TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92805
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Manupilasyon Tanimi

MuratC MuratC 2.11.2009 21:32:00
Bildiginiz gibi bu konu defalarca gundeme geldi ama bence hala net bir tanimi ve sinirlari yok. Cunku burada cok fazla gri alan var. Neyin nekadar nasil yapilacaginin tam bir tarifi yok belkide boyle bir tarifi yapmanin imkanida yok. Aslinda her turlu manipulasyon cok ustaca yapilidiginda bunu anlamak mumkunde degil. Serhat ve Omer beyin sitede yayinladigi bir tarif var http://www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=2fsdl4@d&detay=1184 ama bence buda tam degil belki biraz daha acmak lazim.

Bununla beraber bir kisim uyemiz benim cok sevdigim bir Ishakkusu fotografimi manipulasyon yapildigi gerekcesi ile silmek zorunda kaldigimi bilir. Sebeb ise flashdan kirmizi olan gozleri duzeltip orjinal hali olan siyaha cevirmem. Boyle bir islemin yeni kurallar geregi manipulsayon kabul edildiginide ogrenmis oldum. Ancak bu yeni kurallar nerede yaziyor ben bulamadim. Fotograf ekle bolumunde "Belgelediğimiz kuşu ve içinde bulunduğu yaşam alanını mümkün olduğunca aslına uygun, doğada gördüğümüz gibi fotoğrafa yansıtmak esastır" yaziyor. Benimde yaptigim bu aslinda bence manipulasyon degil... ben, flashli fotografciligin kacinilmaz bir yan etkisini duzeltip kusu olmasi, gormemiz gerketigi gibi sunmaya calistim.

Ahmet beyin fotografin altindaki yorumunda bu konuda yardimci olmami istediginde bende bu proseduru detaylica anlatinca birilerinin dikkatini cekti ve fotografim manipulasyonlu kabul edildi. Eger ben bunlari aciklikla anlatmasam hic boyle bir sey olmayacakti, cunku bu olaydan sonrada gozleri komur siyahi bir cok flashla cekilmis kus fotografi gordum. Hicbiride silinmedi sanirim. Bencede silinmemeli zaten, dogrusu kirmizi degil, siyah gozler cunku.

Ozellikle bu kuralin en azindan sadece goz mudaheleleri icin tekrar gozden gecirilmesini ve serbest biraklimasini rica ediyorum. Gecen hafta cektigim bir suru cok iyi Alaca ve Balikbaykusu karesi var ve sahsen bunlari kirmizi gozlu olarak sunmak istemiyorum. Cunku basta ben kuslari kirmizi gozlu begenmiyorum.

Bu konuda yetkili yonetici arkadaslarimizin dusuncelerini bekliyorum.

Selamlarimla

CemDGT CemDGT 7.11.2009 17:18:00

Merhaba Ümit,

haklısın keşke kurumsallaşsak. Kesin kurallar olmalı, şuanda sitede yazılı olanlar kesin. Daha doğrusu değişiklik olana kadar kesin.

Selamlar...

MuratC MuratC 6.11.2009 23:46:00

"Bunun için hepimiz yazdıklarımızı önce iki kez düşünüp sonra yazmalıyız. Fevri davranışlardan sakınmalıyız."

Iste bu cumle cok onemli, hem UYELER hemde YONETICILER icin...

Bence bunu yorum kutucuklarinin basina kalici banner olarak koyalim :))

CemDGT CemDGT 6.11.2009 21:46:00

Merhaba,

bende naçizane şahsi fikrimi beyan edeyim. Sitede devamlı olarak üyelerin isteği doğrultusunda değişiklikler yapılmakta. Üyelerin istekleri hep dikkate alınmakta, ama burda atlanmaması gereken bir nokta var. Hepimiz kuş fotoğrafını zevk aldığımız için hobi olarak yapmaktayız. Bu sitede kimsenin asli işi kuş fotoğrafçılığı yada site yöneticiliği değil. Herkes vaktinden çalarak bu işleri yapmakta. Hiç bir yönetici veya üye 24 saat bilgisayarın başında nöbet tutmuyor.

Benim gözümde Trakuş profesyonel bir site yada kurum değil. Biz bir aileyiz, ailenin her bireyinin fikri önemli. Bunlar dikkate alınıp bir ortayol bulunup, uygulamaya konmakta. Ama bu zaman almakta. Profesyonel sitelerde yada topluluklarda oranın mevcut kuralları vardır ve sizde onlara uymak zorundasınızdır.

Biz bir aile olduğumuz için kurallar devamlı olarak gözden geçiriliyor.

Şuanda sitede geçerli olan fotoğraf yükleme kuralları linkte yazılmıştır.

http://www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=2fsdl13@d&trc=1

Küskünlükler, kırgınlıklar maalesef her toplulukta oluyor. Bunun için hepimiz yazdıklarımızı önce iki kez düşünüp sonra yazmalıyız. Fevri davranışlardan sakınmalıyız.

Kişinin fotoğrafı çekerken yaptıklarını kendi vicdanıyla değerlendirmek zorunda. Orda olmadığımız sürece neyi nasıl yaptığını bilemeyiz.

Selamlar...

JamJar JamJar 6.11.2009 21:37:00

Müdahale - manüplasyon kısmına değinmeyi unutmuşum.

Kırmızı göz dışında fotoğrafın tümüne yapılan abartısız uygulamalar dışındaki tüm müdahalelere karşıyım.

Herkes vicdanı ile başbaşa, arka fonu tertemiz yapsam kim anlayacak, yasaklasanız ne olur. Yönetim acele etsin bu iş bitsin.

saygılarımla...

mochy mochy 6.11.2009 19:43:00

Hepinize Selamlar

Araniza yeni katilan ve sizler kadar teknik olarak, cok bir sey bilmeyen biri olarak, sizlere butun iyi niyetimle bir sey sormak istiyorum...Sondan giderek sorucam ve cevaplarinizdan sonra fikrimi dile getirecegim..Ancak su an Almanyada oldugum icin pzts den once cevap yazamayacagim...

Manipulasyon... Yani benim turkcesini bu sekilde anladigim ve kullanmakta tercih ettigim kelime MÜDAHALE

Bizler Trakus a fotolarimizi göndeririken müdahaleli gönderirsek sonucunda ne olucak...Müdahalesiz gönderdigimizde sonucunda ne olucak..

Özet olarak sonuclardan beklentimiz nedir..??

HEPINIZE SAYGILAR SEVGILER

berece berece 6.11.2009 16:18:00

Bravo Bedriciğim.

Doğru söze ne denir.

Burada yeni bir tartışma çıkacak sanırım.Çekim anındaki hangi uygulamalar manipulasyon ,hangileri değil?Hangileri etik hangileri etik değil?

Ben şahsen şuna dikkat ediyorum.

Sitenin genel etik kurallar kısmındaki ana kurallara uymaya çalışıyorum ve herhangi bir olumsuzluk hissettiğim anda bir an önce ortadan kayboluyorum.

Çektiğim arıkuşu fotoğrafları iki koloniden çekilmişti.2 kolonide yavrularını sonuna kadar büyüttü.İki kolonide ana yol kenarında idi.3-5 dk da bir yanlarından araçlar geçiyordu hemde yuvaların 2 m yanından ve yıllardır bu alanda üremelerini sürdürüyorlardı.

Aracımdan hiç çıkmadım,tüm fotoğraflarımı araç içinden çektim.Rahatsız olduklarınıda hiç ama hiç görmedim.3 ay sonunda ise onlarca yavruyu gözlemledim.

Ana fikrim yuvaların hemen ana yolun kıyısında olması ve araçlardan rahatsız olmamaları idi.Bu anafikirle yola çıkıp araçtan çıkmayarak rahatsız etmediğimi düşünüyorum.

Bir şeyleri ispat etmek zorunda değilim ve de vicdanım çok rahat.

Yanımda fotoğraf çeken bir arkadaşım fanus (Barış Görgün)da mekan ve sonuçlarını çok iyi biliyor.

Herkese selamlar.

MuratC MuratC 6.11.2009 15:19:00

Veysel bey, bahsettiginiz manipulasyon butonu kaldirilali bayagi oldu.

hamit54 hamit54 6.11.2009 12:10:00

Bir kaç defa yazmak isteyim yazamadığım

satırlarımı tutamadığım için

kuş akademisi olma yolundaki bu güzel mekanın

güzel insanlarından özür diliyorum.

Benim baktığım yerden masum görülen bir talebin

bu boyutlara gelmiş olması çok üzücü

Bu mekanın kültür düzeyine yakıştıramadığım gelişmeler

görmekten mutlu olunmaz elbette.

Yoksa böyle ortamları fazla mı ciddiye alıyorum acaba?

Talep nedir?

Bir süre öncesine kadar,

belki de çok yeni olduğum için burada duymadığım

manipulasyonun buradaki şeklinin belirlenmesi.

Yetkin ellerden doyurucu cevap gecikince

kırılmaların oluşma noktasına kadar gelindi.

Hepimizin eksikleri, hataları ve yanlışları varken

masum olabilmek ne kadar mümkünse o kadar masumuz.

Daha önce bir defasında yazmıştım

suları bulandırmak diye.

Buna katkıda bulunan

değerli Trakuş yönetimi ve üyelerine teşekkürler ediyorum.

Gördüğüm kadarı ile

Türkiye kuş türlerinin sonlarına doğru

başdöndürücü bir hızla yaklaşmanın

etkisinden sanıyorum,

Trakuş bu büyüme hızını göğüsleyecek güce ulaşamamış henüz.

Oysa ortalama bir çözümün

bu kadar zor olabileceğine de inanamıyorum ben.

Teşekkürler selam ve sevgilerimle...

MuratC MuratC 6.11.2009 09:01:00

Bu konuyuda aylar once dikkat cekmistim. Pek bir sey yapilmadi, yapilamadi. Bence bunu ayri bir baslik altinda tartisalim. ISTISNASIZ HERKESde katilsin yorumunu, gorusunu yazsin....

sakaladam sakaladam 6.11.2009 00:34:00

can kaptanı da küskünlere ekledik hayırlı uğurlu olsun... sitede hırsa dayalı bir sistem çok olmamasına rağmen, işi bilen küskün sayısı oldukça fazla, eleştiriye bu kadar kapalı olmak neden acaba?

MuratC MuratC 5.11.2009 23:43:00

Isin buralara gelmesini hic tahmin etmemistim, uzuldum gercekten. Ben argumanlarimi cok acik ve net bir sekilde yaptim, daha fazlasi kendimi devamli tekrar etmek oluyor. Ya bir anket yapalim oylayalim yada yonetici ve kurulla bir araya gelip oyle tartisalim.

Selamlar

karaani karaani 5.11.2009 22:05:00

NGW de huş tavuğu gösteriyo. (du)

sakaladam sakaladam 5.11.2009 20:47:00

değişik açıdan bakarsak, doğal ortamında ve doğal olark çekilmiş ve gözü parlamamış bir kuşun gözüne beyaz nokta koymak maniplasyonmudur ?

Ercan3 Ercan3 5.11.2009 20:41:00

Bu konuda çok sayıda kişi düşüncelerini yazdı ben de kendi düşüncemi paylaşmak isterim.

Hepimizin amacı doğal ortamı mümkün olduğunca doğru ve olduğu gibi aktarmak. Flaş, doğal ortamın bir parçası değil bizim doğal ortama müdahalemiz. Yani flaş kullanıldığı için ortamda olmayan bir görüntü elde ediliyor, o da kırmızı göz gibi bir soruna neden olabiliyor. Bu nedenle flaş etkisiyle oluşmuş kırmızı gözün kaldırılması, doğal ortamda varolan dalların kaldırılması, fonun renklerinin değiştirilmesi veya diğer doğal ortamın aslına uygunluğunu bozacak değişimlerden farklı. Bu düzeltme işlemini doğal ortamı aslına uygun şekline dönüştürme amaçlı bir rötuş olarak görüyorum.

Selamlar...

shooter shooter 5.11.2009 17:51:00

Ben de topa gireyim dedim... Yani okudum tüm yazılanları, bir iki kelam da ben edeyim demeden duramadım... huyum kurusun..

1. şu tartışmaları kişisel hale getirip, ferdi oynamayalım bu oyunu arkadaşlar... Öncelikle buna özen ve dikkat lütfen... Gerisi egoların çarpıştığı savaşa sürükler bizleri.. bu da ne bize, ne de bu sitenin ruhuna yakışır...

2. kurmaca ile belgeseli karıştırıyoruz... doğa fotograflarının burda kullanımının birincil amacı belge amaçlı, o nedenle belgesel fotografın ruhuna aykırı adım atmamaya özen göstermek gerek.. kurmaca fotograflarda amaç, daha beğenilen, etkileyici fotograflar sunmak içindir.. bunun yeride öncelikle bu site değildir... fk vs. gibi siteler buna yönelik sitelerdir...

3. hepimizin hedefi, öncelikle özel bir kare yakalayabilmek... yani, az görünen, nadir bir tür veya aksiyonu yakalayabilmek... yakaladığımızda da fotograf olarak iyi, üst düzey nitelikte bir kare elde edebilmek... bunun için de teknolojinin olanaklarından da yararlanmak.. nereye kadar.. kurmaca olmayan noktaya kadar...

4. gerisi laf-ı güzaf olur...

güzel ve nadir kareler dileği ile...

MuratC MuratC 5.11.2009 15:23:00

Oguz bey foruma yapici katkiniz icin tesekkur ederim. Her nekadar ayni fikirleri paylasmasakta. Oncelikle sitede neyin manipulasyon neyin olmadigi tam ve acik degil. Bununla beraber neyin kabul edilebilir neyin edilmedigide oyle.

Anlasamadigimiz nokta ise arka plandaki dallarin temizlenmesi ile kirmizi goz mudahelesinin ayni kefeye konmasi. Burada ve hemen hemen heryerde bu tip mudaheleler (nesneleri kaldirma, silme vb islemler) hem etik kabul edilmiyor hemde kabul edilemez manipulasyona giriyor. Cunku bu bir aldatmaca veya bir musbakada hile doping yapmayla ayni kapiya cikiyor. Kirmizi cikan gozlerde mudahele ise bambaska bir sey cunku siz burada olmasi gerekene ulasmaya calisiyorsunuz, canliyi gozumuzun gordugu gibi dogal renkleriyle gostermeye calisiyorsunuz. Bu bir olumsuz anlamda manipulasyon, aldatmaca, hile olarak kabul edilemez. Bu bir rotus, duzeltmedir. Nasil hatali yaptigimiz pozlamayi PS de duzeltiyorsak ve butun dunya bunu normal kabul ediyorsa buda ayni sey. Bunu sadece ben soylemiyorum. Buraya yazma zahmetinde bulunan cogunlukta boyle dusunuyor.

Bizleri gecelim, dunyada kabul gormus, etik degerlerin, kurallarin yazildigi kuruluslar ve sitelerde boyle diyor. Vaktiniz oldugunda daha evvel yazdigim yazidaki linklere sizde bir bakin. Hal boyleyken bu tartismalari niye bu kadar uzatiyoruz, niye bu kadar direnc gosteriyoruz anlamis degilim. :(

diskuso diskuso 5.11.2009 11:22:00

beni asıl rahatsız eden nokta, müdahale yapılmış bir fotoğrafın, hiç müdahale yapılmamış gibi herhangi bir ibare konulmadan yayımlanması. Murat ve Soner Bey ler fotoğraflarında müdahale olduğunu açıkça beyan ediyorlar, bu anlamda beni sıkıntıya sokan bir nokta yok.

Ancak site yönetiminin koyduğu kurallar dijital manipulasyona izin vermiyor, veya ben öyle anlıyorum. Kırmızı göz düzeltmesi fikrimce tartışmasız manipulasyondur, tıpkı arka planın dallardan temizlenmesi, blurlaştırılmasında olduğu gibi.

Şöyle bir orta yol bulunabilir mi? dijital müdahale bulunan fotoğraflar için tanım bölümüne bir satır eklenir, ve müdahalesi olan fotoğraflar işaretlenir. Bu işaretleme sonrasında yan taraftaki açıklama bölümüne müdahalenin mahiyeti ayrıntılı olarak açıklanır. Böylece kritik yapan arkadaşlar fotoğrafın orjinal halini ve o anki doğa koşullarını tahayyül ederek eleştirilerini yapabilirler.

hakbal hakbal 5.11.2009 09:54:00

Site yönetimi bu konuda toplanıp karar versin ya da hepimizin katılımı ile bir anket düzenlesin de Trakus için en azından objektif bir tanımlama getirilmiş olsun...

selamlar.

alcedo alcedo 5.11.2009 01:13:00

Fotoğraf çekmiyorum... Kırmızı göz rengine yapılan müdahaleleri de manipülasyon olarak görmüyorum... Eğer site yönetimi tarafından bu kurallar net bir şekilde belirlenirse üyeler de karşılıklı olarak subjektif yorumlar yapmayı bir kenara bırakırlar...

mochy mochy 4.11.2009 22:57:00

İsa Çelik ile Söyleşi

Dijital fotograf nedir ?

Kimileri, "Dijital makine ile çekilmiş” fotografa dijital fotograf diyorlar.

Kimileri de oynanmış fotografı dijital fotograf sayıyorlar.

Kimi yarışmalarda dijital fotograf ayrı bir bölüm olarak değerlendirmelere sokuluyor.

Bir fotograf oynanmışsa gözden düşüyor kimilerince. Oynanmış fotografın oynanmamış fotograftan üstün tutulduğu çevreler de var. Ortalık toz duman.

Geleneksel yöntemle bir fotograf yaparken ne yapıyorduk:

Geleneksel yöntemle bir fotografı çekerken, çeşitli faktörler var bizim istediğimiz sonuç görüntünün oluşmasına etkili ve katkılı olan. Şu filmi değil de bu filmi yeğliyorsunuz. Şu filtreyi değil de bu filtreyi yeğliyorsunuz. Kullandığınız objektif de önemli. Her şey bir seçimdir. Bir şeyi seçerken, bir şeyi seçip bir şeyi kazanırken bir başka şeyi/şeyleri kaybedersiniz.

Bir negatif çektiniz ve karanlık odaya girdiniz. Filminizi develope ederken türlü çeşitli develope alternatifleri var. Birinden birini seçtiniz ve filminizi yıkadınız. Kuruttunuz. Elinizdeki filme göre ya da elde etmek istediğin sonuç görüntüye göre bir kağıt seçiyorsunuz. Gene elde etmek istediğin sonuç görüntüye göre bir developman kullanıyorsunuz. Az kontrastlı çok kontrastlı falan. Baskı sırasında kullanabileceğiniz çeşitli filtre faktörleri var.

Karanlık odada güzel, iyi bir baskı için belki günlerinizi harcarsınız. Filmi agrandisöre koyup düğmeye basıp develope etmiyorsunuz ki. Orasını koyulaştırıyorsunuz burasını açıyorsunuz, gerekiyorsa, anlayışınıza uygunsa, kadraj yapıyorsunuz. Kimi alternatif baskı yöntemleri uyguluyorsunuz. Vesaire vesaire vesaire... Ve sonuçta elinizdeki filmin, kağıdın, developmanın yani karanlık odanın olanaklarından yararlanarak, “sizin olan” bir baskı elde ediyorsunuz. Önemli olan yapmaktır, yakıştırmaktır.

Geleneksel kimyasal baskı yöntemi bu. Evet mi, hayır mı? Evet. Jerry N. Uelsmann dokuz agrandisör ile bir baskı yapardı. (Yukarıda)

Bu fotografla oynamak değil midir? Oynamaktır. Sanat bir kurmadır. Sanatsal eylem kurmacadır.

Dünya fotograf ustalarına bir bakalım. Örneğin: W. Eugene Smith’i alalım. Bildiğimiz ünlü fotograflarını çektiği gibi hiçbir işlem yapmadan olduğu gibi mi basmış? Hayır. Birinci kareler çekildiği ham halleri. İkinci kareler karanlık oda serüveninden sonra, Eugene Smith’in bize göstermek istediği halleri. Son iki kare de öyle... (Aşağıda

Bir şeyin, neyse o şey, kendi olanaklarından yararlanmak gerekir. Bırakın kendini öyle var etmek isteyen de öyle var etsin. Siz cici çocuk olun, öyle yapmayıverin. O sizin bileceğiniz bir şey...

Photoshop diye bir şey var. Ondan insanoğlu yararlanmasın mı? Fatih Sultan Mehmet İstanbul’ u alırken, gemilerini karadan yürütürken boynunda asılı bir dijital makinesi olsaydı o macerayı, o hengâmeyi çekmez miydi sanıyorsunuz. Çekerdi. Hatta, photoshoptan bile geçirirdi. Bırakın tutuculuk yapmayalım. Herkesin Ömer Seyfettin gibi hikâye yazmasını kararnameye bağlamayalım. Kimileri de öykü yazsın. Dünya batar mı? Batmaz. Merak etmeyin.

Peki tüm bunların sonucunda ortaya çıkan şeyler, biri fotograf iken diğeri değil midir ? Hayır… Hepsi fotograftır… Dijital manipüle edilmiş bir çalışma da benim için fotograftır. Filmin tadı, karanlık odanın zevki benim için ne kadar önemli olsa da tüm bunların hepsi fotograftır. Tutalım ki fotograf değildir. Başka bir şeydir ama. Olsun. Güzelse ne alâ. Güzel değilse bakmazsın, lâfını etmezsin olur biter...

Şimdi bir de şu, şimdilerde pek dillerde dolaşan “manipüle” lâfına bakalım. Benim bildiğim kadarıyla bu lâf ingilizce bir lâf. “Elle oynanmış” anlamına geliyor. Hemen Redhouse sözlüğüne bakalım.

Manipulate: el ile işletmek, hünerle işletmek veya yapmak, ustalıkla idare etmek, manevra yapmak; hile karıştırmak. Manipulation: el ile işletme, idare; manevra, dalavere, hile. Manipulative, manipulatory: el ile işletme kabilinden; dalavereci. Manipulator:İdare eden kimse; vurguncu kimse; telgrafta maniple; manipülatör.

Eğer, yapılanlara “hile ve alavere dalavere” diyor isek, kimyasal baskıda da yapıyorsunuz onları. Biraz evvel anlattım. Yok “elle oynamak “ diyor isek onu da yapıyorsunuz. Neden kimyasal baskıda alavere dalavere olmuyorda dijitalde yapınca sahtekârlık oluyor?

Dijital makine kullanıyor musunuz?

Şimdilerde bu soruyu şöyle soruyorlar genellikle “Peki siz dijitale geçmediniz mi halâ?” Sanki dijitale geçmek bir üst rütbeymiş gibi. Gerçi biraz öyle de oldu galiba. Dijital makinası olmayana ve Hindistan’ı görmeyene kız vermiyorlar.

Şaka bir yana ben de bir dijital makine aldım. Ben dijital makine ile de çekim yapıyorum, analog makina ile de... Ama dijital fotograf yapmıyorum. Dijitalin olanaklarından yararlanıyorum. Sten tabancaya prasa ile karşı çıkılmaz...

Yıllarca “ O Ses’in” peşinde koştum

Çocukluğumda ilk gördüğüm fotograf, radyomuzun üzerinde duran “ Hamiyet Yüceses “ fotografı idi. O yıllarda benim için “fotograf” kelimesinin karşılığı oydu. Hiç bilmediğimiz bir şeydi fotograf. Aile fotografımızı çektirmek için, babam bir fotografçı getirdi. Yeşillikler içinde (herhalde fotografın daha güzel çıkacağını düşünerek) bağın ortasında fotografımız çekildi. Fotografçı “ Dünya yıkılsa kıpırdamayacaksınız...” dedi. Adam örtünün altına girdi ve bir ses: “Klik !” İlk duyduğum fotograf makinesi sesi oydu. Yıllarca “ O Ses’in” peşinde koştum

MuratC MuratC 4.11.2009 22:10:00

Iyi Aksamlar Okan bey,

Sirayla cevap yazmaya calisayim.

1-Evet basit bir rotusun otesindedir yaptiklarim. Bunun sebebi ise ozellikle baykus gozlerindeki asiri kirmizi yansimasindan kaynaklaniyor. Bu kirmizilik o kadar fazla oluyorki bazen kaslari ble kirmizi renge boyayabiliyor. Ama sonucda amac ve yapilan is ayni...orjinaline donusturmek... buna rotus degilde tamir diyelim. Basit bir red eye elimination degilde restoration olsun, ingilizce. Hangi gozun ne kadar islem gecirdigini anlamak benim gibi altinda acikca yazilmazsa imkansiz. Eger goz orjinali gibi oluyorsa bence yapilan olay gayet etik ve manipulsayon sayilmaz. Cunku bu sonucta daha evvel linklerini verdigim bir cok yerde serbest kabul ediliyor.

2- Kesinlikle karsiyim. Yapilir, hemde cok iyi yapilir gene kimse fark edemez. Burdada yapiliyor, goruyoruz ama orjinaliyle karsilastiramadigimiz icin kimse ses cikarmiyor. Renklerin ve nesnelerin insan GOZUNUN gordugu gibi gosterilmesi taraftariyim. Eger gokyuzu griyse gri, kusun gozu siyahsa siyah olmali. Gokyuzunu mavi arka plandaki kahverengi otlari yesil yapmak bencede etik degil ve tam bir manipulasyondur, cunku gercegi saptirmakdir. Buda nitekim hemen hemen her yerde kabul edilmiyor zaten.

3- Muhakkaki ayni takdiri alirdi. Ama ben gozu oldugu gostermek istememin amacini defalarca yazdim. Sebeleri tamamen estetik ve gercegini gostermek. Ben sahsen gozleri kipkirmizi bir canliyi estetik bulmuyorum, bununla beraber Sonerinde yazdigi gibi Bu sitedeki amacımız doğal ortamda çekilmiş, doğal renkleriyle kuşların tanıtılması değil midir ki...

4- Okan bey dediginiz gibi ben bu kurala uydum, Ancak gorunuyorki bircok insan boyle bir kuralin ve olmasi gereken diger manipulasyon kurallarin farkinda bile degil, cunku hala sitenin bir yerinde net olarak yazmiyor. Yonetimden gelen bir ricayi, talimati istemiyerekte olsa yerine getirdim. Ama boyle yapmis olmam yanlis oldugunu dusundugum bir karari forumda veya baska bir platformda medenice tartismaya acmama engel olmamali. Bu yuzden bir celiski oldugunu dusunmuyorum.

Sonuc olarak gordugum ve hissedigim buradada cogunluk, yapilmis olan bu islemi yapilmamasi gereken manipulasyon olarak gormuyor. Tipki bir onceki yazimda size orneklerini verdigim bir cok saygin ve kabul edilmis kuruluslardaki gibi.

eng55 eng55 3.11.2009 20:05:00

Bence kırmızı gözlü baykuş maniplasyon sayılır,düzeltilmiş siyaha dönüştürülmüş göz değil:)

MuratC MuratC 3.11.2009 05:59:00

Arkadaslar degerli gorus ve katkilariniz icin tesekkur ederim. Bahsettiginiz butun evrensel ve yaygin fotograf manipulasyon kurallarina katiliyorum. Bir cok genel fotograf sitesinde ve yarismada bu kurallar 3 asagi bes yukari boyle. Ama unutmayalimki burasi bir tam olarak bir fotograf paylasim sitesi degil ve buradaki fotograflarda yarismaya hazirlanmiyor. Ortak amacimiz kuslari tanimak ve tanitmak ve bunu guzel fotograflarla yapabilmek. Doku tasima fon degistirme gibi islemlere bende karsiyim ve manipulasyon kabul ederim. Ancak bence gozler istisna olmali. Niye, cunku fotogarfcinin gozler icin flashli cekim esnasinda yapacagi bir sey yok.

Hepimizin kuslari dogal haliyle gormek ve sunmak konusunda hem fikiriz. Hal boyle olunca niye kusu kirmizi gozlu gorelim??? Niye bunu bir rotus olarak kabul etmiyoruz ?? Sensorunu temizlemeyen bir fotografcinin sensor lekelerini sonradan klonlayarak veya baska yollarla temizlik yapmasi ve gokyuzunu lekesiz gostermesi nasil normal kabul ediliyorsa bu sitedede kus gozleri icin bence gayet dogal bir istisna yapilabilir. Boyle bir istisnanin bu siteye zarar degil yarar getirecegini dusunuyorum.

Bence konuyla ilgili arkadslarin bu konuyu tekrar gozden gecirmesini ve boyle bir olanak saglanmasini rica ederim.

hamit54 hamit54 2.11.2009 23:33:00

Makinelerin içine photoshop konduğunda bu tartışma biter.

Sanırım çok da uzak değildir.

berece berece 2.11.2009 23:25:00

fotoğraf makinasında bulunan ayarlar(keskinlik ,saturasyon,renk ayarları,kırmızı göz düzeltme vb)manipülasyon olamaz.ben 0 keskinlikle çekerken diğer arkadaşım 7 keskinlikle çekiyor olabilir veya bir başka ayarda değişik uygulama yapabilir.sanırsam makinalardaki kırmızı göz düzeltme fonksiyonuda bu amaçla konmuştur.o zaman manipülasyon olmamalıdır.

birde arka planı silinmiş fotoğrafın anlamını çıkaramadım.arka plandaki noise gidermemi bir şeyleri silme yada rengini değiştirmemi?

her konuda bir kurul var, bu konuda da olamaz mı?kurallar belgelerseniz gerçekçidir.neyin manipülasyon olduğu yazılmalı ve kuralı konulmalıdır.

MuratC MuratC 2.11.2009 23:01:00

Zafer bey, dusunce ve katkilariniz icin tesekkurler. Aslinda once manupilasyon ne demek ona bakmak lazim. Sozluk anlamiyla: "insanları kendi bilgileri dışında veya istemedikleri hâlde etkileme veya yönlendirme" veya "kotuye kullanma, yonlendirmek" gibi tanimlar. Ben sayet gozleri sari yesil yapsam, sadece zevk olsun diye veya benim tuttugum takimin renkleri olsun diye, o zaman bu manipulasyon olur. Ben gozleri oldugu gibi gostermeye calisirsam bu bence manipulasyon degildir. Eger bu boyle kabul edilecekse keskinlik, saturasyon, blur vermek, crop yapmak hepsi manipulasyon olmali.

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2025 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT