Yazınızı sanırım yeni gördüm ve okudum. Çok güzel bir yazı emeklerinize sağlık Zafer Bey. İşin doğada olup, keyif alma kısmına tamamen katılıyorum. İlave olarak ben evde pc başında iken fotoğraf düzenlemeyi, fotoğraf izlemeyi de seviyorum. Gerek kendi çektiklerim, gerekse de diğer insanların çektikleri ne kadar güzelse keyfim daha da artıyor. Eskiden fotoğraflarımın aldığı beğeni sayısını önemserdim. Ama artık hiç ilgilenmiyorum. Beğeninin neye göre yapıldığı konusu beni daha çok ilgilendiriyor. :) Çünkü bana göre ne burada ne de diğer sitelerde fotoğrafların fotoğrafa göre değerlendirilme oranı çok düşük bence. (En fazla yüzde 20 diye düşünüyorum.) En çok çeken kişiye göre (bence yüzde 40), türe göre (yüzde 30) ve biraz da ekipmana göre (yüzde 10) gibi diyebilirim. O nedenle beğeni sayılarının benim için bir önemi kalmadı. Bir de güzelliğin göreceli olduğunu sanırım hepimiz kabul ederiz. Ama bence fotoğraf konusunda da güzellik aşırı göreceli. Hiç beğenmediğim bir fotoğraf onlarca beğeni alabiliyor veya tam tersi çok beğendiğim bir fotoğraf hiç beğenilmiyor. Ben bu işten çok iyi anlarım diye bir iddiam yok. Ama kompozisyon haricindeki diğer öğelerin çok da göreceli olduğunu düşünmüyorum. Yani netlik-keskinlik, noise-denoise, renkler-kontrast-ışık, arka plan vs gibi öğelerin bu kadar da göreceli olmaması lazım. Bazen acaba ben mi yanlış görüyorum diyorum ama aksini iddia edecek bir görüş de bildirilmediği için bir sonuca ulaşamıyorum. Hatta yakın zamanda göz doktoruna da gittim. :) Neyse özetle bence beğeni hakkı sayısı aniden 10 katına çıksa ve sitedeki her fotoğraf bugünün 10 katı beğeni alsa fotoğraflar fotoğrafa göre değerlendirilmediği sürece bir önemi yok bence. Çeşitli nedenlerden dolayı 100 beğeni almaktansa, sadece fotoğrafa göre değerlendirilip içtenlikle 3-5 beğeni ve yorum almayı tercih ederim. (Yazdıklarım genel düşüncemdir. Herhangi bir kişi, grup vs hedef gösterilmemiştir.) Selamlar, saygılar...