TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92805
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Ömer Furtunun Mezgeldek fotoğrafı ile ilgili haberi.

ömer ömer 12.11.2009 10:50:00
Gözlemlenen kuşların avcıların da haber alacağı kaygısı ile duyurulmaması konusunda çok değişik görüşler olduğunun farkındayım aynı durumda kalacak arkadaşlara fikir vermek açısından forumda tartışımasının uygun olacağını düşünüyorum.

Kendi fikirlerimi söyliyerek başlayayım.

Doğan türleri gibi yüksek fiyatlara satılan yırtıcıları konunun dışında ömer Furtuna katılıyorum.

Bu meralarda avlanan avcılar eli tüfekli tabir edilen arazide dolaşıp ne görürse ateş eden tiplerdir , bizim siteyi veya bu tip haberleri takip edebilecek avcı zaten mezgeldek , yağmurcun filan vurmaz. Diğerleri ne avladıklarını bilmeden karatavuk , sığırcık için dolaşıp daha büyük ne görürse ne olduğunu bilmeden ateş eder . Yaptıkları genelde av kanunlarına aykırıdır ; zamanlama olarak , avladıkları türler olarak , kullandıkları silahlar olarak , belgelerin eksikliği olarak suçtur.

Bu tipler için caydırıcı olabilecek şey onları şikayet edebilecek insanların bulunması olacaktır.Fotoğraf çeken , gözlem yapan insanların böyle bir görevi de yerine getirdiğini düşünüyorum.

serhattigrel serhattigrel 12.11.2009 20:29:00

Nadir türler konusunda bir eksiğimiz olduğu böylece ortaya çıktı.

Bu konuda üyelerimizin dikkati olması gerektiği kadar sitenin de bu konuda bir donanımla yüklenmiş olması gerektiğini düşünmeye başladım.

Gözlemler kısmımızda Nadir türlistesi var . Bir tek yöneticilerin gördüğü bu listeyi belkide herkesin bilgisine açmak lazım.

Nadir tür listesine işaretli tür, gözlem olarak girilse dahi gözlem listesinde görülemiyor, ancak bilgi bankamızda kalıyor, bilim insanlarımızca istenecek dökümlerde görülebiliyor.

Bu mekanizmayı belkide fotogaleriye de bağlayıp, bu türlerin fotoğrafı yüklenince il bilgisinin görünmemesini sağlamamız lazım.

Gelin bu forumda avcılar görür mü görmez miyi konuşacağımıza , bu mekanizma nasıl olmalı, Üyelerimiz Nadir tür konusunda nasıl bilinçlendirilmeli, bu türü çekenlerin fotoğrafları yüklerken nelere dikkat edemesi gerektiğini konuşalım.

Forum sonunda , esen beyin fırtınası sonucu yönetim otursun, olacaksa kural ve yöntem belirlesin, dururularda yayınlasın. Yazılımcımız Serko askere gitmeden gerekli yazılım değişikliklerini yetiştirsin.

çitlenbik çitlenbik 12.11.2009 19:51:00

Trakuş amacında yayınlanan etik tavsiyeler den...

Nadir ya da nesli tehlikede bulunan bir canlının yaşadığı alana hangi amaçla olursa olsun girmenin, bu alanların yerini ikinci kişilerle paylaşmanın, ya da başkasınca yeri belirlenmiş bu nitelikteki bir alanın yerini öğrenmeye çalışmanın o nadir canlı üzerinde yaratacağı tehlikeler kesinlikle unutulmamalıdır.

Kendimizle çelişmiyormuyuz ? O zaman bu tavsiyelere, kurallara, disiplin ceza yönetmeliğine hiç gerek yok...

tzeybek tzeybek 12.11.2009 19:41:00

Avcılık kuş gözlemciliği ve fotoğrafçılığından çok çok evvel var olmuş yüzyıllardır var olan bir durum.Ülkemiz içinde durum farklı değil.Hatta gözlem ve fotoğraf konusunda dünyanın birçok yerinin gerisindeyiz.Avcılar tüm Tr de örgütlenmiş derneklenmiş aralarında sıkı bir işbiliği kurmuş.Hiçbir gerçek avcının bu siteden bilgi almaya ihtiyacı olduğu düşünmüyorum.Zaten sitenin şimdiki gözlem ve fotoğrafçılarının yarıya yakını eski avcı.Avcı hiç olmadım etrafındada hiç avcı bulunmadı.Altı ay kadar evvel bir arkadaş grubu ile yemeğe çıktık ve masada arkadaşımın şehir dışından gelmiş uzaktan bir akrabası vardı.Misafir hanfendinin eşi şans eseri yanıma oturdu.Sohbet esnasında konu kuşa gelince arkadaşın avcılık fedarasyonunda bile görevler almış yurt içi yurt dışı seferlere çıkmış sıkı bir avcı olduğunu öğrendim.İlerleryen sohbet esnasında Türkiyenin her bölgesinde anlık kuş hareketlerine nekadar hakim olduğuna hayret ettim.Şimdi adını bile hatırlayamadığım bu arkadaş birkaç telefon ile durumuda ispat etmekle kalmayıp arayıp bulamadığın kuş olursa beni ara sana yerini tarif edelim dedi.Bende kuşların kaydedildiği sitelerden kayıtları takip edip etmediklerini sordum.Baya bir güldü ve en üstteki düşüncelere sahip oldum..

Yorumlarınıza..

wolfkenan wolfkenan 12.11.2009 11:57:00

Ömer Abi geçenlerde hatırlamıycam galeri veya forumda yazmıştım.Av günü olmayan bir günde kaçak avcıya denk gelmiş ve onunla konuşmuş, ama fazla ileri gitmeden uyarmıştım.Pişkinlikle kimsenin denetlemediğini ve korkmadığını söylemişti.Ancak az ilerlediğimde gözden kaybolup ilerideki arabasına binip gitmişti.Benden mi çekindi,yoksa başka av bölgesine mi gitti bilmem.Fotoğraf bilgilerinde av kuşu ise kesinlikle yer belirtmemiz gerektiğinin savunucusunlardanım.

Saygı ve selamlarımla Ömer hocam.

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2025 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT