X Simge
TR EN
X Simge
TR EN
Belgeli Tür 515
Fotoğraflar 113860
Gözlemler 10228
Videolar 3186

FORUM

Ordu için destek çağrısı

alpertuydes alpertuydes 12.01.2026 00:52:00
Herkese merhabalar,
belki görenleriniz olmuştur.
Ordu da Melet Irmağı nın denize döküldüğü noktada, eski çöp alanının olduğu yer bugün harika bir kuş alanına dönüşmüş halde. 15 yıl kadar önce toprakla üstü kapatılınca bir kaç ağaç ekip kendi haline bırakılmış. Hem nehir ağzında olması hemde denize bitişik konumu göç dönemlerinde burayı kuşlar için müthiş bir konaklama çevirmiş.

Alanda hem çayır, hem çalılık hem ağaçlık yerler var. Toplamda 100 dönüme yakın bir alan. Bir yanı nehir bir yanı su artıma tesisi. Tesis yeşillik alanlarıyla bu bölgeye aslında ilave doğal alan sağlıyor. Aynı yerde evler olsaydı bu yeşil örtü çok daha az olurdu diye düşünüyorum.

Bu alanda alaca kuyrukkakan, kır baykuşu, bıldırcın ve bıldırcın klavuzu, kocagöz, sarı mukallit ve tanım almasa da ben o olduğuna çok ihtimal verdiğim büyük üveyik kaydettim. Bunun gibi 124 farklı kuş türünü sadece 5-6 günlük gözlemde elde ettim. Geçmişte burasının eski halini bilenler zaten buranın bir önemli kuş alanı olduğunu dile getiriyorlar.

Şimdi bu alana diyanet akademisi adı altında 700 milyonluk bir proje hazırlanmış. Hem kıyı kenar kanuna muhalafet, hem altı tonlarca çöp olan bir alan hemde su arıtma tesisinin dibine yapılacak bu dev yatırım. Ve elbette Karadeniz kıyısındaki belkide en verimli kuş alanını parçalayacak!

Sizlerden ricam mevcut konumu;

https://maps.app.goo.gl/S2Fp1coXDhoZG1zW6

olan alanı o bölgeden geçişlerinizde mutlaka ziyaret etmeniz.
Oraya dair ülkemiz için önemli türlerin denk gelme ihtimalinden dolayı kamuoyu için veri üretmek çok kıymetli şu günlerde. Ve bu gözlemlerinizi Ebird te yine eski çöplük alanı başlığında kayıt olarak girmeniz.

Burası Karadeniz hattında aradığımız bir alan. Böyle doğal kalmış ve tüm kuşlara aynı anda hizmet edecek yer bugün yok denecek kadar az. Olanlarda bir bir eksiliyor malum. Kısa süreli de olsa o alanı gezmeniz hem tür açısından hemde alan açısında çok kıymetli olacaktır. Başta Ordu ve yakın şehirlerdeki kuşçular olmak üzere hepinizden bu konuda destek istiyor ve bekliyoruz.

CanA CanA 12.01.2026 11:16:00

Alper Bey bir doğasever olarak yaptığınız bu mücadeleyi yürekten destekliyorum ve teşekkür ediyorum. Trakuş yönetiminin ''2 Şubat ‘Dünya Sulak Alanlar Günü’ dür. Bu gün için bir fotoğraf ve gözlem yarışması yapılması için alt yapı araştırması yapılacak, yer ve ulaşım konularına çözüm bulunur ise bir ’ Kış Gözlem Etkinliği’ olarak üyelerimize duyrulacak.'' açıklamasına dayanarak sayın yönetime bu çağrınızı bu kapsamda değerlendirmelerini bölge olarak burada gözlem etkinliği yapılmasını öneriyorum.

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 515  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2026 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT