TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Göç başladı

berrinakyildirim berrinakyildirim 11.08.2009 23:54:00
İlkbahar’da hoşgeldin dedik sonbahar geldi şimdi de uğurluyoruz, önemli göç yolu Türkiye göç eden kuşlarını bu sonbabar için görmeye ve kaydetmeye başladı.

Son birkaç senedir küresel ısınmanın kuş göçlerine etkileri araştırılıyor, rotalar değişiyor mu, göç etme günleri daha mı erken başlıyor, bazı türler geç mi kaldı bu ve bunun gibi birçok soru cevap bekliyor. Cevaplar ise bizlerin gözlem, kayıt ve fotoğraflarında saklı. Ne kadar çok tanıklık edersek göçlerine o kadar iyi anlayıp yorumlayabiliriz nelerden etkilendiklerini.

Bu konunun önemine istinaden yelkovan@yahoogroups.com adresine son birkaç gündür gelen göç maillerini paylaşmak istiyoruz. Sizlerin de bulunduğunuz bölgelerdeki göç kayıtlarını www.trakus.org , www.kusbank.org veritabanlarıına girmeniz veya mail gruplarında paylaşmanız çok önemli. Bu konu için açtığımız foruma da kayıtlarınızı yazabilirsiniz.

Yelkovan dan göç haberleri:

Cem Dalyan:

08.08.2009 ; Heybeliada (Güney kıyıları boyunca) / 14:50 - 14:55 : Göç eden 1350 Leylek saydım.

Selim İmamoğlu:

09.08.2009; batı-doğu doğrultusunda kayarak giden ve sonra termal yaparak yükselen (sadece) 5 adet leylek gördüm. Kara leylek var mıydı ayırt edilecek uzaklıkta değildi. Göç kaydı olarak bilginize. Saat 14.30 civarı Yer Kemerburgaz Kırık Kemer civarı...

Burcu Çoğal:

10.08.2009; öğleden sonra saat 17:00 civarında Kumburgaz dan İstanbul doğrultusunda ilerleyen büyük bir grup leylek gördüm. Bilgilerinize.

Selim İmamoğlu:

10.08.2009 ; Ben de Silivri-Kınalı arasındaki mola yerlerinden birinde +500 diyebileceğim bir leylek sürüsünün Saat 09.55 de İstanbul doğrultusunda geçişini izledim.

Fato Fato 13.08.2009 17:24:00

!3.08.09 12.45 Bağdat cad. caddebostan üzerinde kuzey-Güney yönünde göç pozisyonunda tek bir şahin tespit edildi.

Fato Fato 14.08.2009 12:13:00

14.08.09 11:40-45 arası Bağdat Cad. Caddebostan da göçer pozisyonda 190-200 arası birey leylek tespit edilmiştir.

sudoku sudoku 17.08.2009 20:04:00

120+ bireylik bir leylek kolonisi bugün saat 11. 30 da İskenderun Arsuz mevkiinden ayrıldı. Beslenme sonrası yükselmelerini izlemek çok keyifliydi.

berrinakyildirim berrinakyildirim 18.08.2009 21:19:00

Çamlıca bugün hareketlendi, leylek, arı şahini, şahin, kara çaylak geçen türler arasındaydı. Arada böğürtlenlerle beslenen ak gerdanlı ötleğen bir görünüp bir kayboldu, küçük akgerdanlı ötleğen, uzun kuyruklu baştankara, söğütbülbülü göç noktasında beslenen ötücüler arasındaydı.

Daimi kadrodaki delice doğanların kara çaylakla havada kapışmaları hepimizin nefesini kesti.

Bol kuşlu göçler!

slmlr

Fato Fato 19.08.2009 12:59:00

Kartal semalarında 250 + bireylik, leylek sürüsü 11:35 te tespit edilmiştir.

wolfkenan wolfkenan 30.08.2009 17:05:00

Leylekler 20 ağustosta topluca geçti,şu an sarı kuyruksallayanlar toplanmış herhalde göçedecekler.

pufidika pufidika 31.08.2009 12:53:00

25-27/08/2009

Çok büyük sürüler halinde Tarsus – Adana arasında göçlerini izledim..

aralarında yırtıcı yoktu ..

berrinakyildirim berrinakyildirim 2.09.2009 16:34:00

Haber göç edenlerden değil göçü izlemek isteyenlerden;

Göç izlemeye gidenler 2 Hollandalı kuş gözlemcisine yardımcı olmak isterler mi? Şu an Özgün ün yanında Gürcistan dalar, 12-19 eylül İstanbul dalar.

slmlr

Fato Fato 2.09.2009 17:58:00

Diğer ayrıntılı notları ergün ve ümit beylere vereceğim için buraya eklemedim ama bu gün 12:20- 12:38 arasında adalar ile caddebostan arasından 15.000 + bireylik leylek sürüsü bostancı-küçükyalı yönünde çok alçaktan geçiş yaptı. Selamlar

jasmin jasmin 4.09.2009 18:58:00

Brerrin Hm,

Ozgun beyi ve iki hollandaliyi Azerbaycan Gence kentinde misafir etmek isterim. Tabi gocu buradan izlemek isterlerse, Gence Gurcistan ninn en uzak bolgesine arabayla en cok 4-5 saatlik mesafede.

Gerci Turna gocunu kacirdilar ama gocmen kuslarin bir bolumunun yolu ustunde oldugumuzu saniyorum.

Sevgiler.

berrinakyildirim berrinakyildirim 5.09.2009 19:30:00

Bugün (5.09.2009) saat 13.15 civarı Anadolu Kavağı na giderken Beykoz-Anadolu Kavağı yolunda bir adet göç eden yılan kartalı gördük.

KANDIZLIK KANDIZLIK 5.09.2009 20:04:00

04.09.2009 Cuma saat 16.30 da Şişli _ Osmanbey de Kerem (kerem) ile otururken ve yakınımızdaki incir ağacında karabaşlı ötleğen olabilir diyen Kerem başını yukarıya kaldırınca / o ne ! yılan kartalı / diye ünledi:) Beraber 5 dakika kadar gökyüzünü takip edince, 2_3 derken 6 adet oldular, Okmeydanı yönünden, kuzeybatıdan güneydoğu yönüne ilerlediler .

Şişli _ Osmanbey cıvarındaki arkadaşlar arasıra gökyüzüne baksınlar, burada da / göç / gözleyebilirsiniz ...

Selamlarımla ,

volkanpek volkanpek 6.09.2009 15:24:00

bu sabah 09:35 itibariyle Adana şehir merkezi(çarşı) üzerinde 50-100 birey civarında şahin gözlemledim..sanırım yavaş yavaş geliyorlar....

zor zor 10.09.2009 20:33:00

Evet sevgili dostlar,hepimizin tahmin ettiği gibi, uzun yağmurlu havalardan sonra iyi göç izlenir, evet öyle oldu ,bugün izledik,hem çeşit olarak,hemde sayı olarak oldukca güzeldi,nerdeyse gün boyu gözümüzü havadan ayırmadık,K.O.K lar bugün başladı ve çok iyi sayılarda geçti...5 İsapayol Ornitolog vardı ,3 gündür beraberdik,(İspanyada göç projesinde görevli 3 erkek 2 bayan,) nerdeyse hiç kuş görmediler di,bugünde son günleriydi,bugün kuş görsünler diye dua ediyordum,gerçekten yüzlerce K.O.K ları görünce çığlık attılarr,çok memnun ayrıldılar,hava yarında böyle olursa ,aynı çığlıkları umarım bizde atarız...görüşmek üzere

Ümit Yardım

canan canan 10.09.2009 22:27:00

Bugün adaya giden vapurdan Çamlıca tarafına doğru bakıyordum ki gözlerimin önünden Bostancı tarafına doğru deniz üzerinden ve kıyıdan 180 adet leylek ahenkle geçti.Saat 12:23.

Adada Ülkü arkadaşımızı da görme şansım oldu.Heybeliada nın denize girilen Alman koyundan bahsetti. Yoğun göç izlenebiliyormuş.

Canan

shooter shooter 10.09.2009 23:27:00

Bu gün yedi bireylik küçük bir kızıl şahin sürüsü hoverin yaparak Dikili-Merdivenköy üstünden güneye akıyordu...

sakaladam sakaladam 12.09.2009 23:17:00

özellikle 9 eylülden sonra rize-trabzon istikametinde sürüler halinde kuşların göç ettiğini görüyoruz.

balıkcıllar daha alçak ve karayolunu takip ederek gidiyorlar.

her saat gri balıkcıl ve küçük akbalıkcıl görmek mümkün yaklaşık 1 sürüde 10-15 arası birey oluyor. ördekler deniz üzerinden gidiyor.

ötücü ve su kuşları bazen sürüler halinde bazen tek birey görmek mümkün, ak mukallit ve ötleğenler kısa süreli (1 hafta) dinlenmeden sonra hemen hergün az sayıda kalıyor, ayrılıyorlar.

su kenarlarında veya derelerde tek bireylik göçmen kuşlara rastlamak mümkün.

ilk gözlem yılım olması nedeniyle tecrübem yok, zamanlama olarak konaklama sürelerini bilemediğimden bilgi aktaramıyorum.

berrin hanımın tavsiyesiyle göç için açılan bu foruma bildiklerimi yazmak istedim.

keyifli gözlemler dilerim.

Maximusgama Maximusgama 17.09.2009 00:34:00

16-09-2009 günü Saat 17 30 dan sonra a Toygartepe de göç oldukça hareketli idi.

Ümit ve Hami Beylerin söyledikleri gibi; Akşam saatlerinde serinleyen hava ile geçişler tepeye oldukça yaklaştı ve sayıca çoğaldı.

Yoğunluk sırasına göre KOK-Küçük Kartal-Yılan Kartalı-Şahin-Delice Doğan-Atmaca lar bu satten sonra fotoğraflık görüntüler vermeye başladı.

Yalnız fotoğrafçı arkadaşları göz önünde bulundurmaları gereken konu ışığın akşam saatleri için terste olması.Yelkovan a gönderdiğim fotoğraflar Toygartepe üzerinde toplanma hareketi yaparken doğru ışıkta yakalamaya çalıştığımın görüntülerdir. Daha önce burada bulunmayan arkadaşlarımız için bunu göz önünde bulundurmalarını tavsiye ederim. .Fotoğraf için doğru saatin burası için sabah saatleri olduğu kesindir.Tabi aynı saatlerde geçişte olursa.

Ötücüler için de;

Burasının güzel bir nokta olduğunun bilinmesini isterim.Çok yakınıza kadar sokuluyorlar. Benim ilk ziyaretim fena değildi.Umarım herkes gönlüne göre gözlem ve fotoğraf çekimlerine ulaşır.

Bir de ne gariban KOK yalpalaya yalpalaya gidiyor diye yaklaşan ŞAH Kartalı çekmeyi akıl edebilseydim... :)

Selamlar.

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 452  |  Kalan Tür Adedi:39
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT