X Simge
TR EN
X Simge
TR EN
Belgeli Tür 515
Fotoğraflar 113860
Gözlemler 10228
Videolar 3186

FORUM

Beğenme Sayısı Hk.

CanA CanA 4.11.2025 18:22:00
Beğenme sayısının sınırlı olmasını pek anlayamamış olmakla beraber miktarının yetersizliği konusunda görüş bildirmek isterim.Siteyi takip eden biri olarak çok güzel fotoğrafların paylaşıldığını görmekteyim. Bu fotoğraflara nasıl emek harcandığını hepimiz biliyoruz ve kısıtlama sonrası bir çok güzel fotoğrafa beğenme yapılamıyor. Yönetimden ricam bu sayının biraz daha arttırılmasıdır. Hatta hiç beğenme yapmayanlara bir şekilde kısıtlama getirilmesinin daha mantıklı olacağını sitenin işlevselliği ve enerjisi için düşünüyor, öneriyorum. Saygılarımla .

mrmehmet mrmehmet 6.11.2025 15:25:00

Size katılıyorum Zafer bey, herkeste full frame makine ve 600 mm f/4 lens yok ki.

zaferK zaferK 6.11.2025 12:45:00

Değerli arkadaşlar ,zaten yorum ve beğeniler her zaman fotoğraf kalitesine göre yapılmıyor ,yapılmamalı da
çünkü yeni başlayan üyelerimiz var ,çok genç üyelerimiz var ,imkanları kısıtlı olan arkadaşlarımız var
hemen her konuya yabancı olan üyelerimiz var
bunları da göz önünde bulundurmakta yarar var
selamlar ,sevgiler

gervaqo gervaqo 6.11.2025 12:30:00

Zafer abi ben de kızmadan okudum:) Sen artık bu işin piri olduğun için beğenilmek beğenilmemek vb. konuları aşmış olabilirsin am çoğu insan ortaya koyduğu eserin beğenilmesini ister, istemese koymazdı, eski bir söz var marifet iltifata tabidir diye, hele ki ornito fotoğrafçılığı ekipmanının maliyetleri ortadayken. Verdiğin rakamlar durumu açıklıyor, beğeni, yorum atmadan beğeni alamıyorum diye sitem etmek hangi seviye egoya işaret o da ayrı konu

keynowski keynowski 6.11.2025 12:15:00

Yazınızı sanırım yeni gördüm ve okudum. Çok güzel bir yazı emeklerinize sağlık Zafer Bey. İşin doğada olup, keyif alma kısmına tamamen katılıyorum. İlave olarak ben evde pc başında iken fotoğraf düzenlemeyi, fotoğraf izlemeyi de seviyorum. Gerek kendi çektiklerim, gerekse de diğer insanların çektikleri ne kadar güzelse keyfim daha da artıyor. Eskiden fotoğraflarımın aldığı beğeni sayısını önemserdim. Ama artık hiç ilgilenmiyorum. Beğeninin neye göre yapıldığı konusu beni daha çok ilgilendiriyor. :) Çünkü bana göre ne burada ne de diğer sitelerde fotoğrafların fotoğrafa göre değerlendirilme oranı çok düşük bence. (En fazla yüzde 20 diye düşünüyorum.) En çok çeken kişiye göre (bence yüzde 40), türe göre (yüzde 30) ve biraz da ekipmana göre (yüzde 10) gibi diyebilirim. O nedenle beğeni sayılarının benim için bir önemi kalmadı. Bir de güzelliğin göreceli olduğunu sanırım hepimiz kabul ederiz. Ama bence fotoğraf konusunda da güzellik aşırı göreceli. Hiç beğenmediğim bir fotoğraf onlarca beğeni alabiliyor veya tam tersi çok beğendiğim bir fotoğraf hiç beğenilmiyor. Ben bu işten çok iyi anlarım diye bir iddiam yok. Ama kompozisyon haricindeki diğer öğelerin çok da göreceli olduğunu düşünmüyorum. Yani netlik-keskinlik, noise-denoise, renkler-kontrast-ışık, arka plan vs gibi öğelerin bu kadar da göreceli olmaması lazım. Bazen acaba ben mi yanlış görüyorum diyorum ama aksini iddia edecek bir görüş de bildirilmediği için bir sonuca ulaşamıyorum. Hatta yakın zamanda göz doktoruna da gittim. :) Neyse özetle bence beğeni hakkı sayısı aniden 10 katına çıksa ve sitedeki her fotoğraf bugünün 10 katı beğeni alsa fotoğraflar fotoğrafa göre değerlendirilmediği sürece bir önemi yok bence. Çeşitli nedenlerden dolayı 100 beğeni almaktansa, sadece fotoğrafa göre değerlendirilip içtenlikle 3-5 beğeni ve yorum almayı tercih ederim. (Yazdıklarım genel düşüncemdir. Herhangi bir kişi, grup vs hedef gösterilmemiştir.) Selamlar, saygılar...

zaferK zaferK 6.11.2025 11:24:00

Yazım zaten özünde size ve sizin gibi düşünenler için değildi Can bey...zaman zaman yeterince beğeni alamadığı için üyelere ve siteye kızıp kaydını sildiren ve yine yakında siteyi terketmekten bahseden arkadaşlar içindi..daha birkaç ay önce sitem dolu mesaj yazdıktan sonra kaydını sildiren bir arkadaşımız vardı ;ismi lazım değill...kişisel sayfasına baktığımda çok şaşırmıştım kayıtlara göre 147 beğeni yapmış ;ama kendi fotoğraflarına 1448 beğeni yapılmıştı...ne desem ki !!!?

CanA CanA 6.11.2025 11:06:00

Zafer Bey yazınızı hiç kızmadan okudum ve hiç kızmadım :). Aksine tamamen katılıyorum. Çok doğru tespitleriniz. Beğenme limitinin biraz daha arttırılmasını talep ederken kendi fotoğraflarımızın beğenilmesi için değil bilakis başka fotoğrafçıların fotoğraflarının beğenilmesi için talep ediyorum. Güzel olana güzel demek, değer vermek için. Yıllardır sosyal medya vasıtasıyla fotoğraf paylaşıyoruz. Hemen hemen herkesin bir hesabı var ve eminim buradaki 15-20 neyse beğenilmelerden çok daha fazlasını kendi hesaplarından alıyorlar, beğenilme arzusu varsa hazzını zaten kendi hesaplarından yaşıyorlardır. 2016 yılı girişli olsamda aktif olarak yeni kullanmakta olduğum site için naçizane düşüncemi söyledim. Saygılar Selamlar.

zaferK zaferK 6.11.2025 08:51:00

Arkadaşlar ilk yıllarda beğeni butonu yoktu ,sadece yorum kutusu vardı.Onun için sadece yorum yazılabiliyordu ,beğeni seçeneğinin daha pratik olduğu teklif edilince yorum kaldırılmadan beğeni butonu ilave edildi.Gördüğünüz eski beğenilerin çoğu ,aslında daha sonraya ait.Sonuçta sayılar farketmiyor...geçerli olan herhangi bir beğeni davranışı sayısı... Bir de ricam olacak ,müsait olduğunuzda daha önce konuyla ilgili bir yazı yazmıştım bu sayfada ,ona bir göz atsanız diyorum...ama kızmak yok...:)) https://www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=2fsdl4@d&detay=9892

gervaqo gervaqo 5.11.2025 22:17:00

Levent bey haklısınız, 15 yıl önce yüklenmiş fotoğraflara bakarsanız genelde yorum sayısının beğeni sayısından fazla olduğunu görürsünüz.

ZaGoR ZaGoR 5.11.2025 21:20:00

Cengiz Bey, sanırım geçmiş yıllardaki fotoğraflara baktığımda trakus'ta da günün fotoğrafı yorum sayısına göre belirleniyormuş...

gervaqo gervaqo 5.11.2025 10:02:00

Merhaba, Açık konuşmak gerekirse bazı haftalar o kadar güzel fotoğraflar geliyor ki iki üç günde beğeni hakkımız tükenme noktasına geliyor, mecburen frene basıyoruz, nadiren de olsa bazı haftalar az fotoğraf yükleniyor, beğenilerimiz elimizde kalıyor, bence de sayı artırılmalı ama çok fazla değil, bu sefer de iyi fotoğrafların öne çıkma şansı azalır. Benim bir eleştirim yorum yapma noktasında, beğeni tuşuna basmak kolay ve zahmetsiz, çoğu üyemiz yorum yazma zahmetine girmiyor, ve hiç bir fotoğraf eksi ve artılarıyla eleştirilmiyor, varsa eksiği yanlışı fotoğraf sahibini kırmadan üzmeden fotoğrafı eleştirmemiz gerekir bence. Daha önce fotoğraf yüklediğimiz sitede beğeni sayısı değil eleştiri sayısı gf olmada kriter idi.

CanA CanA 5.11.2025 08:32:00

Aslında yalnız değilmişsin Engin Bey :). Günaydın güzel bir dilerim.

Engin06 Engin06 4.11.2025 22:01:00

Can Bey aynı konudan bende müzdarip olduğum için buna benzer konu başlığı 3 kez açtım, Yönetimden herhangi bir cevap gelmedi, sayfa üye arkadaşlarımızdan da herhangi bir yazılı destek göremediğim için 3 kez bu konu başlığını tekrar sildim demekki problem bendeymiş dedim :) İnş yeni sayfa çalışmaları yapılır iken bu konu ele alınır diye düşünüyorum, selamlar hayırlı akşamlar

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 515  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2026 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT