TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Izinsiz fotograf kopyalama

MuratC MuratC 24.11.2009 22:46:00
Biraz sahsi bir soru olacak ama merak ettigim bir konu vardi.

Uzun suredir ugrastigim web sitemi tamamlamak uzereyim. Malum herkesin sikintisi fotograflarin izinsiz kullanimi/calinmasi problemine bende acik olacagim. Tam bir koruma olamayacagini bende biliyorum. Ancak lafdada olsa sitenin bir yerine, uyarici, caydirici nitelikde bir ibare koymakda fayda olur diye dusunuyorum.

Boyle bir seyi nasil yazmak lazim? Ornekleri varmidir? Bu konuda bilgisi olan arkadaslar uygun bir hukuki dille ne yazilmasi gerektigi konusunda yardimci olabilirlerse sevinirim. Tabi cok uzun cumler ve paraggraflar siralamak pekde hos durmayacakdir :)

Tesekkurler, selamlar

Barbar Barbar 25.11.2009 11:02:00

Merhaba Murat Bey,

İşin hukuki boyutu konusunda bir şey söyleyemem belki ama kişisel tavsiyem fotoğraflarınıza (en azından büyük çözünürlükte olan hallerine) isminizin ve/veya websitenizin olduğu bir filigran eklemeniz.

Koskoca müzik endüstrisinin düştüğü durumu düşünürsek böyle lokal yöntemlerin faydası daha büyük olacaktır. Aralarında Ovit geçidindeki neredeyse 5 metrekarelik tabelayı görmediğini iddia edenlerin de olduğu bir kitlenin yazdığınız kibar uyarıyı dikkate alacağını sanmam.

Kolay gelsin,

Ercan3 Ercan3 25.11.2009 12:17:00

Murat Bey benim kişisel sitelerden gördüğüm kadarıyla aşağıdaki gibi bir yazı eklemekten başka yapacak birşey yok:

"Sitedeki fotoğrafların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası na göre suçtur"

Bunun yanı sıra imza ve/veya fligran da engelleyici bir çözüm olabilir, tabii bu da sunumu bozan şeyler, maalesef başka türlü kopyalamayı engellemek mümkün değil.

mochy mochy 25.11.2009 12:36:00

Merhaba sevgili Murat,

Web siteni heyecanla bekliyoruz. Bu arada kopyalama konusunda bilgi işlem departman müdürüme danıştım..Malesef teknik olarak fotoğraları kopyalamayı engelleme yönünde bir yol olmadığını. Fotoğraf üzerine yazı yazarak bir nebze cazibiyetini azaltabileceğinden bahsetti.

Ancak video görüntülerinin engellenmesinin çeşitli yöntemleri olduğu konusunda bana bilgi verdi..

Selamlar

Kadird Kadird 25.11.2009 14:15:00

Merhaba, ben alıntılara engel olamayacağımı düşünerek, siteme böyle bir ifade koymadım www.kadirdabak.com

Ama yine de bir şey koymanın, en azından daha profesyonel görünmesi için iyi olacağını düşünüyorum.

Bu tartışma başlığı benim için de faydalı olacaktır. Sonuçları merak ediyorum.

Teşekkürler, selamlar...

wolfkenan wolfkenan 25.11.2009 17:56:00

Sevgili dostlar ve değerli hocam naçizane bir ufak öneri ne zamandır düşünüyorum ama gerçekleştirme adına adım atamıyordum.

Diyorum ki kuş hizasına imzamızı veya ad soyadımızı,ayrıca foto köşesinde veya kuşun öbür hizası köşesinde trakus yazısını ,bir tarafta amblemimizi koysak diyorum veya sitemizde amblemlerimizi yapıştırsa,kuşu kesim bile yapsalar bu yazı ve çizimleri silemezler.Kuş hizasına yakında olsa çirkin bir görüntü gibi gözüksede karelerin güvenliğini sağlamak adına iyi bir çözüm gibi geldi ustacım ,son sözünde sitenin olması gerekir.Herkesse iyi bayramlar,selamlar.

millidere millidere 28.11.2009 09:22:00

murat bey öncelikle merhabalar.

Izinsiz fotograf kopyalama demek kişinin bakıp beğendiği fotoğrafı bilgisayarına indirip, bir kopyasını bilgisayarda muhafaza etmesi demekmi oluyor. soruyorum, çünkü bir sitede fotoğrafın fare sağ tuşuyla kopyalanmasına yazılım bazında engel olmuşlar. açık söyleyeyim ben beğendiğim fotoğrafları bilgisayarıma kopyalıyor, internet bağlantısı olmasada bakabiliyorum.

biz zaten fotoğraflarımızı bakılsın diye internete yüklüyoruz. ama zannederim sizin rahatsız olduğunuz kısım fotoğrafın izin alınmadan, telif hakları ödenmeden ticari olarak kullanılması, bu zaten hırsızlık.

saygılar, bayramınız kutlu olsun.

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 452  |  Kalan Tür Adedi:39
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT