TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

sinek arı kuşu

mustelus mustelus 4.08.2009 00:37:00
istanbulda yaşayan bir arkadaşım (Fatih) 3-4 sene önce sarıyer ve büyükada bölgesinde sinek arı kuşu gördüğünü söyledi ki arı kuşu olmadığından kesinlikle emin. Ancak bildiğim kadarıyla sinek arı kuşu Türkiye de yayılış göstermiyor. Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar forumda paylaşırsa sevinirim.Saygılarımla..

selimus selimus 4.08.2009 22:45:00

Bu "sinek arı kuşu" adıyla anılan hayvanın iri bir "atmaca güvesi"(Macroglossum stellatarum) olduğunu düşünmek için çevremde bayağı gözlemim var...

hakbal hakbal 5.08.2009 08:55:00

Bencede atmaca güvesi

diskuso diskuso 5.08.2009 10:20:00

sinek arı kuşları (hummingbird) sadece amerika kıtasında bulunuyorlar. Alaska nın güneyinden başlayıp, güney amerikanın en güneyine (şili) kadar uzanıyor yaşam alanları.

Arkadaşların da ifade ettiği gibi gözlenen bir atmaca güvesi olabilir. Ancak çok az bir ihtimal dahi olsa sinek arı kuşu da olabilir. Şöyle ki nasıl ki bizim akvaryum severlerimiz balıktan bıkınca tropikal balıkları göllere akarsulara bırakıyorlar (geçenlerde Sapanca da bir pirana yakalanmıştı, balıkçılar çoğu ağlarında bedenleri yenmiş balık iskeletleri bulduklarını söylüyorlar, bu da üreme ihtimali çok düşük dahi olsa en azında bırakılanların hayatta kalabildiklerini gösteriyor) bir kuş severde yurtdışından getirdiği kuşu doğaya salmış olabilir. Bunun bir örneğini Ankara gümrüğünde ithal edilen ama sahipleri tarafından alınmayan yeşil papağanların doğaya salınmasında gördük, şuanda o yeşil papağanlar Ankara iklimine uyum sağlayıp, park bahçelerimizde dolaşıyorlar...

jasmin jasmin 5.08.2009 11:49:00

Bu konuda bende bir duyum aldim. Kuzenim Istanbul Acarkent de oturuyor, gecen sene Temmuz- Agustos aylarinda bahcelerindeki cicekde bir kus gormusler, tarifleri sinek ari kusu,( cok kucuk ince uzun hortum gibi bir gaga ve cok hizli kanat cirpislari var )cok ilginc geldiginden internette arastirma yapmislar ve sinek ari kusuna benzetmisler. Turkiye de olsaydim bu aralar orada kamp kuracakdim. Bir umut.

Sevgiler

berece berece 5.08.2009 15:16:00

ileri yaştaki bir avcı amcamız bu kuşu 25 yıl önce defalarca gördüğüne emin,fotoğraflarını gösterdik kesinlikle bu diyor ve atmaca güvesi olmadığına zaten emin.benim aklımda bayağı bir soru bıraktı ve bahsettiği bölgede biraz araştırma yaptım.bir sonuç alamadım ama o bölge hep aklımda ve takibe devam edeceğim.

selimus selimus 5.08.2009 17:45:00

Sinek arı kuşu basitce "hummingbird" ise herhalde yüzlerce değilse de onlarca türü var. Sadece çeşitlilikleri üzerine bir belgesel ve Brezilya da da bizzat iki türünü görmüştüm. Gerçekten çok değişik formlardalar, ama ortak özellik küçük ve havada asılı kalmaları, yüksek hızlı kanatları ile. Subtropik ve tropikte yayılış gösteren ve güney yarımkürede bulunan bu kuşu Türkiye de nasıl görebiliriz? En zengin hayvanat bahçelerinde bile görmediğimiz bir cinsi-ki ticari olarak, ya da kaçak yolla girdiğini varsayarak-doğal ortamı dışında izlemiş, görmüş olan var mıdır acaba? Bu arada beni tekzip eden bir belge olsun çok isterim tabii ki...Balık baykuşundan bile heyecanlı olabilir kendi adıma...

NACİEYP NACİEYP 5.08.2009 20:41:00

küçük de olsa bir kuşla karıştıtılabilecek ebatta atmaca güvesi varmı?

daha bu gün epey iri sayılabilecek atmaca güvesi gördüm,ne kadar büyük olursa olsun bir kuşla karıştırılamaz sanıyorum.

Benim bu gün gördüğüm güve filtresiz sigara uzunluğunda vardı,daha büyü nasıldır görmedim

izler izler 5.08.2009 21:10:00

selim beyin bahsettiği güve kanat açıklığı 4-4.5 cm kadar (eskiden kelebek de fotoğraflardım)

ben de kötü de olsa bir fotoğrafını görmek isterdim

selamlar

shooter shooter 30.08.2009 21:55:00

eski türk filmlerinden bir diyalog aklıma geldi...:) "kedidir kedi...:)"...

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 452  |  Kalan Tür Adedi:39
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT