Açıklama :
Ülkemizde üreyen 3 atmaca cinsinden en küçüğü ve en nadiridir.
Çakır.
Atmaca.
Yaz atmacası.
ülkemizde ığdır halkalama merkezinde 09/10/2012 yılında accipiter badius yani şikra küçük atmaca kayıtlara alınmıştır..
Kanatları atmacadan uzun ve sivridir. Özellikle erkeğin beyaz kanat altı, siyah kanat ucuyla güçlü bir kontrast oluşturur. Kuyruk orta telekleri çizgisiz, kuyruk dış telekleri daha sık çizgilidir. Gözleri kızıl kahverengidir. Erkeği konmuş halde, gri yanakları ve kanat örtüleriyle daha güçlü bir kontrast oluşturan koyu renkli kanat ucuyla atmacadan ayrılır. Göç sırasında sürüler oluşturur. Yaprak döken ormanlarda ürer.
Tanımı :
http://www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=2fsdl47@d&idx=101782#.VeVuVPntmko
http://www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=2fsdl47@d&idx=157326#.VfKMgRHtmko
Habiatı :
Geniş yapraklı açıklıklı ormanlar, ağaçlık nehir vadileri, kavaklıklar. Yoğun ormanları kullanmaz.
Yayılışı :
Ülkemizin her bölgesinde kaydedilmiş de olsa üreyen nüfusu çok seyrek dağılmıştır. Üreme bölgelerini düzenli olarak kullanmayabilir. Göç zamanı İstanbul ve Hatay\'da yüksek sayılarda görülebilir, zira toplu halde göç eder. Geçeleyin göç edebilir. İç ve Doğu Anadolu\'da, Trakya\'da,
Akdeniz\'de ve Ege\'de üremiştir, Karadeniz\'de de muhtemelen ürer. Adriyatik\'ten Orta Asya\'ya
kadar dağılır ülkemizse üreme haritasının en güney parçalarından birini oluşturur. Kışı Afrika\'nın Sahraaltı bölgesinde geçirir.
Beslenme :
Akrabası atmaca ile aynı boydadır. Avları genelde aynıdır ATMACA gibi,Lakin yaptığım tespitlerde gurup halinde avlanmayı severler.Sürat hızı ve takipciliği ile atmacadan hiç bir farkı yoktur.
Kuşlar,Sürengenler en çok sevdiği yiyeçeklerdir.
Biyolojisi :
Mayıs ortası Ağustos arasında üreme faaliyetlerini sürdürür, 3 ila 5 yavru çıkartır.Dişi erkek arasındaki boyut farkı azdır.
Göçü :
Bahar göçünde nisan ortasından Mayıs ortasına dek görülebilirlerken sonbahar göçü Ağustos sonu başlar Eylül ortasında tavan yapar. Özellikle İstanbul Boğazı\'nda bu zaman aralığında yüksek sayılarda görülebilir.
Popülasyonu:
Ülkemizdeki üreyen nüfusunun 100 çiftten az olduğu söylenebilir. Avrupa\'daki en büyük nüfusunu Yunanistan, Ukrayna ve Rusya barındırır.
Davranışları :
Genelde yol kenarlarındaki direk ve ağaçlarda konulu haldeyken ve avlarına sürpriz dalışlar yaparken görülebilir.
Yerel Adlar :
Ses-Ötüşü :
Kaynaklar
Raptors of the World. 2001. J. Ferguson-Lees , D. A. Christie