TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Gediz Deltası

çitlenbik çitlenbik 20.11.2009 19:41:00
Konu ile ilgili bilgisi olan, birşeyler yapabilecek olan var mı ?

Doğa Derneği Başkanı Güven Eken in Yelkovan a attığı mesaj :

İzmir de bir delta vardır. Bilmeyenler duysun, unutanlar hatırlasın diye
adını tekrar edeyim: Gediz Deltası.
O deltanın 15 yıl öncesini biliyorum. 15 yıl önce, iki yıl süre içinde toplam
212 günü orada yürüyerek geçirdim.
Bu yürüyüşlerin büyük kısmında ayak bastığım bir güzergah vardı: Homa
Dalyanı nın kumsalı. Binlerce yıldır, orada duran bereketli deniz kabuğu
kumsalı..
Bu kumsal, ince uzun bir hat şeklinde uzanarak Homa Dalyanı nı Ege
Denizi nden ayırdı. Onun sayesinde, balıklar, kuşlar ve balıkçılar
deltanın bereketine ortak olurdu.

Bu sabah yine oraya gittim. Homa Dalyanı nda yürüdüğüm kumsal yerinde yoktu.
İki kilometrelik kumsalın üzeri dev beton bloklar ve inşaahafriyatlarıyla kaplanmıştı.

Kim yaptı diye sordum?

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi talep etti, İzmir Büyükşehir
Belediyesi de uyguladı dediler.

Çok şaşırdım.

Aynı kurumlar, deltayı korumak üzere hazırlanan yönetim planının
uygulayıcıları değil mi?
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı aynı zamanda alanı korumakla
görevlendirilen IZKUŞ un başkanı değil mi?
Binlerce ton hafriyat kamyon kamyon oraya dökülürken tek bir İZKUŞ bekçisi olayı görmedi mi?
Peki niye kimse durdurmadı diye sordum?
Kimisi olayı fazla dallanış budaklandırma dedi, kimisi duyduk ama duymadık dedi, kimisi Başkan a ayıp olur dedi, kimisi aramızda anlaştık üzerini kumla örteceğiz dedi, kimisi ilerideki menfaatlerini düşünerek üzerine alınmadı.
Harekete geçmeyen herkese yazıklar olsun!

Gediz Deltası Ramsar Alanı koruma statüsü birçok insanın alınteri ve
mücadelesi ile kazanıldı ve bölgenin eşsiz doğasna armağan edildi. Deltayı yaşatma sorumluluğu, yine olağanüstü fedakar çalışmalarla, bölgedeki kurumlara devredildi.

Öyle anlıyorum ki, emaneti taşıyanlar deltayı bir kuş cenneti değil, iktidar ve ekmek kapısı olarak görüyorlar. Kendi menfaatlerini, deniz kabuğu kumsalından daha önde tutuyorlar.

Yanılıyorlar.
Altta kök kururken, üstte dal yeşermez.
Göremiyorlar.

Homa ya dökülen molozlar, sadece binlerce yaşındaki deniz kabuðu kumsalınn üzerine değil, bu deltayı korumaya soyunmuş herkesin, hepimizin üzerine dökülmüþtür.
Bu nedenle, en son beton kırıntısı da o kumsaldan uzaklaştırılana kadar
çalışmaktan başka bir yol görmüyorum.
Tüm ilgili kişi ve kurumların görevlerini acilen yerine getirmelerini umut
ediyorum.

Güven Eken / Doğa Derneği

çitlenbik çitlenbik 20.11.2009 19:44:00

Ana sayfaya çıksın !!!!!

wolfkenan wolfkenan 20.11.2009 21:15:00

Güven Ustam düşünce ve yorumların sayesinde DHKD ye gönüllü üye oldum,kuş gözleminde beşer- onar- yüzer-biner katlı ve kuş kümesinin tahmini sayısını senin varsayımlarından öğrendim ve çocuklarımada öğrettim,kertiği senden öğrendim ,Homa dalyanınıda görünce içim burkuldu,zaten Karşıyakadan başlayarak tüm çipiller,sulak yerler dev katlı beton yığınlarıyla dolmuş durumda,başımızdakiler bir karış yere dahi göz dikmekte.Bilinmeliki bizler nasıl yanlışlığa imara karşı mahkemeye vveriyorsak acep kuşlar ne yapsın,sadece bu cümle yeter,kuşlar halen sahipsiz,yuvaları yakılıp yıkılmakta,saygılarımla.

legolasizm legolasizm 21.11.2009 00:50:00

Yazınızı dikkatlice okudum ve sonuna kadar hak verdim. Evet ne yazıkki oradaki o kötü olaya kimse dur demedi bunca zamandır. Ayrıca o Homa dalyanındaki balıkçı barınakları adı altında o bölgeye yaşatılan rezalette başka bir olaydır. Balıkçı barınaklarının önü olduğu gibi pislikle doludur. Zaten barınak değil her biri ayrı bir meyhane. Ne olduğu belli olmayan batakhane tadında son derece iğrenç bir ortam var orada. Hesapta kuş cenneti. Homa dalyanına en büyük kötülüğü betonlaşma ve balıkçı barınakları yapmaktadır. Fakat nedense hala bir önlem alınmamaktadır. Onun yerine ziyaretçi merkezinin önüne araba park ettirmemek için 2 güvenlik elemanı koyup herşeyin hallolduğunu zannediyorlar. Zaten onuda tanıdıklarına izin vererek o yasağıda deliyorlar. Herşeyde olduğu gibi yine göstermelik olarak çözümler üretiyoruz. Netice itibari ile benim fikrim sizinde dediğiniz gibi bir an önce Homa dalyanına gereken önemi gösterip gerekli tedbirleri almak ve bunlarında takipçisi olmak. Homa dalyanının gerçek sahipleri olan kuşlara onların yaşamlarını daha güzel hale getirecek ortamı sağlamak.Teşekkürler.

CemDGT CemDGT 21.11.2009 21:01:00

Haftabaşı ilk kez Homa dalyanını görme şansım oldu. O zaman bende beton yığınına anlam verememiştim. Yeryüzündeki bu cennet parçasını korumamız ve doğal düzeni bozmamamız şart. Umarım bir an önce gerekli çalışmalar yapılır.

hamit54 hamit54 21.11.2009 21:46:00

EVEETT !

Bence de manipulasyon kadar düşünülmesi gerekmeyen bir konu bu.

Nasıl olsa biz çekeceğimiz kadar çektik fotograflarını,

üç eksik beş fazla, sonrası kim öle, kim kala...

Üzgün olmak ne çözecekse, üzgünüm bende.

Bir millet bir kere satılmaya görsün,

sonrakiler için yol açılmıştır artık.

Selam ve sevgilerimle

işe yararsa...

KANDIZLIK KANDIZLIK 21.11.2009 22:09:00

Homa Dalyanına Kamyonlar gece mi beton ve hafriyat parçalarını taşımıştır, sanırım onlarca kamyon geçmiştir hem gürültü hem görünümleriyle, hiç kimse " bunlar nereye, ne taşıyor " dememiş midir ?

Geçenlerde bir yerlerde okumuştum, kötü görünümlü balıkçı barınakları taşınacak oradan diye, demek ki yanlış bilgiymiş.

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 452  |  Kalan Tür Adedi:39
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT