TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Florida Gozlemi :)

MuratC MuratC 5.10.2009 16:43:00
Baslik biraz yaniltici olabilir cunku Florida da kus gozlemi yapmak aylar, seneler alabilir. Ozetle kisa suren 5 gunluk Florida kus gozlemide demiyelim fotograf cekme cabalarimi kus ve fotograf meraklilari ve yolu dusecekler icin paylasmak istedim.

Basta, oraya sirf fotograf cekmeye degil orada yasayan cok eski ve uzun suredir goremedigim arkadaslarimi ziyarete gittim, o yuzden ekipman ve vakit olarak kisitliydim

Bilenler bilir Florida tam anlamiyla bir kus cenneti. Ekolojik yapisi itibariyla bir cok kusa (yaklasik 480 tur!!!) ve diger vahsi doga turlerine ev sahipligi yapiyor. Ve tabiki bizle kiyaslandiginda inanilmaz sekilde korunuyor ve kollaniyorlar. Soyle bir iki ornek vereyim. Onlardada bizde olan Anadolu parsi gibi cok nadir bulunan ve soyu tehlikede olan Florida panther i var. Sayilari tabi daha fazla. Cougar (dag aslaninin) bir alt turu. Cok siki korumadalar. Koruma calismalarina katki yapmak isterseniz ya bagis yapiyorsunuz yada daha guzeli bir miktar para verip uzerinde guzel bir portresi olan araba plakasi alip arabaniza Florida panther denen plakayida takabiliyorsunuz. Arkadaslarin soyledigine gore gecen aylarda kesilmesi gereken agaclara tahminen bir kaya kartali gidip geldiginden, butun o bolgedeki agac kesimleri durdurulmus ve planlama ona gore degismis. Tam bizlik isler degilmi :))

Neyse gelelim benim bulundugum sehire. Sarasota diye turistik olmadigi icin fazla bilinmeyen ufak ama zengin bir sehir. Tampanin hemen altinda Floridanin batisinda Meksika korfezinde. tipik bir Florida sehri cok rutubetli, cok sulak, cok yesil. ve tabi gene kus acisindan inanilmaz zengin. Bir arkadasim oturdugu yan kasabanin ismi ise gene cok guzel... Osprey (balik Kartali) Cektigim bu kareleri bir arkadasin hanimi gordu ve cevabi su oldu: "Amaan bu kustandan cok sikildim devamli bizim bahceye pisliyor"

Gelde kafayi bir yerlere vurma simdi :))

Kus icin gitigim yer ise Sarasotanin 10-15dk disinda cok guzel duzenlenmis, cok guzel korunan harika bir doga parki "Myakka River State Park" Bir cok insan kus gozlemeye, fotograf cekmeye, balik tutmaya, bisiklete, piknige, kano yapmaya, vb gidiyor. Tabiki etrafta birakin bira siseleri falan gormeyi, sigara izmariti bile yok. Sezon dogruysa bolca yirtici var. Ben sadece balik kartali, kel kartal ve kizil sirtli sahin gorebildim. Bunun disinda cok sayida balikcil, amerikan kara akbabasi, bilimum otucu kuslar, yaban domuzlari, geyikler ve tabi timsahlar heryerde ve cok toleranslilar. Tam liste http://www.myakkariver.org/birdlist.pdf

Benim icin enteresan olan ise ilk defa bir Yilanboyun gorup fotograflamak oldu, tabi bizdeki Afrika versiyonu degil, ama gercekten cok degisik ve guzel bir kus. Dun aksam yukledigim balik kartalida oradan tabi ama boylesine bir avla bana yakin gecmesi tabiki benim icin buyuk sansdi.

Ozetle Amerikaya yolu duseceklere Floridayi kesinlikle tavsiye ederim. Sadece kus icin degil diger bir cok aktiviteler icinde cok keyifli bir yer.

Selamlar, saygilar

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 452  |  Kalan Tür Adedi:39
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT