TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

KUŞALARA CAN SUYU

gökçen gökçen 4.11.2009 15:38:00
Değerli Trakus üyeleri daha önce foto galari ve foto forumda sunumunu yaptığım YABAN HAYATINI CANLANDIRMA VE KUŞLARA CAN SUYU PROJESİ nin tanıtmını Moris kardeşimin uyarısiyla forumda yayınlamamızın uygun olacağını düşündüm.Moris Bey foto forumda yeni resimler eklendikçe gündemden düşmesinden endişe duyduğunu,Forum bölümünde daha fazla kalacağını hatırlatması üzerine bir kezde forum sayfasında siz değerli dostlarımla paylaşmak istedim.Moris beye beni uyardığı için teşekkür ediyorum.Bildiğiniz gibi hızlı sanayileşme ve teknoloji ile birlikte doğal denge üzerinde bir çok olumsuzluklar olmuş,doğal dengenin bozulması ile herbiri ekosistemde bir görev üstlenen bazı canlıların sayıları azalmış veya yok olmayla karşı karşıya kalmışlardır.Özellikle tarımda kullanılan sentetik kimyasallar çevre,su ve toprak kirliliğine sebep olmuşlar birçok canlı,mikroorganizma ve kuş nesli azalmış doğa insan eliyle adeta katledilmiştir.Ormanlık alanlarımızda cıvıl cıvıl kuş sesleri duymamız gerekirken kilometrelerce gitmemize rağmen bir tek kuş göremez olduk.Son yıllarda göknar,ladin ve sedir ormanlarımızda zararlı böcekler büyük tahribatlar yaptılar.Bir çok ormanlık alanımız yok oldu.Sebep kuş populasyonunun azalması.Bir çam baştankarasının günde kendi ağırlığının 3 katı böcekle beslendiğini ,Anadolu sıvacısı ve ağaç kakanların kabuk böcekleri ile beslendiklerini düşünürsek orman ekosistemi içerisinde kuşların ne kadar önemli görevler üstlendiğini anlarız sanırım.Denizli Orman Bölge müdürlüğü olarak uygulamaya koyduğumuz bu projenin doğal dengenin korunması,kuş populasyonunun artmasıile ekosistem üzerinde olumlu etkileri olacağını düşünüyoruz.Projenin tüm ülke genelinde özellikle su açığı olan alanlarda kurak mıntıkalarda uygulanması en büyük temennimiz.Projenin tanıtımına ve yapacağınız değerli yorum ve katkılarınıza şimdiden teşekkür ediyorum. Selam ve Saygılarımla...

mochy mochy 4.11.2009 20:44:00

Teşekkür Nevzat Bey, Ben fotoforumdaki yazımı tekrar burda da yeniliyorum.

Merhaba Nevzat bey... Yapılan çok güzel bir projedir. Ben şahsım adıma,

eğer kanuni bir engel yoksa 2 veya 3 havuza destek verebilirim. Sadece bağiş yapacağımız hsp no. verin. Vatandaş olarak ,kirlettiğim doğaya bir nebze katkım olsun isterim...

Ayrıca ; Trakus yönetimine bir önerim olacak... Trakus olarak eğer kanuni bir engel yoksa , trakusun etiğine veya kurallarına aykırı değilse.. Trakus un kontrolü altında üyelerden bağış istenerek, Bu bölgede , toplanan bağişlarla göletlere TRAKUS ismi verilerek göletler yapılabilir...

Nacizane önerim

Saygılar Selamlar

wolfkenan wolfkenan 4.11.2009 22:02:00

Bugün hem sevgili müdürümüz hemşerim Nevzat Beyle (komşuköylerimiz Derinkuyu-Horasanlı) hem de projesini yerinde görmek adına makamında ziyaret ettim.Sağolsun bir ikram bir hoşgörü bana 1,5 saatını ayırdı.Bitmiş tüm projede bulunan dağlardaki havuzları gösterdi ve hayran kaldım.Hele ayrıca kuş yuvaları yaptırmışlar, binlerce bu şirin işlemeli yuvalar havuz etrafındaki yüksek ağaçlara dağıtılıyormuş.Bitmiş yerlerdeki havuza konan kuş fotoğraflarını bir görseniz,çam baştankaralar,ispinozlar,sıvacı kuşları,keten ve çinteler,ardıç batakları,güvercinler daha neler neler çekmiş sayın müdürüm.

Projenin ilk mimarı ve yapıldığı Denizli ili olarak huzurlarınızda değerli katkısı adına Nevzat müdürüme teşekkürü bir borç biliyorum.Ayrıca temasları sayesinde Orman Bakanlığına projenin başarılı olması sonucunda tüm yurda dağılacağı müjdesini de verdi.

Çaltı -Beylerli kuş cenneti olan Amerikan Hava üssü için yokedilen kurumuş göl hakkında fikir alışverişi ve doğaya kuş salımı hakkında yapabileceklerimizi kısaca konuştuk.Yarında Korucuk Sazlıklarındaki belediyelerin atıp kaçtığı tonlarca çöpü Denizli Belediyesine belgeleyip temizlenmesi için yardım isteyeceğim.Nede olsa başkanımızda Tavaslı ve yakın komşu köylerden yani.Hatta biraderde inşaat mühendisi ve belediyede bölüm şefi,ricası kırılmaz.Tüm bu güzelliklerden sonra herşey için teşekkür edip müdürümün makamından ayrılıp geriye döndüm.Selamlarımla.

tibet tibet 6.11.2009 10:31:00

Öncelikle değerli çalışmalarınızdan dolayı teşekkürü borç biliyorum.

Zehirsiz doğal yöntemlerle yapılan bu mücadele örneğiniz umarım tüm orman teşkilatına örnek olur.

Bir küçük ek yapmak istiyorum biyolojik mücadelede kuşları kullanmak yanında daha birçok biyolojik mücadele yönetimi var dünya literatüründe. Örneğin ormandaki yaşlı yada kuru ağaçların orman ekosistemine olan katkısı özellikle WWF tarafından uzun zamandır ülke gündemine getiriliyor. Bir diğer yöntem ise mono kültür ormanlaşmadan uzaklaşmak olacak sanırım.

Eminim önümüzdeki yıllarda bütün bu ekolojik çözümler zehire ve benzeri olumsuz uygulamalara alternatif olacak ülkemizde.

Tekrar çabanızdan ve ileri görüşlülüğünüzden dolayı sizi ve ekibinizi kutlamak istiyorum.

Sevgiler..

Gnothi Gnothi 6.11.2009 13:35:00

YABAN HAYATINI CANLANDIRMA VE KUŞLARA CAN SUYU PROJESİ:

inanılmaz değerli bir çalışma, tüm doğaseverler adına projeyi yürüten ekibi kutluyorum, diğer illerde de uygulandığını en yakın zamanda görmeyi diliyorum.

Selamlar...

yazicioglu yazicioglu 13.11.2009 15:31:00

Merhaba,

Proje grubumuzda da (yaban-hayat@yahoogroups.com) dile getirilmişti.

Eksik olan tarafı şu; Bu şekilde taşıma suyla değirmen çevirmeye benziyor. Su bitince tankerlerle taşımak bir süre sonra mümkün olmayacaktır. Eğer sondaJ yapılıp su çıkartılır ve "RÜZGAR TÜRBİNİ"

ile su yüzeye çıkartılır ise daha uygulanabilir olur.

Bu uygulamanın pek çok örneği var.Bir örneğide aşağıdaki videoda:

www.trtube.com/ruzgar-turbini-wind-pomp-93354.html

Hayatın kaynağı sudur.

wolfkenan wolfkenan 7.12.2010 19:09:00

Tüm emekler için teşekkür ederim sayın müdürüm,selam ve saygılarımla

Nevzat abi...

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 452  |  Kalan Tür Adedi:39
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT