TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Belgrat Ormanında Fotoğraf?

hvdnsudan hvdnsudan 16.11.2009 21:49:00
Hafta sonu belgrat ormanının yolunu tuttuk 2 arkadaş. Kapıdaki görevliye sordum fotoğraf nerde çekilir? diye.

Görevli fotoğraf çekmenin yasak olduğunu çekimden önce müdürlükten izin almak gerektiğini 80 tl ücreti olduğunu (CEZA DEMEK İSTEDİ HERHALDE) söyledi.

İçimden saya söve girmekten vazgeçtim. Arabada soğuk rüzgarlar esti. İkimizinde morali bozuldu. Pazarımız zehir oldu. Bu durum da:

1- Bu ormanda fotoğraf çekmek yasak mıdır gerçekten? Girerken para verdik zaten... yürümek koşmak bedava foto paralı... bu mudur yani?

2- Eğer fotoğraf çekeceksek nasıl çekilir? İzin dediği hangi müdürlükten, ne zaman (hafta içi/sonu) alınır, ücret 80 tl midir?

3- Çekim için bu ormanın neresine gitmek gerekir? Belli bölgeleri var mıdır?

4- Yok izin almadan çekim yaparsam jandarma-polis-orman koruma memuru-güvenlik görevlisi-komando-rambo bilimum coplu-sopalı-tabancalı-tüfekli adamlar peşime düşer mi? Peşime düşerse cezası ne olur? :-()

Vereceğiniz bilgiler için şimdisen teşekkürler.

Saygılar.

Gnothi Gnothi 16.11.2009 21:54:00

bilgisi olanların cevaplarını çok merak ettim. konu cidden çok ilginç.

salimefendizade salimefendizade 16.11.2009 22:41:00

Aslında pazar gününü zehir eden çıkışta yakaladığımız daha doğrusu kaçırdığımız şahin pozu idi:) Neyse Süleyman inşallah birdahaki sefere ve kapıda sormadan alakasız birine:)))

ademyagiz ademyagiz 16.11.2009 22:50:00

Sinir bozucu bir durum gerçekten.

rousettus rousettus 16.11.2009 23:21:00

Süleyman Bey,

mesajınızı okuyunca belki sorularınıza cevap olur diye yazıyorum.

gerçekten çok sinir bozucu durum. Çevre Orman Bakanlığının uygulamalarından biri. yasak yok. ancak izinsiz olunca yasak. Hocanın hesap; parayı veren düdüğü çalar gibi bir mantıkları var.

Trakuşta geçen yılki forumlarda birkaç kez gündeme gelmişti. pekçok arkadaşımız Trakuşun kurumsallaşması ve üye kimlik kartı konusunda görüşlerini bildirmişti.

şu ana kadar ücret ödeme veya hiç haber vermeden (gizlice) girme dışında bir alternatif görmedim.

akademik anlamda bakanlığın pekçok projesine imza attım, Ankaradaki pekçok toplantılarına katıldım ve zaman zaman danışmanlıklarını yaptığım halde, ben de aynı muameleyle defalarca karşılaştım. Milli Parkların iki genel müdür yardımcısıyla yüzyüze görüşmelerimde konuyu anlattım. bana söylenen bahane: yabancıları başka türlü denetleyemedikleri.

Allah aşkına, ülke yol geçen hanı gibi. İsraillisinden tutun, Belçikalısına. kimi çiçek soğanı kaçırıyor kimi engerek yılanı. kamyon yükü kaplumbağa da. hangisine dur diyen var.

bizde mantık haline gelmiş meşhur deyimimiz: kızım sana söyleyeyim, gelinim sen anla!.

niye kızına (kendinden olana) laf edelim de elden gelen başka birini hoş tutalım. bunun gibi nice sözlerimizi, atasözlerimiz var. oysa Avrupada öyle mi? her zaman önce kendi vatandaşlarının önceliği var. bizde ise yabancıların. misafir anlayışımız var ya.

sözü fazla uzatmayayım. ya habersiz -klasik usul- ya da ücreti karşılığı seçeneklerinden birini seçeceksiniz sanırım.

iyi geceler, selamlar.

wolfkenan wolfkenan 17.11.2009 07:01:00

Sevgili ustalarım,Pazar günü Karakuyu da böyle birşey geldi benimde başıma.Görevliyi göremedim ama gölde balık tutan oltacılar vardı,bir de bir köylü ve iyi giyimliydi.Fotoğraf çekmek için izin ve fotoğrafçı evraklarını görebilirmiyim dedi,burası kuş cenneti yassag gardaşım dedi.Biraz kızınca fotoğraf çekmeyeceğim ben gözlem yapıyom dedim,kuşları rahatsız etme hoca dedi bu kez,sazlık ortasında gezen alayları dürbünle bakıp notları alıp geri döndük.Giderkende balık tutmak serbestmi bende oltamı haftaya getirip balık tutmak istiyorum deyince o serbest dedi,adamı cinnete sokacak olaylar.Acaba yerli halk neden kimseyi istemiyor,yoksa avcılık yerel olarak devammı ediyordu.Çünkü balıkçılarda köylüydü.Tabiatı koruma ve üretim bölgelerinde demekki görüntü almak yasak.Görüşlerinize göre hareket edersem daha hayırlı olacak,saygı ve selamlar.

dede dede 17.11.2009 09:07:00

Bildiğim kadarı ile amatör fotoğrafçılar ve onların çekimleri ile ilgili bir yasak yok. Para ödenmesi profesyonel amaçlı çekimler için. Ancak kuş fotoğrafçılarının kamera ve lenslerini görenler hemen profesyonel amaçlı çekim yapıldığını düşünüyorlar. Görevlileri amatör fotoğrafçı olduğunuza ikna etmek ise oldukça zor. Tripod kullanımı da profesyonellik tanımlaması için kriter olrak kullanılıyor. Amatör fotoğrafçılık derneklerine üye olduğunuzu belgelemek bazen çözüm olabiliyor.

pufidika pufidika 17.11.2009 09:46:00

bazı alanlarda bu durum mevcut,adana çevresindeki koruma alanları için de geçerli jandarma mutlaka izin belgesi soruyor ( denk gelirse ) izin almak için başvurduğunuz da problem çıkarmıyorlar genelde ama 70tl ücreti duyunca izinden vazgeçiliyor :) denk gelene kadar fotoğrafa devam ..

ama asıl vahim olanı bence bu alanlar için fotoğraf ihtiyacı doğduğunda aynı hassasiyet gösteriliyormu ! bir kaç kere gösterilmediğine şahit oldum ...

sevgilimi ağama kesinlikle katılıyorum .

hakbal hakbal 17.11.2009 18:00:00

Şimdi can sıkıcı bir durum aynı durum benim başıma da Enez Gala da gelmişti.Milli Park görevlisi eski bir motorbisikletle turluyordu karşılaştık.

Dedi fotoğraf çekmek yasak.

Dedim ne yasağı herkes çekiyor :)

Dedi yok onlar izin alıyor.

Dedim nerden alacağız izni?

Dedi Edirne den.

Dedim Ohoo Edirne ye git gel zaman kaybı en iyisi ben Enez e geri döneyim...Tabii canım sıkıldı ve hevesim kırıldı.Bende araştırdım durumu.

2873 nolu Milli Parklar Kanununa göre

http://www.milliparklar.gov.tr/dogaturlari.pdf

2872 nolu Çevre Kanuna göre idari para cezaları aşağıda mevcuttur.

http://www.alomaliye.com/ocak_06/2872_cevre_ipc.htm

Diyelim ki yasağı çiğnedik cezamız hangi kapsama girecek?

Doğaya zarar verme mi?

serhattigrel serhattigrel 17.11.2009 18:25:00

Ağlamayana meme yok,

Hadi bir heyet yapalım, Ankaraya gidelim. Önce milli parklara. Genel müdürden randevu alalım. Derdimizi anlatalım.

Kim gelir, Ankarada olan üyelerimiz bu işi daha kolay yapacaktır, 3-4 kişi yeterli.

Hadi Ankara, 115 üyemiz ,görev size düşüyor, Randevu için ben yardımcı olurum.

ademyagiz ademyagiz 17.11.2009 21:38:00

zaten milliparklar.gov.tr den verilen pdf dosyasında "Fotoğraf ve film çekimlerinde kişisel ve amatör çekimler ile av turizm faaliyetleri hariçtir."

ve

"Profesyonel amaçlı fotoğraf ve film çekimleri Bakanlıktan gerekli izinler alınmadan yapılamaz." demiş.

Bu dökümanı çıktı alıp yanımda taşıyacam... belki işe yarar...

MARMARİS MARMARİS 19.11.2009 23:37:00

Eğer girişte üye olduğunuz fotoğraf derneğinin kartını gösterirseniz ki bu amatör fotoğrafçı olduğunuzu belgeliyor, ücret alınmıyor. Önceki yıllarda İFSAK tan konuyla ilgili ayrıntılı yazı gelmişti, ilave edecektim, henüz bulamadım.

Dilek

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 452  |  Kalan Tür Adedi:39
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT