TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Arazide Fotoğraf Çekerken Yaşanan Zorluklar ...

KANDIZLIK KANDIZLIK 23.11.2009 17:48:00
Merhaba Arkadaşlar,

Daha önceki zamanlarda da dağ başında, parklarda, göl ve deniz kenarlarında fotoğraf çektiğimiz anlarda çeşitli zorluklar, engellemeler, kolluk kuvvetlerinin ihbar üzerine baskınlarını yaşayanlarımız oldu , define aramadan tutun da kaçak avcı muamelesi görenlerimiz de olmuş.

Daha yeni haber olarak Izmir den Zafer Bey anılarını komik halleriyle bize anlattı ana sayfadaki haber bölümünde.

Bu zorluklar hep devam edecektir, önceki yazılarda yörenin halkıyla biraz muhabbet etmek, kahvehanede kendini tanıtmak, fotoğrafı neden çektiğini anlatmak ve bu esnada da oradakilerle empati sağlayıp, hatta yerel bilgiler edindiğini söyleyen arkadaşlarımız da katkılar sağladı bizlere. Ayrıca, bölgenin Muhtar ına, kolluk kuvvetlerine, Jandarma ya bilgi vermek yararlı olur denildi. Bunların hepsi faydalı olabilecek şeyler ve bazılarını yapabiliyorsak zorluklar azalacaktır tabii ki. Fakat yetkili yerlerden izin kağıdı alınmasının zaman ve mesafe olarak güç olabildiği de ayrıca irdelendi bazı forum yazılarında.

Bunların hepsini zaten biliyorsunuz...

Ben bu bilinen zorluklara katkısı biraz da olabilir mi diyerek; fotoğraf çekimi ve gözlem için bulunduğumuz alanda bilgi afişi hazırlamak istiyorum, sonra sizlere Fotoforumda yayınlayarak danışacağım.

Ricam şudur ki; eğer elinizde varsa, mesela kamuflaj ağı altındaki ağın ve büyük merceklerin görüntüsünü içeren fotoğraf, mesela yerde uzanmış fotoğraf çeken veya dürbünle bakma aı fotoğrafı, yine tripod ve üzerinde büyük merceklerin göründüğü fotoğraflar gibi...

Böyle fotoğrafları, arzu ederseniz benim kişisel bilgilerim içinde bulunan e_posta adresime, sadece bu amaçla kullanım izninizle birlikte göndermenizi rica edeceğim.

Sevgiler, selamlar, görüşmek üzere ...

Arslan

KANDIZLIK KANDIZLIK 23.11.2009 17:49:00

Arazide Fotoğraf ve Yaşanan Zorluklar hakkında ...

KANDIZLIK KANDIZLIK 23.11.2009 22:02:00

Arazide Fotoğraf ve zorluklar afişi ve broşür önçalışması için ( benim amatörce düşündüğüm bir fikir, bilgiler birikince sizlere sunup danışacağım ), ilk kamuflaj ağ fotoğrafları sevgili Kaan Ceyhan dan geldi, bakalım ne kadar fotoğraf ve bilgi toplayabileceğiz ...

Akif, sözlerin bana galiba, ben gelin miyim, kız mı :) Sabahın 06.00 sında arazide Jandarma sordu "ne yapıyorsun, dedin ki stress atıyorum, dedi ki kardeşim sen şu meslektensin, şu kadar para kazanıyorsun, git 5 yıldızlı otelde stress at, git paris e gez, Uludağ da kayak yap, sabahun köründe hiç mi işin gücün yok derse " ver bakalım cevabını ...

zaferK zaferK 23.11.2009 22:17:00

Değerli arkadaşlarım ,sanki konu biraz dağılır gibi oldu ...ve galiba yanlış anlamalar da var...izninizle 40 yıldır arazide olan bir arkadaşınız olarak kendi görüşlerimi özetle aktarayım:

-Fotoğraf çektiğiniz bölge insanı ile elbette tanışıp kaynaşacaksınız ,haber de vereceksiniz.. Havalara girmek tabirini yakışıksız ve konumuzla alakasız görüyorum...insanların yaşam alanına gidip arazilerinde fotoğraf çekiyorsunuz ,elbette merak edip gelecekler...genelde sabah erkenden gittiğimiz için çok daha ileri saatlerde farkedilme ve tanışma imkanı oluyor...

-Yaptığınız işi makul bir şekilde anlatmanız lazım...yadırgasalar da bir süre sonra yardımcı bile oluyorlar...ama işin ciddiyetini anlatmazsanız bir saat kuş çekip beş saat muhabbet etmek durumunda kalabilirsiniz...kuş fotoğrafı ,özellikle kamuflajda beklerken sessizlik ister...

-Yine erken saatlerde kolluk kuvvetlerine ulaşmak zor olsa da ,dönüşte veya öğlen arasında mutlaka haber vermekte yarar var...ekipler sık değiştiği için de bazen her seferinde haber vermek gerekebilir...

-Kimsenin kimseyi küçümsediği filan yok ,bu tabirler hoş değil...zaten gittiğimiz bölge insanı ile mutlaka tanışıp muhabbet ediyoruz.Bunun da hemen her konuda elbetteki yararını görüyoruz...Zaten insanlar bilmedikleri ,ne olduğu hakkında fikir sahibi olamadıkları durumlar karşısında senaryo üretirler ,sıkıntı yaratırlar...ne olup bittiği anlatılırsa kimse de sorun çıkarmaz ,yardımcı olmak için birbirleriyle yarışırlar...

Bol fotoğraflı güzel günler diliyorum efendim...selamlar...sevgiler...

KANDIZLIK KANDIZLIK 23.11.2009 22:21:00

Arazide Fotoğraf çekiminde zorluklar afişi ile birlikte birkaç yapraklı broşür prototipini de hazırlama düşüncesindeyim. Şimdilik şunlar aklıma gelenler, ilaveler yaparsanız sevinirim :

1- 4 yaprak veya 8 yapraklı olabilir,

2- Kapağında sevimli bir kuşumuz konulabilir; en çok avcılığa kurban giden yeşilbaş, keklik, hatta vurulan_ezilen sevimli bir tilki fotoğrafı olabilir ve altlarında mesela " Biz aslında sizlere faydalıyız" gibi cümleler de olabilir.

3- Bu broşürlerden bir kaçı çantalarımızda yanımızda olur, arazide lokanta veya köy kahvehanelerinde ortaya konulabilir, onlara tamamen bırakılabilir ve sorulan sorulara da anında cevap verebiliriz, görsel objeler daha dikkat çeker diye biliyorum, zaten bu konularda tecrübeli arkadaşlar çalışmayı yönlendirebilir.

4- Geçen sene Trakuş tarafından üstlenilen ve bastırılan masa takvimlerinin hepsi yerine ulaştı mı bilmiyorum, hepsi alınıp kullanılmadıysa eğer bu sene mesela bir büyükduvar takvimi yapılabilir, hatta Yönetime yük olmamak için masrafı bizlere paylaştırılabilir, yine başta anlattığım hepimizin ortak düşünce ve kabulleriyle oluşacak tanıtım broşürünü basım masrafıyla herbirimiz isteğimiz kadar bildirerek satın alabiliriz.

5- Buna benzer bröşürün daha detaylı olanını Trakuş Camiası olarak önsöz yazarak, içine amatör fotoğrafçıların amaçlarını ve doğayla uyumlu düşüncelerini, çevreye ve insanlara zarar vermediğimiz, vs. konularını da işleyerek, mesela Çevre Orman Bakanlığı na, Park ve Bahçeler yetkililerine ve ilgili diğer kurumlara da gönderebiliriz, ya da görüşmelere gidildiğinde trakuş sitesi görüntüleri yanında basılı bir döküman olarak sunulmuş olur. Yine bu kapsamlı broşürün içindeki yazılar Doğa Dernekleri ve Amatör Fotoğraf Dernekleri yazılarıyla da desteklenebilir.

6- ......

7- ......

........

........ , bakalım sizlerden neler gelecek ...

iyi geceler,

KANDIZLIK KANDIZLIK 23.11.2009 22:35:00

Kuş Gözlem Toplulukları, arazi gözlemlerinde ve KOSKS çalışmalarında ellerinde dikkat çeken mercekler olmasa bile, gezilen yerlerde ilgi çekmekte ve yine vatandaşların ve kolluk kuvvetlerinin sorgusuyla karşı karşıya gelmektedir. Hatta dürbünler ve teleskoplar da kişilere ilginç gelmektedir.

Yani; böyle bir broşürde Kuş Gözlem topluluklarından, gönül işi olan yararlı çalışmalarından bahsedilmeli ve onların da yazıları olmalı ...

KANDIZLIK KANDIZLIK 27.11.2009 20:35:00

/Arazide Fotoğraf çekiminde zorluklar / konusunda katılımcı arkadaşlaraın hepsine çok teşekkürler. Ben çok faydalandım verdiğiniz bilgilerden, sağolun.

Önceki yorumlardan birinde, trakuş un yıllık masa takvimi konusu yanlış anlaşılmasın; tabii ki tekrar basımı yapılsın, çünkü o materyal camiamızın çok değerli bir sunusudur ve arkadaşlarımızın çok güzel fotoğraflarını yılboyunca da tekrar tekrar görmek mutlu ediyor bizi. Ben basım masraflarına katkımız olsun biraz demek istemiştim.

Bahsedilen donanımlı bir broşür dosya halinde hazırlanıp, siteye yüklenip, herbirimiz CD ye aktarıp gittiğimiz yerlerde gösterim yapabilir ve oralara kalıcı olarak bırakabiliriz, güzel bir düşünce bence de .

Zafer Bey ben sık ziyaret ettiğim bir bölgede; bir Belediye Başkanı ve Muhtar ile irtibat sağlayıp, yaptıklarımızı anlattım. Hatta Sarıyar Baraj Gölü (ÖKA) edrafında konaklama_kamp yeri ve lüzumu halinde tuvalet _musluk suyu takviyeleri için söz aldım. Burayı hem Trakuş, hem Doğa Derneği, gözlem parkuru için çalışmalar yapmaya devam etmekteyim. Yöre insanına kahvehanelerde yapabildiğim kadar türlerin yararlarından ( tilkiler_fareler, kuşlar, bıldırcın,keklik_keneler ilişkileri, vb. ) olayları anlattım. Gençlerin sapan ve havalı tüfekle çok miktarda /sarıasma/ (yöresel ismi burada da sarısandal) vurduklarını duyunca, onlardan bazılarıyla güzel güzel konuştuım, geçen sene gölde sürat motorlu kayıklarla çok miktarda yeşilbaş ve çamurcun avlandığını duyunca, yine ortaya onlarla ilgili düşüncelerimi geleneksel ve bilebildiğim kadariyla dini ögeler ekleyerek anlatmaya çalıştım.

Tüm arkadaişlarımız yaşadığı bölgelerde sizin anlattığınız şekilde çalışmalar yapmaya başlarlarsa, emini uzun olmayan bir vadede nispeten faydalar sağlanacaktır.

Tekrar teşekkürler, iyi bayramlar dilerim .

KANDIZLIK KANDIZLIK 27.11.2009 20:42:00

Selim Bey, Gerede de kamuflaj altında başınıza gelen ilginç ve bir o kadar da sonuna doğru komik olan arazi notlarınızı ilgiyle okudum, teşekkürler paylaştığınız için.

Sizden mümkünse bir fotoğraf ricam olacak; hani yazınızdaki panço kıyafetli olandan, herkes için yararlı olmasını düşündüğüm afişte kullanılmak üzere, hatta varsa, hortum burunlu orman canavarı panço kamuflajı fotoğrafı :)

Arazide Fotoğraf çekimi zorlukları konulu forumu aşağıdaki forum linkinden inceleyebilirsiniz :

www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=2fsdl4@d&detay=1373

iyi akşamlar, sağlıklı ve huzurlu bir Bayram dilerim .

KANDIZLIK KANDIZLIK 28.11.2009 18:18:00

Selim Bey, tekrar teşekkür ederim, fotoğraflarınızı aldım postadan.

Ben; şimdilik sadece araziye gittiğimiz alanda, yol kenarına ya da arabamızın üzerine tutturabileceğimiz bir afiş hazırlamaya öncelik vereceğim. Kamuflajda fotoğraf çekim yerinde beklerken; yol kenarında veya arabanın yanındaki fotoğraflı ve yazılı bilgi afişi, kişilerin merakını biraz giderecektir sanıyorum. Fakat hepimizin daha önceleri karşılaştığı gibi çok meraklı kişiler :) , ya da eğlence arayan kişiler bize seslenebilir, kuşları kaçırmak için korna da çalabilir veya yüksek sesle bize seslenebilir ... Yine; yöredeki kolluk kuvvetleri bizlere doğru spontan kontrol, ya da ihbar üzerine ( define aradığımız, kaçak avcı olduğumuz ihbarı, vb. gibi ) kontrol için gelirken en azından daha az gergin gelebilirler.

Afişte; arazide ve kamuflaj altında bizi uzaktan nasıl gördüklerine ait 3_4 fotoğraf olsun dedim, büyük lenslerin görüntüleri olsun diye düşündüm, uygun bir kısımda Trakus.org logosu ve açılımı, kişilerin üye olduğu amatör fotoğraf topluluklarının logoları ( IFSAK, AFSAD, DEFSAD, gibi ) ve açılımları, üyelikleri varsa Doğa Dernekleri logoları ve açık isimleri olmalı diye düşündüm. En tepede ise göze çarpan harflerle " BURADA KUŞ VE DOĞA FOTOĞRAFI ÇEKİMLERİ YAPILMAKTADIR " yazısı olmalı diye düşündüm.

Arkadaşlarımızın bu forumda anlattığı güzel fikirlerden olan, yazılar ve fotoğraflar içeren CD hazırlığı ve uygun ebattaki _ uygun sayfa sayılı broşür ise; Trakuş.org öncülüğünde olmalı bence. Aramızda kalemi kuvvetli değerli arkadaşlarımız var, aylık e_mecmualarda ne güzel yazılar okuyoruz, arazi ve anı notlarında çok zevkli anlatımlar görüyoruz. Böylece oluşturulacak yazı ve fotoğrafların toplandığı bir broşür hem gittiğimiz yerlerde Belediye Başkanlıklarına, Muhtarlıklara, kahvehanelere, okul müdürlüklerine, hatta işlek restoranlara verilebilir.

Yine daha önce Serhat Bey in Ankara ya gönüllü kişilerle gitmek için çağrı yaptığı, mesela Milli Parklar yetkililerine ve ilgili Bakanlıklara, trakus.org sitesi sayfaları anlatımı yanında fiziki bir belge de bırakılmış olur. Yani, bu broşürde çeşitli güzel ve anlamlı fotoğraflar lüzumlu olacaktır, hem kuşlar hem memeliler, hem de diğer doğa fotoğrafları.

Tüm arkadaşlarımız bu broşürün hazırlanmasına katkıda bulunacaklardır diye tahmin ediyorum .

Sevgiler, selamlar,

Arslan .

mochy mochy 5.12.2009 11:25:00

Arazide izin konusu:

Denizli ziyaretimden bir konuyu açıklamayı unuttum.. Bizler için önemli olabilir..

Bir süredir doğada fotoğraf çekerken yaşanılan zorlukları konu alan fikirleri ve tartışmaları okuyordum.. Özellikle Jandarma, muhtarlar,diğer güvenlik görevlilerinin doğal olarak açtığı sıkıntıları dostlarımız gündeme getirdiler.

Ben Denizli bölgesi orman müdürü sayın Adem Oklu beye bu konuyu sordum.. Ne yapabiliriz...Sıkıntılarımız bunlar bunlar dır dedim..

Kendileri bana eğer müdürlüklerimize baş vurursanız sizlere sorumlu olduğumuz bölgelere ait fotoğraf çeker veya gözlem yapabilir yazısını verebiliriz dedi..Buda bir nebze olsun rahatlık getirebilir..

Bende kendilerinden şahsım adına denizli bölgesi için yazı talep ettim.

Eğer alırsam içeriğini sizlerle paylaşmaktan zevk duyarım..

Herkese selamlar saygılar

KANDIZLIK KANDIZLIK 6.12.2009 00:50:00

Arazide Foto Zorluklar Afişi,

Bir prototip afiş örneği hazırladım ve katkılarınız için fotoforum bölümüne yerleştirdim. Lütfen eksiklik, fazlalık ve diğer yararlı olabilecek bilgilerinizi esirgemeyiniz.

Fotoforum linki :

www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=2fsdl47@d&idx=27064

iyi geceler, selamlar ,

Arslan .

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 452  |  Kalan Tür Adedi:39
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT