım.

Aynı şekilde yemliklerde beslenen kuşların fotosunu çekmenin mahzurlarını da anlamış değilim.

Umarım bir gün üreme dönemi dışında çekilmiş sanat harikası boş yuvalar da

sitemizdeki yerini alır.

Yukarıda yazdıklarım şahsi fikirlerimdir.

Bu vesile yönetimde beraber çalıştığım arkadaşlara teşekkür eder,yeni yönetimde yer alacak arkadaşlara da başarılar dilerim.

Saygılar.

izler izler 29.07.2009 23:18:00

Tamer e katılıyorum,

ayrıca iki başlık var ki:

1. Zorda kalmadıkça yapay ışık kullanmaz,

2.Yavru fotoğrafı yavrunun yuvada olmaması diğer bir deyişle kendi becerileriyle yuva dışında bulunabilmesi şartı ile yüklenebilir. Bu konuda karar Trakus tür tanım kurulunca verilir.

Benim görüşüm: kimse kimseye neyi nasıl yapacağını, çekeceğini söyleyemez (nedense kurallar böyle anlaşılıyor, birileri kuralları hatırlatınca da vay senmisin bunu diyen), ancak bir siteye üye iseniz oranın kurallarına uymalısınız. Kurala uymak derken özel hayatınıza, şahsınıza müdahele olarak değil o siteye yüklerken kurala uygun kare yüklemelisiniz demektir. Yoksa arazide ne yapmalısınız gibi bir emir kipi yok. Bu açıklamayı yanlış anlaşılmamak ve gereksiz tepkilerle uğraşmamak için uzattım. Benimkisini genel yaklaşım olarak alınız:

1. Zorda kalınan çok an var demekki epey bir flaşlı fotoğraf var...

2. Yavru, yuva fotoğrafı konusunda hala neden ısrarcıyız anlamadım. En fazla hepsine yasak denilip geçmişte yüklenen bir kaç fotoğrafın da silinip bundan sonra gelecekleri de kökten halletmiş olunmazmıydı. Üreme döneminde çekilmiş yuva , yuvada yavru ile yumurta fotoğrafları yüklemenin yasak olmasının temel nedenine bir açık kapı bırakılmış olmuyormu?

Kurallar iki ucu açık olmamalı, net ve herkese uygulanabilir olmalı. Bizi bir çatı altına toplayan yapının kurallarına ne kadar uyar isek hepimiz daha mutlu oluruz inancındayım.

furtun furtun 29.07.2009 22:47:00

Tamer beyin bahsettikleri, tüm üyelerimizin düşüncelerini belirtmesi gerektiğini düşündüğüm önemli bir konu. Henüz yeni yönetim oluşmadı ama herşeyi de yöneticilere bırakmayıp bu konu hakkındaki düşüncelerinizi yazarsanız daha iyi olur.

NACİEYP NACİEYP 29.07.2009 19:40:00

fotoğraf işleme mevzuuna yeni giriş yapmış biri olarak manipülasyandan kasıt nedir anlamadım,ne yapmak manipülasyondur mesela.Kuş başka yerden fon başka yerden ise galiba manipüle edilmiş demektir.

Tamer Beyin sorularıyla birlikte bu konuda tartışılırsa öğrenmiş oluruz

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2025 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT