ilk göçler başladı-Denizli
wolfkenan 16.08.2009 17:31:00
Bizim yörede kuluçkaya yatan resimlerini gönderdiğim leylek ailesi yeni büyüttükleri 4 yavrusuyla gitmişler. 9 Ağustosta gördüğümüz kuşlar sabah 10 ağustos günü yuvada yoklar ,yuva o günden beri sessiz ,içimi bi hüzün kapladı,ama yaşadıklarını (hele 4 yavruyla) bilmek muhteşem birşey.İlk göç günü hatırlıyorum toplam 10 adet leylek korucuk pamukkale üstü bir saat turladılar sonra kuluçka yuvalarına dağıldılar,bizim kasabada tek yuva var.Leylekler,kırlangıçlar ve bazı göremediğim arıkuşuda dahil sesleriyle toplu geçiş yapıyor geceleri sesten anlaşılıyor,bence arada hava serinlemeleri olunca göçe başlıyorlar,geçen bir hafta hava serinlemişti,şimdi sıcak havanın yükseldiği şu anda göçü başlattılar,hepsinin Allah yardımcısı olsun,acaba hava serinlemeleri Allahın onlara verdiği uyarımı?Yıllardan beri takip ettiğim kadarıyla eylül sonuna dek 3-5 soğuk geçişi oldumu kuş kalmıyor,her seferinde biraz daha azalıyorlar,arıkuşlarıda toplanmaya başladı,çok yükseklere çıkıp devamlı ötüyorlar,öncüler toplanın borusunu çalmış olmalı,herkese selamlar...Lütfen siz de göç bilgilerinizi bizlerle paylaşın......Son aldığım duyuma göre korucuk -pamukkale ovası üstü binlerce leyleğin göçüyle şenlenmiş,kahvede oturanların dedikodusuna göre sen nerdeydin,resmini çekerdin dediler ama üzgünüm Denizlideydim,yinede geçmeleri ve hala bolca olmaları sevindirici...
wolfkenan 30.08.2009 17:02:00 Geçenlerde leylek göçü olmuş,tanıdıklar beni aramış,resimlerini çekip gönderseydin internete diye bana seezenişte bulundular,bazı şeyleri değiştirmeye başladım gibi ama hala kırsal alanda çok aşırı bağnaz düşünceler ve tutuculuk devam etmekte.İnsanların özgürlüğüne kadar giden bu geri düşüncelerle herkes içine kapanmış bu yörelerde.Herşey saçmalık,günah,boş işler onlar için.Bizim gibi tahsil yapmışların görevi onlara bu düşüncelerinin yanlış olduğunu gösterebilmek.Bir de bu yörede aşırı sokak köpeği var,sulak alanda geçen gözlemde sazların içinde üç kez ayrı kuçularla karşılaştım,hırlayıp onlar bizi kovalıyorlar,bi çaresine bakacam ama günah ramazanlık zaten.
wolfkenan 25.09.2009 07:48:00 Şu an havalar Denizli yöresinde sıcak gittiğinden hala üveyik,kırlangıç,arıkuşu,örümcek kuşları,ötleğenlerden göç etmeyenler var.Bakalım bir soğuk hava akımı daha gelse hepsimi yoksa birazımı gidecek.Merakla bekliyorum.Uzun zamandır bazı göçmenler leylek,ibibik,gökkuzgun,sarıasma ilk göçden beri kayboldular.
wolfkenan 9.10.2009 08:46:00 Havalar biraz serinledi ama hala başka illerimize göre Denizlimiz çok sıcak.Artık arıkuşu,kırlangıç,üveyik,leylek,sarıkuş,gökkuzgun kesinlikle görülmüyor,onlar artık hatıralarda.Kış göçmenleri yavaş yavaş gelmekte.Bizim burda eskiden 13-17 ekim arası ördek curnatası olurdu,ama su kirlendi.Mahmuzlu kız kuşuna bile şahit olduğum (6 taneydi) bu güzel *göç yolu dinlenme sulak alanı*nı mahvettiler ve hala Çürüksu Çayı nı fabrikalar atıklarıyla yok ediyorlar.Tek sorunumuz var bizim, aç gözlü paragöz insanlar.Herkese kolay gelsin.Saygı ve selamlarımla.